در عین حال مساله آینده پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف) به معضل دیگری بین دو طرف تبدیل شده و این سازمان نظامی به مسکو هشدار داده است.
در این راستا "ینس استولتنبرگ" دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" از توافق وزیران دفاع کشورهای عضو این سازمان برای مواجهه با تهدید امنیت اروپا توسط روسیه خبر داد.
"استولتنبرگ" می گوید: وزیران دفاع کشورهای عضو "ناتو" توافق کرده اند تا در مواجهه با تهدید امنیت اروپا توسط روسیه، اقدام متقابل دفاعی انجام دهند.
مساله دیگری که دبیرکل ناتو بر آن تاکید کرده نگرانی اعضای ناتو درباره آینده پیمان نیروهای هسته ای میان برد است.
استولتنبرگ دراین باره تصریح کرده که با وجود حصول توافق میان اعضای ناتو در مورد اهمیت پیمان به مخاطره افتاده "آی ان اف"، هیچ نشانهای از بهبود اوضاع مشاهده نمی شود و زمان هم به سرعت در حال سپری شدن است.
با وجود اینکه آمریکا با اعلام تعلیق اجرای پیمان آی ان اف و در نهایت خروج از آن در اوت 2019 عامل به خطر افتادن موجودیت پیمان آی ان اف است، سران ناتو، روسیه را مسبب وضعیت کنونی دانسته و به همین دلیل به مسکو هشدار های جدی داده اند.
دبیرکل ناتو می گوید: وزیران دفاع کشورهای عضو این سازمان تاکید کردهاند که در صورت شکست مذاکرات برای حفظ روسیه در این پیمان، تقویت سیستم دفاع هوایی و اطلاعاتی اعضا به سرعت در دستور کار قرار گیرد و همچنین مجوز افزایش رزمایش های مشترک اعضا و افزایش استفاده از سلاحهای متعارف مدرن را نیز صادر خواهند کرد.
به خطر افتادن بقای پیمان آی ان اف نگرانی شدید اروپایی ها را به دنبال داشته و اکنون مقامات ناتو به دنبال راهی برای نجات آن هستند.
با این حال راه مد نظر آنها راهی یک سویه و کاملا در راستای رویکردها و اهداف واشنگتن است.
آمریکا و روسیه همدیگر را به نقض این پیمان متهم کرده اند.
واشنگتن ضمن تعلیق اجرای این پیمان راهبردی، شرط خود برای ادامه عضویت در پیمان "آی ان اف" را پایبندی روسیه به آن اعلام کرده و مهلتی شش ماهه در این زمینه در نظر گرفته است.
روسیه نیز در اقدامی متقابل با فرمان "پوتین"، اجرای پیمان نیروهای هسته ای میان برد را به مدت شش ماه به حال تعلیق درآورد و در اوایل ژوئیه 2019 با امضای قانون تعلیق توسط پوتین به آن رسمیت داد.
مسکو به واشنگتن هشدار داده که قادر به حفظ یکجانبه پیمان آی ان اف نیست.
با خروج آمریکا از پیمان "آی ان اف"، دولت ترامپ توسعه تسلیحات هسته ای جدید و نیز استقرار موشک های بالستیک و کروز زمین پایه کوتاه برد و میان برد را در اروپا از سر خواهد گرفت، این اقدام به طور حتم واکنش مقابل روسیه را به دنبال خواهد داشت.
قاره اروپا بدین ترتیب به صحنه تقابل موشکی و هسته ای آمریکا و روسیه تبدیل خواهد شد.
در واقع اقدام دولت ترامپ برای خروج از پیمان" نیروهای هسته ای میان برد" موجب دور جدیدی از مسابقه تسلیحاتی موشکی و هسته ای و افزایش ناامنی در جهان به ویژه در قاره اروپا خواهد شد.
کشورهای ناتو نیز به جای چاره جویی جدی در این زمینه و فشار به آمریکا برای باقی ماندن در این پیمان، صرفا اتهامات خود را متوجه روسیه می کنند و به فکر تدابیر متقابل برای مقابله با وضعیت احتمالی در صورت خروج مسکو از این پیمان هستند.
این مساله واکنش مسکو را برانگیخته است.
"ولادیمیر جباروف" Vladimir Jabarovمعاون رئیس کمیته امور بین الملل شورای فدراسیون روسیه در واکنش به اظهارات دبیر کل ناتو گفت: کشورش به اقدامات اعضای ناتو در استقرار سامانههای دفاع موشکی قطعاً واکنش نشان خواهد داد.
نویسنده:سيدرضا مير طاهر
138/117
بیشتربخوانید:
بسته اقدامات ناتو ضد روسیه
واکنش مسکو به ادعای واشنگتن درباره نقض پیمان منع جامع آزمایش های هستهای/ تحلیل