از دیدگاه روسیه، اخراج دیپلمات های روسی از شماری ازکشورها، نشان میدهد، تعداد بازیگران مستقل در سطح جهانی کم است.
یک عضو پارلمان اروپا با هشدار درباره وخیمتر شدن روابط غرب و مسکو گفت:
"اخراج دیپلماتهای روس بوسیله کشورهای غربی بدون داشتن مدرکی مبنی بر دست داشتن روسیه در پرونده «اسکریپال»، روابط غرب و مسکو را دچار بحران میکند."
با توجه به ابعاد رو به گسترش اخراج دیپلماتهای روسی از کشورهای غربی می توان این پدیده را در سطح بین المللی ضد روسیه بی سابقه دانست.
تاکنون 24 کشور غربی اقدام به اخراج شمار متفاوتی از دیپلمات های روسی کرده اند که از اخراج 60 دیپلمات ازآمریکا تا اخراج یک دیپلمات از کشورهایی مانند لتونی و فنلاند را شامل می شود.
مجموع دیپلماتهای اخراجی روسی به 151 نفر می رسد. در عین حال سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نیز به این کارزار دیپلماتیک پیوسته است.
مسمومیت جاسوس سابق روس در بریتانیا بهانه اقدامات ضد روسی
انتظار می رود تا دیگر نهادهای غربی نیز رویه مشابهی در پیش گیرند. بدین ترتیب سقف اعضای هیات روسیه در ناتو از 30 نفر به 20 نفر کاهش می یابد.
بهانه غرب برای این اقدامات ضد روسی مساله مسمومیت «سرگئی اسکریپال» Sergei Skripal جاسوس سابق روس در بریتانیا است.
لندن، روسیه را مسئول این اقدام معرفی کرده؛ اما مسکو این مساله را رد کرده است.
«دمیتری ایگورچنکوف» Dmitry Igorchenkov کارشناس روسی می گوید:
"پرونده «اسکریپال»، مانند پرونده «لیتویننکو»، بخشی از جنگ مشترک آمریکا، انگلیس و ناتو با روسیه با هدف به انزوا کشاندن مسکو در زمینههای سیاسی و نظامی است."
فشار بی سابقه بین المللی غرب به روسیه
به نظر می رسد، غربی ها قصد دارند تا با سوء استفاده از مساله مسمومیت شیمیایی اسکریپال، روسیه را تحت فشار بی سابقه بین المللی قرار دهند تا به زعم خود مسکو با دادن امتیازاتی به غرب، خواهان فروکش کردن این مساله شود.
در حال حاضر مهمترین خواسته غرب از روسیه، عقب نشینی مسکو در بحران شرق اوکراین و برداشتن حمایت خود از جدایی طلبان شرق اوکراین و نیز استرداد شبه جزیره کریمه به اوکراین است که در فوریه 2014 با برگزاری همه پرسی به روسیه الحاق شد.
ضمن اینکه غربی ها به ویژه آمریکایی ها خواهان تغییر موضع و نقش کنونی روسیه در بحران سوریه هستند. با این حال بسیار بعید به نظر می رسد که مسکو در هر دو مورد به خواسته غربی ها پاسخ مثبت دهد.
لذا انتظار می رود که مسکو نیز به اخراج دیپلمات های خود از غرب واکنش متقابل نشان دهد. در واقع مقامات کرملین به خوبی درک کرده اند که هر گونه عقب نشینی در مقابل غربی ها ، صرفا موجب افزایش انتظارات و خواسته های آنها و اتخاذ موضع تهاجمی تر از سوی آنها خواهد شد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/112
بیشتر بخوانید:
کرملین اتهامات بریتانیا درباره جاسوس روستبار را «راهزنی بینالمللی» خواند
لوگران سوار: ماجرای جاسوس دوجانبه روس و پاسخ نامتناسب لندن
ترامپ: مسکو در مسمومیت جاسوس روس دست داشت