«ابی بارد» مطلبی با عنوان «چه کسی بیشتر به دنبال توافق است؛ کره شمالی یا آمریکا؟» در پایگاه اینترنتی نشنال اینترست درباره تحولات روابط بین آمریکا و کره شمالی و اجلاس آتی رهبران دو کشور در تابستان منتشر کرده است که در ادامه میخوانیم:
کیم جونگ اون رهبر کره شمالی و ترامپ
در حالی که همه چیز قبل از دیدار تاریخی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی در تاریخ 12 ماه ژوئن، عادی به نظر میرسید، به ناگاه این دریای آرام، توفانی شد.
شروط کرهشمالی برای آمریکا
در تاریخ 16 ماه مه، کره شمالی دو بیانیه صادر کرد که پایه های برگزاری این دیدار تاریخی را لرزاند. اولین بیانیه می گوید «آمریکا باید دوباره درباره سرنوشت اجلاس آینده آمریکا و جمهوری خلق کره بیاندیشد» زیرا رزمایش های نظامی آمریکا و کره جنوبی که تا قبل از 25 ماه مه ادامه می یابد به عنوان نقض اعلامیه «پانمونجوم» دراجلاس داخلی دو کره محسوب می شود.
بولتون مشاور امنیت ملی ترامپ
بیانیه دیگر هم با حمله به «جان بولتون» مشاور امنیت ملی ترامپ از اظهارات او درباره دنبال کردن مدل لیبی درعاری سازی هسته ای انتقاد و اعلام کرد که اگر آمریکا می خواهد کره شمالی را به عاری سازی یکجانبه هسته ای وادار کند، کره شمالی درباره برگزاری اجلاس آتی با آمریکا بازنگری خواهد کرد.
در حالی که ممکن است این تغییری چشمگیر در تصویر «کیم جونگ اون» در پنج ماه گذشته باشد، با این حال فضای دیپلماتیک هنوز بین روابط دو کشور چندان حکمفرما نشده است. در اینجا به برخی از حقایقی که در این بیانیه ها وجود دارد اشاره می شود.
کره شمالی و آمریکا آنچنان که آمریکا تصور می کند همراستا نیستند.
تعریف و زمان بندی «عاری سازی هسته ای» یکی از مسائل مبهم و دشوار دیدار کیم و ترامپ خواهد بود. آمریکا گفته که هدفش، عاری سازی هسته ای کامل، قابل راستی آزمایی و غیر قابل برگشت کره شمالی است، هرچند که در سالهای اخیر گاهی از این هدف عدول کرده است. کره شمالی به طور تاریخی، عاری سازی هسته ای را برای اجرا در تمام شبه جزیره کره به عنوان بخشی از فرایند کنترل تسلیحاتی مشترک می پسندد.
افتضاح بولتون و ایجاد شکاف در روابط نه چندان استوار کرهشمالی و آمریکا
در بیانیه دومی که در تاریخ 16 ماه مه منتشر شد، کره شمالی گفته که درخواست های بولتون تهدیدی برای امنیت کره شمالی است و این کشور تمایلی برای اجرای یکجانبه عاری سازی هسته ای ندارد. در حالی که «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا می گوید، کره شمالی و آمریکا تفسیر مشترکی دارند، اما بیانیه های 16 مه، تردیدهایی ایجاد کرده است.
فرصت تاریخی که از دست میرود
اگر آمریکا به اصرار بر سر مدل عاری سازی هسته ای کامل، قابل راستی آزمایی و غیر قابل برگشت کره شمالی ادامه دهد، شبیه آنچه در مورد لیبی انجام شد، آنگاه قطع روابط کره شمالی و آمریکا می تواند منجر به بروز فاجعه شود. اگر شکاف داخلی در دولت ترامپ ادامه یابد، می تواند این فرصت تاریخی در تابستان را به خطر اندازد.
تغییر نگرش کیم جونگ اون به این معنی نیست که کره شمالی چرخشی 180 درجه ای داشته است.
لفاظی، تحریم های اقتصادی و تهدیدهای نظامی شدید در بالاترین سطح، ویژگی بارز روابط کره شمالی و آمریکا در سال 2017 بود اما سال 2018 کاملا متفاوت بود و کیم جونگ اون با تغییر رویه قبلی، مسیرهای ارتباطی با کره جنوبی را باز کرد، با «مون جائه این» رئیس جمهوری کره جنوبی دیدار کرد، دو بار به دیدار «شی جین پینگ» رفت و متعهد شد که به سمت عاری سازی هسته ای گام بر می دارد.
رسانههای کرهشمالی: آمریکا امپریالیستی متجاوز و کشوری تروریست است
تغییر رویه کیم و خانواده اش به نظر می رسد تاکتیکی برای نشان دادن این موضوع باشد که این بار می توان به کره شمالی اعتماد کرد. با این حال در حالی که به نظر می رسد خانواده کیم تغییر رویه داده اند، اما رسانه های دولتی کره شمالی همچنان به ناسزاگویی های مداوم به آمریکا ادامه می دهند. از زمان اعلام برگزاری نشست کیم و ترامپ، محتوای رسانه های کره شمالی، آمریکا را به عنوان یک امپریالیست متجاوز و کشور تروریست معرفی می کند که کمک هایش به دیگر کشورها باعث نابودی آنها شده است.
در بیانیه های 16 ماه مه، ممکن است اولین بار باشد که کره شمالی تهدید کرده است در نشست تابستان با آمریکا شرکت نمی کند، اما برای اولین بار نیست که کره شمالی به آمریکا هشدار می دهد که رفتارهایش برگزاری نشست را به خطر می اندازد. تنها به این خاطر که کیم می خواهد یک رهبر مسئولیت پذیر به نظر برسد، به معنای آن نیست که کره شمالی درخواست های حداکثری آمریکا را اجابت می کند.
ترامپ یک مشکل بزرگ در راه مذاکره پیونگیانگ- واشنگتن
دنبال کردن فرایند سیاسی با کره شمالی چندان آسان به نظر نمی رسد. کره شمالی در ابتدای سال 2018 تصمیم گرفته که مسیر سیاسی را دنبال کند. چند هفته بعد از شروع سال، گفت وگوهای داخلی بین دو کره شروع شد و یک ماه بعد از آن تیم متحد دو کره وارد المپیک زمستانی «پیونگ چانگ» شدند.
مشاور امنیت ملی کره جنوبی ترامپ را توجیه کرد و پس از آن بود که قرار شد اولین دیدار رهبران آمریکا و کره شمالی در حالی که هنوز در قدرت هستند، انجام شود.
کره شمالی و کره جنوبی برگزاری اجلاسی را به نمایش گذاشتند و در پایان هم بیانیه ای برای پایان دادن به جنگ کره و آغاز فرایند عاری سازی هسته ای صادر شد.
دو بیانیه صادر شده در 16 ماه مه اولین نشانه ها از بروز مشکل و موید این واقعیت است که فرایند سیاسی، مسیر آسانی نخواهد بود. در حالی که یک اجلاس پر سر و صدا ممکن است این طور به نظر برسد که می تواند امواج مساعدی را ایجاد کند، اما مذاکرات واقعی با درگیری و تصمیمات دشوار همراه خواهد بود.
با تمام این گفتهها، اکنون زمان این نیست که طفل نوپای دیپلماسی را سر راه بگذاریم. نشانه هایی وجود دارد که کره شمالی به حضور در اجلاس آتی با آمریکا متعهد است. در یک حرکت نمادین، کیم گفته بود که تاسیسات تحقیقات هسته ای پانجی را از کار می اندازد و شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این فرایند آغاز شده است.
تلاش رهبر کرهشمالی برای کشاندن ترامپ پای میز مذاکرات
بیانیه دوم صادر شده در تاریخ 16 ماه مه با اشاره به شخص ترامپ، هشدار می دهد که «جاه طلبی او برای موفقیت بی نظیر» ممکن است از او یک رئیس جمهور «ناموفق تر و فاجعه بارتر» از روسای جمهور پیش از آن بسازد و به نظر می رسد کره شمالی تلاش می کند ترامپ را به پای میز مذاکره بکشاند.
این نشانه ها، ثابت کننده پیشرفت یا موفق بودن فرایند سیاسی نیستند، اما اشارات کوچکی هستند که می گویند اکنون زمان عقب نشینی و ناامید شدن نیست. در حالی که این انتظار وجود ندارد که اجلاس آتی بین دو کشور، تمام مشکلات کره شمالی را حل کند، مطمئنا ارزش امتحان کردن را دارد؛ حتی اگر عاری سازی هسته ای به طور کامل انجام نگیرد، خود مذاکرات می تواند به پیشبرد امنیت ملی آمریکا با ارتقا گفتمان بین دو کشور کمک کند و تنش های شبه جزیره کره را کاهش دهد. همچنین می تواند به جمع آوری اطلاعات از کیم جونگ اون کمک کرده و مهم تر از همه، پیشرفتی جهشی در ایجاد جهانی امن تر باشد.
مترجم: محمود مجدی
بیشتر بخوانید:
ترامپ دوباره کره شمالی را تهدید کرد/ مانند روسایجمهور پیشین آمریکا با کره شمالی کنار نمیآیم
ادامه رفتارهای خصمانه آمریکا در قبال کره شمالی / نیکی هیلی: رهبر کره شمالی بیمار است
انتقاد کره شمالی از رئیس جمهور امریکا/درخواست ژاپن بر افزایش فشار جامعه بینالمللی به کره شمالی