به گزارش پایگاه اینترنتی نیویورکر؛ رایت نوشت: دونالد ترامپ و کیم جونگ اون، سران دو کشوری که از نظر فنی از هفتاد سال پیش تاکنون در جنگ به سر میبرند، سهشنبه با دست دادن با همدیگر تاریخ ساز شدند. آنها در جزیرهای مجلل در سنگاپور که طاووس های مناطق استوائی می خرامند، جزیره ای که بهشت دزدان دریایی در قرن نوزدهم بود و زندانیان ژاپنی در قرن بیستم در آن نگهداری می شدند، دیدار کردند.
دو روز برای این دیدار در نظر گرفته شده است، در حالی که ترامپ روز یکشنبه گفته بود "در همان دقایق اول" متوجه می شود که آیا توافق با کره شمالی دست یافتنی است یا نه؛ وی در نشست خبری در حاشیه اجلاس گروه هفت در کاناد گفت "اگر گمان برم که چنین اتفاقی روی نمی دهد، وقت خودم را در آنجا تلف نمی کنم. نمی خواهم وقت خودم را تلف کنم."
در طول پنج روز، ترامپ دو نشست دشوار را پشت سر گذاشت که می تواند میراث وی را تعریف و حتی تعریفی جدید از نظم جهانی ارائه کند. نشست اول وی در گروه هفت، یعنی با شش کشوری بود که نزدیک ترین متحدان اقتصادی آمریکا به شمار میآیند. تصاویری که از این نشست گرفته شدند نشان از بالا بودن تنشها داشت. در یکی از این تصاویر، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در حالی که دستان خود را روی میز گذاشته بود، به ترامپی که نشسته، به مرکل خیره و دستانش را دور سینه اش حلقه زده بود نگاه می کرد. این تصویر را سخنگوی آلمانی نشست منتشر کرد و مدت زمانی بعد، کاخ سفید بیش از دوازده تصویر را منتشر کرد که در میان آنها تصویر سران انگلیس، کانادا، فرانسه و ژاپن درحالی که لبخند به لب داشتند، به اظهارات رئیس جمهور آمریکا گوش می دادند.
خشم ترامپ از گروه هفت
ترامپ در ابتدا با امضای بیانیه نشست گروه هفت موافقت کرد. وی در نشست خبری در آستانه خروج زود هنگام وی از این اجلاس، روابط خود با متحدان غربی را بسیار خوب توصیف و "از کار خوب" جاستین ترودو در میزبانی این نشست تعریف کرد. با این حال چند ساعت بعد، ترامپ در توئیتی همراه با خشم در هواپیمای ریاست جمهوری، به دلیل اظهاراتی که ترودو بعد از نشست بیان و تعرفه های جدید آمریکا را "نوعی اهانت" تعبیر کرده بود، از خروج خود از بیانیه گروه هفت خبر داد. ترامپ با انتقاد از عملکرد "بی روح و نرم" در نشست گروه هفت بر ترودو تاخت و او را "بسیار ضعیف و ناصادق" توصیف کرد. در توئیت دوم، وی اعلام کرد به تیم آمریکایی که در نشست گروه هفت در کانادا باقی مانده اند دستور داده شده است از توافق گروه خارج شوند. این رویداد یکی از سخت ترین توافقات در نشست های گروه هفت از زمان تشکیل این گروه در تقریبا نیم قرن اخیر و از زمان تشکیل آن از 1975 به این سو به شمار می آید.
از زمان روی کار آمدن ترامپ، خصومت در میان دوستان آمریکا نیز بیشتر شده و اکنون این ائتلافها رو به تلخکامی گذاشته است. دونالد تاسک رئیس شورای اروپا نیز همزمان با تشکیل گروه هفت در کانادا هشداری شدید صادر کرد. وی گفت "آنچه بیش از هر چیز دیگری ما را نگران می کند این حقیقت است که نظم بین المللی بر مبنای قانون، به چالش کشیده شده است و شگفت آور اینکه نه کشورهای مظنون همیشگی بلکه از سوی معمار و ضامن اصلی آن یعنی آمریکا این کار صورت می گیرد". وی گفت "ما از تلاش برای قانع کردن دوستان آمریکایی خود و رئیس جمهور ترامپ مبنی بر اینکه این شکل از نظم هیچ معنی و مفهومی در بر ندارد، دست برنمی داریم. علت نیز این است که این اقدامات فقط با دست کسانی دنبال می شود که به دنبال نظمی جدید و پسا غربی هستند، جایی که لیبرال دمکراسی و آزادی های بنیادین دیگر وجود نداشته باشند."
گسست دیپلماتیک حتی باعث نگرانی جمهوری خواهان نیز شده است؛ سناتور جان مک کین که با تومور مغزی مبارزه می کند در توئیتی گفت "برای متحدانمان: هر دو حزب در آمریکا از تجارت آزاد حمایت می کند و طرفدار جهانی سازی است و از متحدانمان بر اساس ارزش های مشترک هفتاد ساله حمایت می کند. آمریکایی ها در کنار شما هستند حتی اگر رئیس جمهور ما چنین تصمیمی نگیرد."
گفت وگوی تاریخی در سنتوزا
مقامات آمریکایی روز یکشنبه این نکته را قبول کردند که خشم ترامپ به صورتی مستقیم با سنگاپور در ارتباط بود. لری کادلاو مدیر شورای اقتصاد ملی ترامپ در گفتگو با برنامه "Face the Nation" در شبکه تلویزیونی سی بی اس، گفت "اگر به این رئیس جمهور حمله کنید؛ قطعا وی واکنش نشان می دهد و پاسخ خواهد داد، بخصوص اینکه این حمله پیش از گفت وگوهای کره شمالی باشد."
پیتر ناوارو مشاور تجاری کاخ سفید نیز در گفتگو با "فاکس نیوز ساندی" گفت "اول اینکه این گفت وگوها، گفت وگوهایی تاریخی هستند و رئیس جمهور هیچ راهی جز اینکه مقتدر باشد ندارد.
ترامپ در سیاست خارجی سالی سخت داشت. در ماه مه، وی از توافق 2015 هسته ای با ایران که پنج قدرت عمده دیگر جهان نیز در آن حضور داشتند خارج شد. طرح صلح جدید خاورمیانه که زمانی به طعنه می گفت "آنقدرها هم که بعضی ها گمان می کردند"سخت نیست، همچنان توهمی بیش نیست. فلسطینی ها سفیر خود را از واشنگتن فراخوانده اند و بعد از تصمیم آمریکا برای انتقال سفارت خود در اسرائیل که ماه گذشته در قدس صورت گرفت، حتی با آمریکا گفت وگو هم نمی کنند.
برخورد رئیس جمهور با ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز باعث سر درگمی متحدان آمریکا شده است. وی آخر هفته ای که گذشت از گروه هفت خواست روسیه را که بعد از حمله به شبه جزیره کریمه در 2014 اخراج شد، بار دیگر پذیرا باشند.
به نظر می رسد رئیس جمهور به شواهد مستدل که نشان از مداخله روسیه در انتخابات 2016 آمریکا دارد، ادعای تامین کننده تسلیحات ساقط کننده هواپیمای مسافربری مالزی بر فراز اوکراین در 2014 بود، در جنگ داخلی سوریه مداخله یا کریمه را به خاک خود ضمیمه کرده است، چندان وقعی نمیگذارد.
کادلاو در گفت وگو با CBS گفت "با همه اینها، ما مجبور هستیم با روسیه داد و ستد کنیم. روسیه در تحولات دنیا نقش آفرین است".
به نظر می رسد فشاری که بر ترامپ برای بیرون آمدن موفق از گفت وگوهای سنگاپور وجود دارد به مراتب بیشتر از کیم باشد. بیل ریچاردسون عضو سابق دموکرات مجلس نمایندگان و نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل که هشت بار در طول بیست سال به کره شمالی سفر کرده است گفت "با توجه به افتضاحی که با متحدانمان در کبک بالا آورده ایم و جنگ تجاری که در آستانه آن قرار داریم، دولت ترامپ بیش از کیم نیازمند پیروزی است".
بروس کلینگنر معاون سابق بخش کره در سیا و عضو کنونی موسسه هریتج معتقد است "فرصت مغتنم که به آشتی بین دو کره منجر شد، موجب شد که ترامپ برای محک زدن بخت خود برای حل و فصل مساله امنیتی چند دهه ای در شمال شرق آسیا و در شکل بدبینانه تر دریافت جایزه نوبل صلح، انگیزه پیدا کند". در چند هفته ای که گذشت، ترامپ تعریف خود از موفقیت و نیز تعریف از عاری سازی هسته ای را تنزل بخشید. واشنگتن از دیرباز این مساله را "عاری سازی هسته ای غیر قابل بازگشت و قابل راستی آزمایی" یا برچیده شدن کامل، غیر قابل بازگشت و قابل راستی آزمایی تعریف کرده است. کره شمالی پیشتر این موضوع را در قالب برداشته شدن "چتر هسته ای" آمریکا که از کرهجنوبی محافظه میکند، خروج بیست و هشت هزار نیروی آمریکایی حاضر در کره جنوبی و پایان دادن به رزمایشهای مشترک نظامی که کره شمالی را هدف می گرفت، تعریف کرده بود.
کلینگر می گوید "ترامپ اکنون به جای مساله خلع سلاح کامل، بدون بازگشت و قابل راستی آزمایی کره شمالی، مساله شناخت همدیگر را به عنوان معیار موفقیت این نشست می داند. در صورتی که نشست با شکست روبهرو شود، ترامپ همچنان میتواند موفقیت را در اینکه وی قدرتمند ظاهر شد عنوان کند، نه مثل اوباما که قرار داد پر از کاستی با ایران را امضا کرد".
شاید ترامپ بتواند بدون اینکه به نتیجه نشست سنگاپور اهمیتی بدهد، برنامه خود را پیش ببرد و شاید هم از اینکه در گروه هفت پایداری به خرج داد امتیازهایی را به دست آورد. رابرت گالوچی مذاکره کننده سابق با کره شمالی که اکنون استاد دانشگاه جرج تاون است باور دارد "رئیس جمهور به اظهارات خود باور دارد. وی در صحنه بین الملل با کسانی که برایش اهمیت دارند، به خوبی عمل میکند. هر چه انتقادها از وی برای ایستادن در گروه هفت بیشتر شود بهتر است. فاجعه های دیگر که برخی از ما در تغییرات آب و هوایی، تجارت، مهاجرت، قدس و غیره شاهدش هستیم در واقع وعده های انتخاباتی هستند که به آنها عمل می شود. باید مواضع قدیمی از میان برداشته شوند."
با این حال گالوچی می گوید مسالهای مهم تر از شهرت و اعتبار ترامپ در این میان مطرح است. شکست دیپلماسی برای رسیدن به عاری سازی هستهای و عادی کردن روابط میتواند آمریکا را به سال 2017 بازگرداند، "با حمله پیشدستانه و جنگ دوم کره که میتواند در چند ساعت روی دهد".
مترجم: حسین جعفریامی
بیشتر بخوانید:
رهبران آمریکا و کرهشمالی دیدار کردند؛ خوشبینی «ترامپ»، امیدواری «کیم» + ویدئو
پس ازچهل دقیقه مذاکره خصوصی؛ ترامپ: بهزودی با «کیم» سند امضاء میکنم+ ویدئو