"شاه محمود قریشی" در نشست خبری در اسلام آباد افزود، باید درک شود که اوضاع افغانستان نمی تواند جدا از شرایط در مرزهای مشترک با هند باشد.
وزیر خارجه پاکستان افزود؛ نمی توان از این واقعیت که تنش ها در مرز مشترک با هند توجه اسلام آباد به لزوم کمک به برقراری صلح در افغانستان را تضعیف می کند غافل بمانیم. این برای اولین بار نیست که "قریشی" درباره پیوند عوامل منفی در روابط هند و پاکستان بر کمرنگ شدن اقدامات اسلام آباد در قبال روند صلح افغانستان سخن گفته است.
وزیر خارجه پاکستان سال گذشته نیر در موضعی مشابه و دراوج تشدید تتش در روابط این کشور با هند گفته بود اگر آمریکا می خواهد اسلام آباد در افغانستان نقش مثبت ایفا کند باید از دهلی نو بخواهد فشارها بر پاکستان در مرزهای شرقی را بردارد.
این موضع وزیر خارجه پاکستان نشان می دهد این کشور همچنان قصد دارد تا از مسئله جنگ و صلح در افغانستان در جهت منافع خود و گرفتن امتیاز از آمریکا استفاده کند. این رویکرد سابقه طولانی در سیاست خارجی پاکستان دارد و از زمان اشغال افغانستان توسط آمریکا در سال ۲۰۰۱ گرفتن امتیاز از این کشور در قبال همکاری در مبارزه با تروریسم بعد مهمی در نوع مواجهه اسلام آباد با برنامه های منطقه ای کاخ سفید داشته است.
دردوره "پرویزمشرف" رییس جمهوری پیشین پاکستان که تا سال ۲۰۰۸ زمام امور در این کشور را در اختیار داشت دستگیری اعضای گروه تروریستی القاعده و تحویل آنان به آمریکا در ازای دریافت صدها میلیون دلار از آمریکا یکی از ابزارهای اسلام آباد در تحقق منافع خود از رهگذر جنگ با تروریسم در افغانستان بود که در کتاب "خط آتش" پرویز مشرف به آن اشاره شده است.
دولت پاکستان تلاش دارد با توجه به نقش تعیین کننده ای که در تحولات افغانستان دارد از این شرایط برای گرفتن امتیاز از آمریکا و تعدیل انچه که اقدامات مخرب و تنش زای هند میخواند استفاده کند. وجود چنین رویکردی در سیاست خارجی پاکستان موجب شده تا بازیگران دخیل در تحولات افغانستان؛ اسلام آباد را به اتخاذ سیاست گروکشی در قبال صلح و جنگ در این کشور متهم کنند.
به خصوص ملت و دولت افغانستان از اسلام آباد انتظار دارند که با توجه با نقش تهدید کنندگی تروریسم برای همه کشورهای منطقه و سال های درگیری افغانستان و پاکستان با پدیده افراط گرایی بدون پیوند زدن مناقشات خود با هند نقش مثبت خود در روند تحولات افغانستان را ایفا کند زیرا منافع حاصل از آن به تحقق منافع پاکستان نیز کمک شایانی می کند.
139/118
نویسنده: محمدرضا عسگری