اتحادیه اروپا و آمریکا با مداخله جویی مستقیم در امور داخلی بلاروس، فشار روز افزونی علیه میسنک برای رسیدن به اهداف مورد نظر خود وارد می کنند. این مساله واکنش شدید روسیه را به دنبال داشته است.
«سرگئی نارشکین» رئیس سازمان اطلاعات خارجی روسیه اعلام کرد که آمریکا درصدد سرنگونی حکومت قانونی در بلاروس است و در ناآرامی های این کشور نقش اصلی را ایفاء می کند.
نارشکین با بیان اینکه در حوادث بلاروس، رد پای غربی بخوبی مشاهده می شود، اظهار داشت: اعتراضات در بلاروس از همان ابتدا خوب برنامه ریزی و سازماندهی شده بود و از خارج هماهنگ و هدایت می شود.
به گفته او، سازمان اطلاعات خارجی روسیه اطلاعات موثقی در اختیار دارد که آمریکا در برپایی اعتراضات در بلاروس نقش مرکزی ایفاء می کند.
اهداف کشورهای غربی برای حمایت از مخالفان لوکاشنکو
مشخص است که هدف اصلی غربی ها به ویژه آمریکا از اعلام موضع اخیر خود در باره «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهوری بلاروس این است که با کنار زدن وی از صحنه قدرت و روی کار آوردن یک رئیس جمهوری غرب گرا در این کشور همسایه روسیه، مسکو در مرزهای غربی خود با زنجیره ای از دولت های هوادار غرب محاصره شود.
لوکاشنکو معتقد است، هدف غربی ها قرار دادن بلاروس در زنجیره «ویلنیوس تا کییف» و ایجاد دیوار حائلی بین روسیه و غرب است. لوکاشنکو روز چهارشنبه نیز در نشستی گفت، کشورهای غربی به مدت ده سال برای برپایی اعتراضات در کشورش برنامهریزی کردهاند.
از نگاه روسها، روند فزاینده گسترش ناتو به سوی شرق که هم اکنون نیز ادامه دارد و نیز وقوع انقلاب های رنگی در کشورهای حوزه همسود یعنی در گرجستان و سپس اوکراین در چارچوب طرح کلان غرب برای از میان بردن نظام های سیاسی غیر همسو با آن در کشورهای حائل بین اروپا و روسیه و در نهایت محاصره و یا دربرگیری مسکو طراحی و اجرا شده است.
مسکو براین گمان است که غربی ها به ویژه اتحادیه اروپا و آمریکا طرح مشابهی را درباره بلاروس با حمایت آشکار از معترضان و نیز تهدید به اعمال تحریم های گسترده علیه مقامات ارشد بلاروس دنبال می کنند.
به گفته «مهدی خورسند» کارشناس مسائل اوراسیا: اروپا در موضوع بلاروس، به دنبال سیاست انقلابهای رنگی آمریکا در جمهوریهای استقلالیافته شوروی مانند گرجستان و اوکراین است تا با استقرار یک نظام غربی وابسته به اروپا، انتقام کریمه از روسیه گرفته شود. مدل اعتراضات یا حتی نامگذاری این اعتراضات، شباهت بسیاری به انقلابهای رنگی دارد.
دراین زمینه نارشکین با بیان اینکه مقدمات برگزاری اعتراضات در بلاروس ازمدتها پیش از انتخابات فراهم شده بود، اظهار داشت: بر اساس اطلاعات سازمان اطلاعات خارجی روسیه، آمریکا در سال 2019 و اوایل سال 2020 از طریق چندین سازمان غیردولتی حدود 20 میلیون دلار برای برپایی اعتراضات ضددولتی کمک مالی ارسال کرد، با این پولها، شبکه وبلاگ نویس های به اصطلاح مستقل و حساب های کاربری اطلاع رسانی در شبکه های اجتماعی ایجاد شد و فعالان سیاسی برای شرکت دراعتراضات خیابانی آموزش دیدند.
فعالترین معترضان دوره هایی را در لهستان، لیتوانی، اوکراین گذراندند و مربیان باتجربه آمریکایی به آنها شیوه های شرکت در اعتراضات را آموزش دادند.
اکنون معترضان آموزش دیده درکشورهای اروپایی با هدایت مربیان آمریکایی هدایت اعتراضات در بلاروس را برعهده دارند. هر چند غربی ها مدعی هستند که خواهان آزادی و احقاق حقوق مردم بلاروس هستند، اما آشکار است که هدف آنها از حمایت از اعتراضات در این کشور اروپای شرقی، صرفا برای رسیدن به اهداف ژئواستراتژیک خود به ویژه سیطره غرب براین کشور و تشدید فشارها علیه روسیه است.
اکنون آمریکا همگام با اتحادیه اروپا اعلام کرده که درصدد اعمال تحریم ها علیه مقامات بلاروس است.
«استیون بیگان» معاون وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا اعلام کرد که آمریکا ظرف چند روز آینده تحریمهای جدیدی را علیه مقامات بلاروس اعمال میکند.
«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا نیز با حمایت آشکار از اعتراضات داخلی در بلاروس، در موضعی که می توان آن را فرار به جلو نامید از روسیه خواست تا به استقلال و حاکمیت بلاروس احترام بگذارد.
در واقع آمریکا بیشترین مداخله را در برهه کنونی در امور داخلی بلاروس داشته و در مقابل روسیه را متهم به این کار می کند. «سوتلانا تیخانوفسکایا» رهبر مخالفان بلاروس در گفتوگویی با شبکه خبری فاکس نیوز به این مساله اذعان کرده و گفت: "استیون بیگان، دستیار وزیر خارجه آمریکا به من شخصا این اطمینان را داد که به بهترین شکل ممکن از ما حمایت میکند و در این اوضاع کمک حال ما خواهد بود."
این مساله با واکنش شدید روسیه مواجه شده است. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه اعلام کرده است که در صورت بی ثبات شدن اوضاع بلاروس، مسکو به بلاروس که از اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی است به عنوان همپیمان خود کمک خواهد کرد.
ضمن اینکه مسکو درباره چگونگی حل و فصل بحران سیاسی کنونی در بلاروس صراحتا بر لزوم عدم مداخله خارجی تاکید کرده و خواهان گفت وگوی بین دولت بلاروس و مخالفان برای یافتن راه حلی به منظور برون رفت از بحران سیاسی کنونی است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
سفر لوکاشنکو به روسیه و وعده کمک پوتین به بلاروس
ادامه نا آرامیها در بلاروس
هشدار لوکاشنکو درباره عواقب فروپاشی بلاروس