عکس آرشیوی

نشست دولت طالبان در قندهار در جنوب افغانستان برگزار شد.

گفته می‌شود حدود سه هزار نفر از علمای دینی، سیاسیون و اقشار مختلف مردم در آن به همراه هبت الله آخوندزاده رهبر طالبان شرکت کردند.

هدف از برگزاری اجلاس قندهار حمایت از حاکمیت مجدد طالبان بر افغانستان اعلام شده است. از دیدگاه محافل سیاسی و اجتماعی در افغانستان برگزاری اجلاس های هزاران نفری از سوی طالبان با عناوین مختلف که اخیرا در کابل و تحت عنوان لویه جرگه علما برگزار شد، بیانگر ادامه بحران مشروعیت طالبان و حاکمیت آن در افغانستان است.

اگر چه طالبان ادعا می کند که با بیش از ده کشور روابط رسمی دارد، اما این گروه هنوز نتوانسته نظر مثبت مردم افغانستان را به حاکمیت خود جلب و برای آن کسب مشروعیت کند اما اینکه برگزاری نشست هایی با حضور علمای طرفدار طالبان به کسب مشروعیت و مقبولیت داخلی طالبان در افغانستان کمک می کند یا نه؟ ناظران سیاسی به آن به دیده تردید می نگرند.

«محمد عیسی اسحاق زی» کارشناس افغان در این باره می گوید: "اگر دعوت از شخصیت‌های معتمد طالبان به نشست‌های هزاران نفری به ایجاد حقوق مشروع مردم افغانستان نیز کمک کند حرکتی مثبت است این در حالی است که طالبان در عمل نشان داده است اعتقادی به حقوق شهروندی مردم بخصوص زنان  ندارد."

از دیدگاه کارشناسان در افغانستان کسب مشروعیت داخلی از طریق برگزاری نشست‌های هزاران‌ نفری با صرف هزینه های سنگین نه تنها قابل تحقق نیست بلکه موجب ایجاد ذهنیت عوام فریبی در میان مردم افغانستان از طالبان خواهد شد، زیرا ایجاد مشروعیت داخلی نیازمند اجرای الزاماتی مانند رعایت حقوق شهروندی با تصویب و اجرای قانون اساسی، توجه به حقوق همه اقشار مردم بدون توجه به جنسیت آنان، رعایت حقوق اقوام و حرکت در مسیر اتحاد و وحدت ملی، ایجاد احزاب و جریان‌های سیاسی قانونی و ایجاد فضای سالم رقابت برای کسب قدرت از طریق انتخابات می تواند ضمن ایجاد رضایتمندی در میان مردم افغانستان موجب کسب مشروعیت نیز شود.

«اسحاق نبی زاده» کارشناس افغان در این باره می گوید: "دعوت از علما نخبگان و اندیشمندان مختلف برای ایجاد گفتگو در مورد تشکیل دولت ملی و تقویت ان بسیار خوب است اما تجربه نشست قبلی طالبان در کابل نشان داد که این گروه اهداف دیگری را از برگزاری چنین نشستهایی دنبال می کند."

در هر حال، طالبان‌ برای ادامه حاکمیت خود ناگزیر از جلب نظر و رای مردم افغانستان است اما عملکرد این گروه در یک سال اخیر نشان می دهد که طالبان نه تنها در این جهت حرکت نمی کند بلکه درصدد است علمای طرفدارش حاکمیت طالبان را به شکل کنونی تایید کنند و این گروه از سخنرانی های مدعوین نشستها در مدح و تمجید طالبان به عنوان اهرمی برای تایید دولت خود استفاده کند این در حالی است که طالبان خود نیز به خوبی می داند با بحران مشروعیت روبرو است و تا زمانی که گام‌های اساسی برای رعایت حقوق شهروندی مردم بخصوص زنان در افغانستان برندارد نمی تواند به نتایج مثبت  نشستهای حاکمیتی هزاران نفری از جمله در قندهار  امیدوار باشد.

مردم افغانستان انتظار دارند طالبان با استفاده از تجربه حاکمیت قبلی خود، در جهت رعایت حقوق شهروندی بل تصویب قانون اساسی حرکت نماید.

نویسنده: مجید وقاری

117