وزیران امورخارجه روسیه، چین، هند، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، دبیرکل سازمان همکاری شانگهای و رییس کمیته اجرایی ساختار منطقهای ضد تروریستی این سازمان در این نشست حضور داشتند.
این نخستین نشست مقامات بلندپایه سازمان همکاری شانگهای از زمان پذیرش اعضای جدید شامل هند و پاکستان دراجلاس سال 2017 در شهر آستانه پایتخت قزاقستان است.
نشست وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای درحالی درپکن برگزار شد که در شرایط کنونی همکاری و همراهی اعضای این سازمان دراتخاذ موضعی واحد و مشترک در روندهای منطقهای و بینالمللی اهمیت مضاعفی یافته است.
درحال حاضر دو عضو اصلی و دائم این سازمان شامل چین و روسیه دوره تازهای از تنش با آمریکا را پیشرو دارند.
چالشهای تجاری بین پکن و واشنگتن پس از اعمال تعرفههای سنگین بر واردات فولاد و آلومینیوم از چین و همچنین تنشهای روسیه و آمریکا در جنگ سوریه سبب شده تا همگرایی درون سازمانی درروندهای یکجانبه گرایانه با محوریت آمریکا در عرصه بین المللی در مجموعه سازمان همکاری شانگهای رهیافتی برای شکستن یکجانبه گرایی کاخ سفید ارزیابی شود.
«ولادیمیر باتیکوک» کارشناس سیاسی در روسیه میگوید، اکثریت کشورهای جهان با سیاست یکجانبهگرایی آمریکا و بی توجهی این کشور به معیارهای بین المللی و نیز دیدگاهها و مواضع کشورهای دیگر مخالف هستند.
دراین سیاست یکجانبهگرایی بر مشارکت کشورهای متحد آمریکا وبرخی کشورهای همسو با سیاستهای این کشور درحل مسائل بینالمللی تاکید میشود.
بیانیه وزیران خارجه کشورهای عضوسازمان همکاری شانگهای درحمایت از توافق هسته ای ایران با گروه 1+5 (برجام) نشانه ای از درک ضرورت واکنش به رفتار غیر اصولی آمریکا در برهم زدن توافقهای بین المللی بر بستر یکجانبه گرایی است که از پشتوانه قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل هم برخوردار است.
بیانیه اجلاس سازمان همکاری شانگهای درپکن علاوه بر این نشان داد که اعضای این سازمان با وقوف به لزوم تقویت همگرایی درون نهادی در مواجهه با مسائل فراملی بر ادامه اجرای برجام و پایبندی به همه طرف ها به این توافق مهم بین المللی تاکید دارند.
علاوه برموضع شفاف و قاطع اعضای سازمان همکاری شانگهای درباره حمایت از برجام، نشست وزیران خارجه این سازمان در پکن به بررسی همکاری اعضا در بخش های مختلف از جمله درمباحث نظامی و امنیتی در سال 2017 و نتایج حاصله وهمچنین چالش ها و تهدیدهای فراروی مسئولیت های شانگهای اختصاص یافت.
با توجه به ظرفیتهای موجود درسازمان همکاری شانگهای، تلاش برای تقویت همکاریهای غیر نظامی و امنیتی و ورود به عرصههای گستردهتر همکاری ازجمله در بخشهای تجاری و اقتصادی میتواند کارآمدی این سازمان را به نحو قابل ملاحظهای افزایش دهد که با تقویت چند جانبهگرایی منطقهای راهی برای مقابله با یکجانبهگرایی نظامی، سیاسی و اقتصادی آمریکا را فراهم میکند.
علاقمندی برخی کشورها به همکاری با سازمان همکاری شانگهای نشان میدهد که این نهاد منطقهای بر روندهای منطقهای اثر گذاراست که حضور ترکیه، سریلانکا، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، نپال و کامبوج در صف شرکای گفت وگویی با این سازمان دلیلی بر این تاثیرگذاری است.
نویسنده:محمد رضا عسگری
138/120
فصلی تازه برای همکاری های مسکو و پکن علی رغم اختلاف نظر در شانگهای
تصویب همکاری امنیتی ازبکستان با سازمان همکاری شانگهای/ تحلیل