ایران پرس- در ادامه دیپلماسی چند جانبه گرایی ایران؛ نخستین اجلاس چهار جانبه  وزیران امورخارجه ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان و گرجستان در  باکو برگزار شد.

وزیران خارجه ایران، جمهوری آذربایجان، ترکیه و گرجستان، در نشست باکو که روز پنجشنبه برگزار شد ضمن بررسی همکاری های دو جانبه؛ در نشستی چهار جانبه درباره همکاری کشورها در تقویت صلح وثبات و امنیت منطقه، همکاری های اقتصادی، حمل و نقل، انرژی، گردشگری، فرهنگی ودیگر موضوعات مورد علاقه تبادل نظر و مذاکره کردند.

وزیران خارجه ایران، جمهوری آذربایجان، ترکیه و گرجستان همچنین بر توسعه زیر ساختهای حمل و نقل و افزایش ظرفیت های ترانزیتی 4 کشور از طریق مسیر جنوب - غرب که از بنادر چابهار و بندر عباس ایران شروع و توسط خط ریلی رشت - آستارا به خط ریلی باکو- تفلیس- قارص می پیوندد، تاکید کردند.

اهمیت نشست باکو

این اجلاس از سه جنبه حائز اهمیت است. جنبه نخست؛ شاخص بودن نقش محوری ایران بعنوان حلقه اصلی همگرایی های منطقه ای است. بویژه در شرایطی که آمریکا سعی دارد مانع از همگرایی و گسترش مناسبات بین ایران و کشورهای منطقه شود .

جنبه دوم اهمیت این اجلاس؛ موضوعات مطرح شده  از سوی چهار کشور شرکت کننده در نشست باکو است که در چارچوب همگرایی  های اقتصادی و همکاری های امنیتی اهمیتی راهبردی دارد. 

اما جنبه سوم اهمیت نشست باکو تاکید بر دیپلماسی چهار جانبه برای کمک به حل بحران های منطقهای است که این پیام خوبی برای همه کشورهای منطقه است.

محورهای نشست باکو 

بعد از موفقیت آمیز بودن نشست های سه جانبه تهران، باکو و مسکو و ترکیه، اکنون با پیوستن  گرجستان به این مجموعه و ایجاد همکاری‌های جدید میان تهران، باکو؛ ترکیه و گرجستان می توان انتظار داشت که سطح همکاری ها فراگیرتر از قبل شود.

بویژه آنکه موضوعات مهمی درنشست باکو در دستور مذاکرات قرار گرفت که دامنه آن از راهگذر ترانزیتی شمال -جنوب تا بحران های منطقه ای و مبارزه با تروریسم امتداد دارد.

افشار سلیمانی کارشناس مسائل قفقاز با اشاره به  پروژه راهگذر شمال به جنوب که یکی از مهمترین موضوعات همکاری میان ایران با روسیه و کشورهای حوزه قفقاز است می گوید: «ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان از ظرفیت‌های ژئوپولتیکی و ژئواکونومیکی با یکدیگر برخوردارند که در کنار یکدیگر می‌تواند ظرفیت‌های خوبی را شکل دهد و موجب شکل‌گیری همکاری‌های جدیدی شود.»

 پیش از این، در ششم دسامبر 2017 میلادی وزیران امورخارجه ترکیه، گرجستان و جمهوری آذربایجان و در بیستم دسامبر سال 2017میلادی هم وزیران امورخارجه ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان در باکو نشست های سه جانبه داشنند. 

ظریف، رئیس دستگاه دیپلماسی ایران معتقد است همکاری‌های چند جانبه منطقه‌ای برای داشتن یک منطقه قوی و توسعه همکاری‌های اقتصادی منطقه امری ضروری است؛ از این رو از فرصت ایجاد شده در نشست چهار جانبه باکو نیز می بایست به بهترین نحو و در بالاترین سطح استفاده کرد.118/110

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتر بخوانید:

بیانیه مشترک نشست چهار جانبه باکو

باکو؛ میزبان نشست چهارجانبه ایران، ترکیه، گرجستان و جمهوری آذربایجان