سی و دومین نشست سران اتحادیه آفریقا در حالی با حضور رهبران بیش از 50 کشور آفریقایی و با محور بررسی دلایل مهاجرت و معضلات ناشی از آن آغاز شد که کشورهای آفریقایی همچنان با چالش های بسیاری در بخش های مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی رو به رو هستند.

اتحادیه آفریقا سال 2019 را " سال پناهجویان، ترک وطن کرده ها و آوارگان؛ به سوی راه حل های پایدار برای آوارگی اجباری در آفریقا" نامیده است.

شرکت کنندگان در نشست آدیس آبابا معضلات و دلایل مهاجرت های بی رویه از این قاره را بررسی می کنند.

این نشست در حالی به موضوع مهاجران اختصاص یافته است که روند صعودی مهاجرت از آفریقا به دیگر کشورهای جهان به ویژه اروپا نگرانی ها ی زیادی به وجود آورده است.

وضعیت بد اقتصادی در بسیاری از کشورهای آفریقایی، ناامنی غذایی، مشکلات و تنش های سیاسی، نبود آزادی های سیاسی و مدنی، افزایش فعالیت های گروه های تروریستی سبب شده تا بسیاری از ساکنان این قاره به ویژه جوانان، مهاجرت به اروپا را با وجود همه دشواری ها، برگزینند. 

"عبدالفتاح السیسی" رئیس جمهور مصر10 فوریه در نشست اتحادیه آفریقا در این زمینه گفت: گسترش منازعات، تروریسم خشونت بار، فقر و کمبود آب از جمله عواملی است که انسان ها را به فرار و مهاجرت سوق می دهد.

بر اساس تازه ترین آمارها، تعداد مهاجران قاره آفریقا به هجده میلیون نفر رسیده است، این شرایط سبب شده تا جلوگیری از روند مهاجرت از آفریقا و همچنین ایجاد شرایط جذاب برای بازگشت مهاجران در دستور کار مقامات این قاره قرار گیرد.

طی سال های اخیر برخی از کشورهای اروپایی نیز که با موج ورود مهاجران آفریقایی رو به رو شده اند، از مقامات آفریقا خواسته اند جلوی مهاجرت ها را بگیرند و در این باره، وعده هایی نیز برای کمک به توسعه و بهبود شرایط در کشورهای این قاره داده اند.

این در حالی است که شرایط کنونی آفریقا حاصل سالها سیاست های استعماری و مداخله جویی های بسیاری از کشورهای غربی از جمله فرانسه است.

لوئیجی دی مایو Luigi Di Maio  معاون نخست وزیر ایتالیا 23 ژانویه در این زمینه گفت: فرانسه همچنان  به استثمار آفریقا ادامه می دهد و این مهم، یکی از دلایل وخیم تر شدن بحران مهاجرت غیرقانونی است.

شهروندان آفریقایی، در حالی مهاجرت می کنند که در کشورهای دیگر نیز شرایط مساعدی برای زندگی نداشته و در کمپ ها و به دور از حقوق قانونی و انسانی خود نگهداری می شوند. ضمن اینکه بسیاری نیز در باندهای قاچاق انسان و مواد مخدر و یا آب های مدیترانه گرفتار آمده و هرگز به مقصد نمی رسند.

در چنین شرایطی ریاست دوره ای اتحادیه آفریقا نیز از "پل کاگامه "رئیس جمهوری رواندا به "عبدالفتاح السیسی "رئیس جمهوری مصر منتقل شد و السیسی ارتقای صلح و امنیت در آفریقا، مبارزه با تروریسم را محور اصلی فعالیت هایش در این اتحادیه اعلام کرد.

السیسی در حالی این اهداف را به عنوان محورهای اصلی فعالیت اتحادیه آفریقا ذکر کرد که پل کاگامه در دوره ریاستش بر اتحادیه آفریقا بر اصلاحات اقتصادی و نهادی در این اتحادیه تاکید کرده بود و تبدیل آن را به یک سازمان کارآمد و ماهر برای رشد و توسعه آفریقا و جلوگیری از روند مهاجرت ضروری می دانست.

اکنون با تغییرات صورت گرفته و با وجود چنین تفاوت دیدگاهی، این نگرانی وجود دارد که اتحادیه آفریقا تا چه حد خواهد توانست در مسیر تحقق شعار سال خود در زمینه حل مشکل مهاجرت گام بردارد.117/118

نویسنده: دینیاریان

بیشتر بخوانید:

مصر رئیس دوره ای اتحادیه آفریقا شد

خیز آفریقا برای ایجاد بزرگترین منطقه تجارت آزاد جهان