حکمت حاجیاف گفت: مناطق مورد مناقشه قره باغ بخشی از اراضی جمهوری آذربایجان هستند و ارمنستان حق ندارد هیچگونه فعالیت اقتصادی در آن مناطق انجام دهد.
این نخستین بار نیست که مقامهای باکو بویژه سخنگوی وزارت خارجه جمهوری آذربایجان از دولتهای جهان درخواست میکند، در اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان سرمایهگذاری نکنند.
دولتمردان باکو همچنین از شرکتهای حقیقی و حقوقی در منطقه و جهان خواستهاند از اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان خارج شوند. بیشتر کشورهایی که به منطقه قرهباغ نیرو اعزام میکنند و یا شرکتهای خود را در اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان مستقر میکنند، از دولتهای به اصطلاح متحد باکو هستند.
طی ماههای اخیر، مقامهای آذری با این تصور که در صورت از سرگیری جنگ میتوانند مقابل ارمنستان پیروز شوند به صورت ضمنی همواره از بروز درگیری با طرف متخاصم استقبال کردهاند.
در مقایسه با یک دهه گذشته مقامهای آذری عمدتا" به تهدید طرف ارمنی اقدام کردهاند. در مقابل به نظر میرسد مقامهای دولت ایروان که عمدتا" کم تجربه و مبتدی هستند، با مراجعه به دولتهای غربی و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» تلاش کردهاند سپر دفاعی مطمئنی در مقابل تهدیدهای جمهوری آذربایجان در اختیار داشته باشند.
از سوی دیگر سیاستهای نادرست مقامهای ایروان موجب شده است که روسیه به عنوان میانجیگری تاثیرگذار و وزنهای سنگین در منطقه برای پایان دادن به مناقشه ارضی باکو و ایروان، موضع خود را در قبال این مناقشه تغییر دهد. به طوری که به نظر میرسد مواضع روسیه به جای حمایت از ارمنستان به سمت همکاری با جمهوری آذربایجان متمایل شده است. به عنوان مثال «الکساندر دوگین» (Aleksandr Dugin) کارشناس سیاسی سرشناس روس و از جمله سیاستمداران نزدیک به رئیس جمهوری روسیه، اخیرا" طی سخنانی منطقه قرهباغ را متعلق به جمهوری آذربایجان دانست.
این کارشناس روس اعلام کرد:
"از نظر روسیه تمام منطقه قرهباغ کوهستانی متعلق به جمهوری آذربایجان است و این مساله در سازمان ملل و حقوق بینالملل یک حقیقت ثابت شده است. ضمن آن که ارمنستان با عمل نکردن به تعهداتش، حل مناقشه ارضی با جمهوری آذربایجان را از طریق مذاکره از بین برده است".
بسیاری از نمایندگان دومای روسیه نیز علیه ارمنستان و در جهت منافع جمهوری آذربایجان مواضع مشابهی اتخاذ کرده اند. این نخستین بار است که سیاستمداران روس تا این حد مواضع خود را به جمهوری آذربایجان نزدیک می بینند. بدون تردید این تغییر موضع روسیه را باید در عملکرد نادرست و ضعیف دولت جدید ارمنستان دانست.
در این شرایط بعید است که تهدیدهای باکو علیه ارمنستان نیز راه به جایی ببرد. بویژه که هر دوکشور متعهد شدهاند ازطریق مسالمتآمیز به مناقشه قره باغ کوهستانی پایان دهند. ضمن آن که روسیه بر اساس قرارداد نظامی با ارمنستان متعهد شده است به ازای استقرار پایگاه نظامی در ارمنستان تا 50 سال امنیت داخلی ارمنستان را تامین کند. این توافقنامه که سه سال پیش امضا شده است، در صورت ازسرگیری جنگ، تا حدود زیادی روسیه را در تنگنا قرار خواهد داد.
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
117/120
بیشتر بخوانید:
هشدار باکو به ایروان درباره توسل به زور در مناقشه قره باغ/ تحلیل
واکنش باکو به اظهارات پاشینیان درباره قره باغ/ تحلیل
تاکید اردوغان بر حل مناقشه «قره باغ»