یک سال پیش «دارن اوزبورن» نژادپرست بریتانیایی با خودرو خود نمازگزارانی را که از یک موسسه اسلامی در شمال شهر لندن خارج می شدند، زیر گرفت.
این حمله یک کشته و 12 زخمی برجای گذاشت.
این حادثه در شرایطی رخ داد که طی سال های اخیر اقدامات اسلام ستیزانه علیه مسلمانان در اروپا و بریتانیا تشدید شده است و زندگی بسیاری از مسلمانان را نه فقط در بریتانیا بلکه در کل اروپا تحت تاثیر قرار داده است.
یادبود نمازگزاران قربانی با حضور جرمی کوربین
حمله به مساجد و صف های نمازگزاران، پرونده سازی علیه مسلمانان، اهانت به مقدسات اسلامی، تبلیغات منفی گسترده علیه اسلام و مسلمانان واعمال انواع تبعیضها نسبت به آنها، از جمله اقدامات اسلام ستیزانه سال های اخیر در اروپا از جمله در بریتانیا بوده است.
افزایش ناامنی حاصل از حملات تروریستی و عملکرد نادرست برخی رسانه ها در نسبت دادن این حملات به مسلمانان، روی کار آمدن احزاب دست راستی و افراطی در برخی از کشورهای اروپایی و موضع گیری های شدید آنها علیه مهاجران و مسلمانان از جمله دلایل افزایش اسلام ستیزی در بریتانیا و اروپاست.
این در حالی است که بسیاری از مسائل و مشکلات اقتصادی و اجتماعی جوامع اروپایی، ارتباطی به مهاجران و پناهجویان و مسلمانان ندارد.
«جان اسپوزیتو» استاد آمریکایی دانشگاه جرج تاون در این باره می گوید:
"نبود آگاهی در جوامع غربی درباره واقعیت های دنیای اسلام و برجسته نمایی بخش کوچک افراط گرا توسط رسانه های غربی باعت بروز اسلام هراسی شده است در حالی که اکثر قربانی های تروریسم، مسلمانان هستند اما درباره آنان صحبت چندانی نمی شود."
موج اسلام ستیزی در اروپا در حالی همچنان در جریان است که موضوع تروریسم و مبارزه با آن، سال ها به ویژه بعد از 11 سپتامبر 2001، به ابزاری در دست ایالات متحده و دولت های اروپایی بدل شده است که از آن برای تامین منافع ویژه سیاسی - نظامی - امنیتی خود در مناطق دیگر بهره برده اند.
با این حال، درسال های اخیر با گسترش تروریسم به اروپا و آمریکا، دولت های غربی تلاش کرده اند تا با تصویرسازی و تبلیغات وسیع رسانه ای، به تعمیم نسبت اسلام و تروریسم بپردازند و با ارائه تصویری خشن از اسلام و مسلمانان، زمینه را برای رسیدن به اهداف خود فراهم سازند.
«مسعود شجره» رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی در بریتانیا با اشاره به اینکه اسلام هراسی بخشی از واقعیت نگران کننده در جامعه این کشور است، رسانه ها و سیاستمداران را عاملی برای افزایش اسلام هراسی دانست و گفت: آن ها اسلام هراسی را دستمایه خود قرار داده و قوانین ضد تروریستی را به اسلام و مسلمانان گره می زنند تا اسلام هراسی را مشروع سازند و فرهنگ آن را نهادینه کنند.
در این راستا به نظر می رسد اگرچه مقامات اروپایی از جمله مقامات بریتانیایی قول برخورد با این پدیده و حمایت قانونی از مسلمانان را داده اند، اما هنوز در عمل اقدام مناسبی برای کاهش جرایم ناشی از مبارزه با اسلام هراسی در این کشورها انجام نشده است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116/110
بیشتر بخوانید:
گسترش اسلام هراسی در حزب محافظه کار بریتانیا/تحلیل
نگرانی دانشجویان مسلمان در بریتانیا از اسلامهراسی
افزایش جرایم در رابطه با اسلام هراسی در بریتانیا