ائتلاف اسلامی ضد تروریسم ۱۴ دسامبر ۲۰۱۵ تشکیل شد. رهبری این ائتلاف را عربستان سعودی بر عهده دارد. این ائتلاف در حالی با هدف مبارزه با تروریسم تشکیل شد که رهبر آن یعنی عربستان مهمترین حامی گروه های تروریستی است. روزنامه ایتالیایی " ایل جورناله " در این خصوص نوشت: "عربستان سعودی به حمایت مالی از تروریسم ، خارج از مرزهای خود ادامه می دهد و هیچ اقدامی برای توقف جریان پولی ریاض به سوی گروههای افراط گرا انجام نمی دهد".
عربستان ضمن اینکه حمایت مالی، تسلیحاتی و دیپلماتیک از گروه های تروریستی انجام می دهد خوراک فکری و نظری این گروهها را نیز تامین می کند و پیوند مستحکمی میان وهابیت و گروه هایی نظیر داعش و جبهه النصره وجود دارد.
با توجه به این وضعیت، می توان گفت مهمترین هدف تشکیل این ائتلاف بهره گیری تبلیغاتی آل سعود بود. این ائتلاف در عمل نیز ابزار تبلیعاتی آل سعود طی ۴۰ ماه گذشته بود و هیچ عملیات یا اقدام موثری نداشته است.
نشست روز گذشته در ریاض نیز کاملا کارکرد تبلیغاتی داشت زیرا این نشست در شرایطی برگزار شد که آل سعود به دلیل اعدام غیرقانونی و غیرعادلانه ۳۷ شهروند عربستانی تحت فشار شدید جهانی قرار دارد.
خاندان حاکم بر عربستان ۳۷ شهروند این کشور را سه شنبه گذشته به اتهام واهی ارتباط با گروههای تروریستی اعدام کرد.
نکته حایز اهمیت این است که نشست روز گذشته ریاض نشان داد که هدف تبلیغاتی آل سعود نیز از تشکیل ائتلاف موسوم به ائتلاف اسلامی ضد تروریسم تامین نشده است. در نشست روز گذشته ریاض تنها نمایندگان ۱۳ کشور عضو ائتلاف حضور داشته اند، در حالی که این ائتلاف ۴۱ عضو دارد.
تاکنون در هیچ نشستی همه ۴۱ عضو ائتلاف حضور پیدا نکردند. در میان ۱۳ کشوری که روز گذشته نمایندگان آنها در ریاض حضور پیدا کردند، نیز نام کشورهای مهمی نظیر ترکیه، پاکستان، مصر، قطر، کویت و مالزی دیده نمی شود و صرفا کشورهایی حضور داشتند که اغلب آنها جایگاه چندانی در جهان اسلام و منطقه غرب آسیا ندارند.
در همین حال، اغلب کشورهای حاضر در نشست روز گذشته ریاض در زمره کشورهای وابسته به آل سعود هستند که هم توان نظامی برای مبارزه با تروریسم ندارند و هم برخی از آنها از نظر مادی جیره خوار آل سعود محسوب می شوند.
کشورهایی نظیر بحرین، بنگلادش، جزایر کومور، سودان، یمن و نیجر که از جمله کشورهای شرکت کننده در نشست روز گذشته ریاض هستند که توان مالی و نظامی برای مبارزه با تروریسم را ندارند و صرفا سیاهی لشکرهای آل سعود برای اهداف تبلیغاتی محسوب می شوند.
نکته پایانی اینکه، عربستان سعودی و شخص محمد بن سلمان، ولیعهد و وزیر دفاع این کشور تلاش داشته اند از تشکیل این ائتلاف جهت ایجاد موقعیت برتر برای عربستان بهره گیرند، اما سطح پائین نشست روز گذشته ریاض نشان داد که حتی جایگاه این کشور روند نزولی نیز پیدا کرده است. 113/118
نویسنده: سید رضی عمادی