تحلیل؛

ایران پرس: نماینده جمهوری اسلامی ایران، در نشست مقدماتی اجلاس سازمان ملل متحد در خصوص تامین منابع مالی برای توسعه در اتیوپی، اصلاح نهاد‌های مالی و پولی بین المللی را خواستار شد.

نشست مقدماتی چهارمین اجلاس تامین منابع مالی برای توسعه، روز دوشنبه  22 جولای  با شرکت اعضای سازمان ملل متحد و نهاد‌های این سازمان وهمچنین با حضور نمایندگان نهاد‌های غیر دولتی، جوامع مدنی و دانشگاهی با پیام دبیرکل سازمان ملل و سخنرانی معاون وی امینه محمد، رسما کار خود را در آدیس آبابا، پایتخت اتیوپی آغاز کرد.  

جمهوری اسلامی ایران، در سال های اخیر تلاش های خود را برای شکل گیری نظام مالی مستقل در سطح جهان افزایش داده است. ایران، همچنین از روند همگرایی کشورهای مستقل برای ایجاد نظام مالی حمایت کرده است. 

آمریکا و دولت های غربی همواره  به بهانه های مختلف از نفوذ خود در نهادهای مالی بین المللی سوء استفاده کرده اند و با اهداف و اغراض  سیاسی در صندوق بین المللی پول و بانک جهانی  اعمال نفوذ می  کنند و مانع تحقق  اهداف و برنامه های کشورهای مستقل می شوند. 

تحریم، یکی از ابزار و اهداف سیاسی است که آمریکا و متحدانش آن را به عنوان اهرم فشار علیه کشورهایی به کار می برند که مقابل زیاده خواهی و یکجانبه گرایی غربی ها ایستادگی می کنند. تبادلات مالی در سطح جهانی نیز یکی از اهرم های فشار علیه قدرت های اقتصادی نوظهور است که در بلوک آمریکا و غرب قرار نمی گیرند. 

مقامات جمهوری اسلامی ایران، با توجه به دشمنی تاریخی آمریکا پس از انقلاب اسلامی و اقدامات واشنگتن و متحدانش برای استفاده از نهادهای مالی  و اعمال تحریم ها هدفگذاری همگرایی اقتصادی با کشورهای مستقل و دلار زدایی را در اولویت برنامه های اقتصادی خود درنظر گرفته اند. 

علی اکبر رضائی، نماینده ایران در  نشست  مقدماتی اجلاس سازمان ملل متحد درخصوص تامین منابع مالی برای توسعه، اصلاح نهاد‌های مالی و پولی بین المللی را خواستار شد وهمچنین، تحریم‌ها و اقدامات قهری یکجانبه علیه کشور‌های در حال توسعه را مانع مهمی برای همکاری‌های بین المللی و عملکرد سازمان ملل دانست و گفت: این تحریم‌ها، چندجانبه گرایی را تضعیف نموده و در مقابل موجب تقویت یکجانبه گرایی گردیده است.

نماینده ایران در نشست مقدماتی اجلاس سازمان ملل متحد، در این نشست همچنین با تاکید این که رفع تحریم‌ها و اقدامات قهری یکجانبه می‌باید در دستور کار فرایند این مذاکرات قرار گیرد، خواستار قرار گرفتن موضوع اصلاحات در نهاد‌های پولی و مالی بین المللی و افزایش نقش کشور‌های در حال توسعه در تصمیم گیری‌های این نهاد‌ها نیز شد.

اقدامات ایران، برای عضویت در گروه بریکس و افزایش همکاری اقتصادی با کشورهایی از جمله روسیه، چین و هند که در اهداف راهبردی خود مخالف یکجانبه گرایی واشنگتن هستند با استقبال این دو کشور همچنین کشورهایی مواجه شده است که با  سیاست های دولت های غربی برای تحمیل نظام اقتصادی خود بر جهان مخالفت می کنند. 

جمهوری اسلامی ایران، در اهداف کلان و راهبردی اقتصادی خود ضمن اینکه از همکاری اقتصادی با همه کشورها از جمله کشورهای اروپایی استقبال می کند اما توان و ظرفیت اقتصادی خود را تنها به غرب محدود نکرده است و به شکل جدی بر اهمیت همکاری اقتصادی با کشورهای منطقه نیز تاکید کرده است که این رویکرد با استقبال همسایگان نیز مواجه شده است. 

نویسنده: احسان شاه ابراهیم