فشارهای آمریکا در ابعاد مختلف علیه سیاسی، اقتصادی و نظامی علیه روسیه اعمال می شود. یکی از جنبههای تلاش آمریکا برای تقابل با روسیه، کسب برتری نظامی بر آن است.
در این راستا دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در 20 اکتبر 2018 اعلام کرد که آمریکا از پیمان «نیروهای هستهای میانبرد» (آی ان اف)INF خارج خواهد شد.
بهانه اصلی آمریکا برای خروج از این پیمان راهبردی و بسیار مهم، نقض مفاد آن توسط روسیه بوده است.
پس از آن مایک پمپئو وزیر امور خارجه اعلام کرد که آمریکا از 2 فوریه 2019 اجرای پیمان آی ان اف را به مدت ۱۸۰ روز به حالت تعلیق در می آورد و در صورت عدم اجرای تعهدات مدنظر در این پیمان از سوی روسیه، از این پیمان به طور کامل خارج خواهد شد. روسیه نیز در واکنش به این اقدام آمریکا مبادرت به تعلیق اجرای پیمان آی ان اف کرد.
در آخرین تحول در این زمینه «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه روز چهارشنبه در سخنرانی عمومی در مجلس فدرال این کشور هشدار بی سابقهای به آمریکا داد.
پوتین تاکید کرد: سلاحهای روسیه نه تنها کشورهایی را هدف قرار خواهد داد که موشکهای برد کوتاه و متوسط آمریکایی در آنجا مستقر میشوند، بلکه در صورت تهدید علیه امنیت کشور، خاک خود آمریکا نیز هدف قرار خواهد گرفت.
وی همچنین هشدار داد، در صورت استقرار این نوع موشکهای آمریکایی در کشورهای اروپایی، روسیه به این اقدام پاسخ متقارن و غیرمتقارن نشان خواهد داد.
این تهدید بالاترین مقام اجرایی روسیه نشانه جدیت مسکو در برخورد با تهدیدات روز افزون امنیتی واشنگتن علیه روسیه است.
رئیس جمهوری روسیه با اشاره به خروج آمریکا از پیمان نیروهای هستهای میانبرد تاکید کرد که آمریکا زمانی تلاش میکرد با برنامههای موشکی بر جهان مسلط شود، اما اکنون باید از چنین برنامههایی دست بردارد.
با خروج آمریکا از این پیمان، نه فقط توسعه و استقرار موشکهای بالستیک و کروز زمین پایه کوتاه برد و میانبرد بار دیگر از سر گرفته خواهد شد، بلکه می توان پیش بینی کرد که واشنگتن این تسلیحات را بار دیگر در اروپا مستقر خواهد کرد که این اقدام به طور حتم واکنش مقابل روسیه را همان گونه که پوتین نیز در اظهارات اخیر خود به آن اشاره کرده به دنبال خواهد داشت.
مسکو معتقد است که آمریکا با خروج از پیمان «آی ان اف» ضربه سختی به کل نظام کنترل تسلیحاتی وارد کرده است. این اقدام پیامدهای بسیار سنگین و گستردهای برای امنیت بین المللی، امنیت راهبردی و در وهله نخست امنیت اروپا خواهد داشت .
این چشم انداز نگرانی شدید اروپاییها را به دنبال داشته است. در واقع قاره اروپا بدین ترتیب به صحنه تقابل موشکی و هستهای آمریکا و روسیه تبدیل خواهد شد.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در اوایل فوریه 2019 هشدار داد: اعلام خروج آمریکا از پیمان آی ان اف، موضوع خلع سلاح هستهای جهان را دشوار و پیچیده می کند.
البته آمریکا در زمینه اعمال فشار وتهدید روسیه تنها نیست و سازمان ناتو نیز رویکردی مشابه اتخاذ کرده و همانند واشنگتن، روسیه را عامل نقض پیمان آی ان اف قلمداد می کند. در عین حال هشدار پوتین که نه فقط واشنگتن بلکه اروپاییها را نیز مخاطب قرار داده با واکنش شدید ناتو مواجه شده است.
ناتو روز چهارشنبه 20 فوریه با انتشار بیانیهای در واکنش به سخنان پوتین، آنچه تهدید کشورهای غربی خوانده شد را غیرقابل قبول برشمرد.
تداوم رویارویی روسیه و آمریکا در عرصه پیمانهای تسلیحاتی به معنای بروز بی ثباتی و ناامنی در عرصه بین المللی در سطحی بی سابقه در دوره پسا جنگ سرد است.141/118
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
هشدار پوتین به احتمال استقرار موشک های اتمی امریکا در اروپا
مخالفت آمریکا با مشارکت روسیه درحل مسائل جهانی/ تحلیل
اعلام تعلیق اجرای پیمان نیروهای هستهای میانبرد از سوی آمریکا/ تحلیل