ایران پرس- حمله ترکیه به شمال سوریه که از دیدگاه اتحادیه اروپا می تواند تبعات وخیمی داشته باشد، با واکنش تند این اتحادیه و برخی کشورهای مهم آن مانند آلمان و فرانسه مواجه شده است.

در آخرین واکنش اتحادیه اروپا در این زمینه اعضای اتحادیه اروپا روز دوشنبه 14 اکتبر در نشست وزرای خارجه در لوکزامبورگ، به اتفاق آرا حملۀ نظامی ترکیه را به مناطق کردنشین شمال سوریه محکوم کردند و از همه کشورهای عضو خواستند تا فروش تسلیحات به آنکارا را متوقف کنند. 

در بیانیه‌ای که در وبگاه اطلاع‌رسانی اتحادیه اروپا منتشر شده، حمله ترکیه به مناطق تحت کنترل شبه نظامیان کرد در شمال سوریه محکوم و تاکید شده است، این اقدام می‌تواند «تبعات قابل توجهی» داشته باشد.

این اتحادیه هشدار داد، حمله ترکیه به شمال سوریه به طور جدی ثبات و امنیت را در کل منطقه تضعیف می‌کند و باعث رنج غیرنظامیان و آوارگی بیشتر آنها می‌شود. وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا همچنین از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستند عملیات ترکیه را در شمال سوریه متوقف کند. 

کشور‌های اتحادیه اروپا هرچند در نشست دوشنبه متعهد شدند سیاست‌های خود را در قبال ترکیه هماهنگ کنند، اما درباره تحریم تسلیحاتی این کشور به توافق نرسیدند. در حالی که آلمان و فرانسه در این نشست به دنبال اعمال تحریم یکپارچه تسلیحاتی علیه ترکیه بودند، از بیانیه شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا چنین برمی‌آید که اعضای اتحادیه اروپا در این زمینه به توافق نرسیده‌اند.

در بیانیه وزرای خارجه در مورد فروش سلاح به ترکیه آمده است: "کشورهای عضو متعهد شدند که مواضع ملی خود در قبال سیاست صادرات تسلیحاتی به ترکیه را تقویت کنند."

اسپانیا، اتریش و بلژیک روز دوشنبه به آلمان و فرانسه پیوستند و از طرح توقف فروش سلاح به ترکیه حمایت کردند. فنلاند و هلند نیز از توقف هرچه زودتر صادرات سلاح خود به این کشور خبر دادند.

به گفتۀ دیپلمات‌های اتحادیه اروپا، این اولین قدم در اجرایی کردن مجموعه‌ای از مجازات‌ها علیه حملات ترکیه به شمال سوریه و اعمال فشار بر آنکارا برای توقف این عملیات است. 

«هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان اعلام کرد: "نمی‌ خواهیم از این جنگ حمایت کنیم و به همین دلیل نمی‌خواهیم که تسلیحات خود را در دسترس ترکیه قرار دهیم."

«ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه نیز گفت: "این حملات «ویرانی‌های انسانی جدی» به همراه دارد و بر این اساس باید در موضوع صادرات اسلحه به ترکیه، موضعی محکم اتخاذ شود."

با این حال ترکیه اعلام کرده است که تحت هیچ شرایطی حملات خود را متوقف نخواهد کرد. 

نتیجه نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا هرچند از جنبه محکوم کردن اجماعی حمله ترکیه مثبت بود، اما به دلیل این که به تحریم تسلیحاتی یکپارچه این اتحادیه علیه آنکارا منجر نشد، حاوی پیامی منفی بود.

به نظر می رسد دلیل این ناکامی، وجود نگرش های متفاوت به این مساله در کشورهای اتحادیه اروپا باشد. هر چند کشورهای بزرگ و قدیمی اتحادیه اروپا مانند آلمان و فرانسه با توجه به تبعات جدی حمله ترکیه به شمال سوریه به ویژه ایجاد موج جدید آوارگان، خواهان تعلیق فروش سلاح به آنکارا هستند، اما به نظر می رسد آن دسته از کشورهای اتحادیه اروپا که این درخواست را ندارند، دلایل متفاوتی برای رویکرد خود دارند.

برای برخی از این کشورها مانند ایتالیا که از صادرکنندگان سلاح درسطح بین المللی شمرده می شود، ملاحظات اقتصادی اولویت دارد و به همین دلیل خواهان ادامه فروش سلاح و حفظ قراردادهای تسلیحاتی از جمله با ترکیه هستند. ایتالیا از جمله فروشندگان اصلی سلاح به ترکیه درکنار آلمان است.

برای برخی دیگر از این کشورها مانند مجارستان نیز که دارای دولتی راست گرا است، ملاحظات سیاسی اولویت دارد و خواهان تنزل سطح روابط خود با ترکیه نیستند. این دسته از کشورها از موضع گیری صریح و انفرادی درباره اقدامات ترکیه خودداری و بیشتر به موضع گیری کلی در چارچوب اتحادیه اروپا بسنده می کنند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

116

بیشتر بخوانید:

هشدار مکرون درمورد پیامدهای انسانی حمله ترکیه به شمال سوریه

گزارش: اعتراض جهانی به تجاوز نظامی ترکیه به سوریه