به گفته « الکساندر گروشکو Alexander Gorshkov»، یکی از عوامل تضعیف امنیت اروپا، گسترش مداوم ناتو به سمت روسیه است و این مساله به طور جدی وضعیت امنیتی روسیه را وخیم تر و خطرات غیرقابل قبولی را برای امنیت آن ایجاد می کند. گروشکو افزود: باید به تضمینهایی دست یابیم که در آن تاکید شود ناتو بیش از این به سمت شرق توسعه نمییابد.
در مقابل، مقامات ناتو در نشست با روسیه بار دیگر مواضع قبلی خود در زمینه گسترش به سوی شرق و استقرار نیرو در مرزهای روسیه را تکرار کردند . «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو در واکنش به مواضع روس ها گفت: این ائتلاف نظامی سیاست درهای باز و متقابلا حق خود برای افزایش قوا در نزدیکی روسیه کنار را نخواهد گذاشت.
دبیرکل ناتو افزود: ما بر سر حق حاکمیت و یکپارچگی سرزمینی هیچ یک از کشورهای اروپایی مصالحه نخواهیم کرد.
منظور استولتنبرگ از سیاست درهای باز، همان رویکرد ناتو در زمینه گسترش به سوی شرق و تلاش برای عضویت کشورهای حوزه خارج نزدیک روسیه مانند اوکراین و گرجستان در این سازمان نظامی غربی است.
از سوی دیگر، ناتو به بهانه حمله احتمالی روسیه به اوکراین اقدام به استقرار نیرو و تجهیزات نظامی در شرق اروپا به ویژه کشورهای همسایه اوکراین و روسیه و نیز در دریای بالتیک و دریای سیاه کرده که عملا این اقدام، به معنای محاصره و مهار نظامی روسیه به شمار می آید.
در واقع قرار بود هیات روسی با نمایندگان ناتو درباره پیشنهادات «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در مورد لزوم ارائه ضمانتهای قانونی الزامآور به طرف های غربی برای کنار گذاشتن ایده توسعه ناتو به سمت شرق، الحاق اوکراین به ناتو و ایجاد پایگاههای نظامی در جمهوری های شوروی بحث و گفت و گو کند. با این حال، پاسخ ناتو به همه این پیشنهادات منفی بود.
«روبی دیکسون Robyn Dixon» خبرنگار و کارشناس سیاسی آمریکایی می گوید: تمام 30 عضو ناتو در این نشست تقریباً چهار ساعته از سیاست "درهای باز" این ائتلاف نظامی حمایت کردند که در صورت رعایت الزامات ورود، اوکراین یا گرجستان را می پذیرد.
بدین ترتیب همان گونه گه از قبل هم پیش بینی می شد، مذاکرات دو جانبه روسیه و ناتو در قالب نشست روز چهارشنبه در بروکسل به هیچ نتیجه مثبتی نرسید و طرفین در این نشست صرفا به تکرار مواضع قبلی خود پرداختند.
با این حال نکته مهم این است که مسکو پس از این نشست اعلام کرد که همه راه کارها در مقابل افزایش تهدیدات امنیتی از جانب ناتو را مد نظر قرار خواهد داد. در این زمینه گروشکو، معاون وزیر امور خارجه روسیه با بیان اینکه مخالفت ناتو با پیشنهادهای مسکو میتواند زمینه ساز تنش و درگیری باشد، افزود: اگر نتوانیم با ناتو به تفاهم برسیم، برای هر گزینه ای آماده ایم.
اکنون انتظار می رود که با شکست گفت گوهای امنیتی روسیه و امریکا در ژنو و ناکامی نشست روسیه و ناتو، تنش های دو جانبه بین روسیه و غرب بیش از پیش تشدید شود.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
کرملین: ناتو ابزاری برای تنش آفرینی است
هدایت نیروی واکنش سریع ناتو از سوی فرانسه در بحبوبحه تنش با روسیه
هشدار روسیه درباره عضویت و استقرار تسلیحات ناتو در گرجستان