ایران پرس- روابط آمریکا و چین پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، با فراز و نشیب ها و تنش های مختلفی مواجه شده است.

اختلافات بین واشنگتن و پکن ابعاد مختلف سیاسی، تجاری و اقتصادی، نظامی و امنیتی و استراتژیک را در بر می گیرد. آمریکا در اسناد امنیتی و نظامی خود مانند استراتژی امنیت ملی، از چین به عنوان یک رقیب اصلی و قدرتی تجدید نظر طلب یاد کرده و بر مقابله با سیاست ها و اقدامات آن تاکید کرده است.

در این راستا «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در آخرین اظهارات خود درباره چین، اتهامات جدید و بی سابقه ای را علیه پکن مطرح کرده است.

پمپئو با متهم ساختن چین به رعایت نکردن قوانین بین المللی و تحمیل «دهه ها درد و رنج» بر کشورهای مختلف در سرتاسر جهان، مدعی شد واشنگتن با اعمال فشار بر چین، از این کشور می خواهد تا در عرصه جهانی «همچون یک کشور عادی عمل و رفتار کند».

وزیر خارجه آمریکا با تأکید بر اینکه دولت ترامپ، نخستین نهادی است که خطر چین را تشخیص داده، ادعا کرد: «ما بسیار ناراحتیم که چین مردم کشورهای بسیاری را در سراسر جهان در آفریقا و آمریکای مرکزی و آمریکای لاتین در دام بدهی هایی می اندازد که این کشورها را با دهه ها درد و رنج روبرو می سازد». 

به نظر می رسد واشنگتن قصد دارد تا با طرح این اتهام، امپریالیسم آمریکا را به چین نسبت دهد. آمریکا به عنوان سردمدار غرب، آمریکای لاتین را در چارچوب دکترین «مونروئه» به مثابه حیاط خلوت آمریکا اعلام کرده و در قرون نوزدهم و بیستم میلادی ضمن تسلط اقتصادی و تجاری بر بسیاری از کشورهای این منطقه، در راستای منافع و سرکوب مخالفان سلطه خود، بارها مبادرت به مداخله نظامی و به راه انداختن کودتا کرده و درعین حال حامی اصلی رژیم های سرکوب گر راست گرا و حکومت های نظامیان در آمریکای لاتین بوده است.

آمریکا عملکرد مشابهی در دیگر نقاط مانند شرق آسیا و خاورمیانه و حتی آفریقا داشته است.

از آمریکا در دوره جنگ سرد به عنوان بزرگترین قدرت امپریالیستی یاد می شد. البته در دوره پسا جنگ سرد هم واشنگتن کماکان خوی سلطه گری و تجاوز کارانه خود بر مبنای یک جانبه گرایی را حفظ کرده است.

اکنون آمریکا با طرح اتهام نقش چین در افزایش فقر در جهان قصد دارد تا کارنامه سیاه خود و متحدان اروپایی اش را در این زمینه پنهان کند.

چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی جهان، اکنون نه فقط رقیب اقتصادی و تجاری بلکه رقیب سیاسی و نظامی آمریکا محسوب می شود و تمام تلاش مقامات واشنگتن معطوف به کاهش قدرت چین و مقابله فعال با آن در عرصه های مختلف به ویژه تجاری شده است.

پمپئو در این زمینه گفت: «اجرای خط مشی تجارت عادلانه و متقابل با چین یکی دیگر از اهداف اصلی کاخ سفید است که در حال حاضر از سوی واشنگتن تعقیب می شود و قدرت اقتصادی روبه رشد چین در سرتاسر جهان یکی دیگر از دغدغه های مهم آمریکا به شمار می رود». 

چین به همراه روسیه از مخالفان اصلی رویکرد یکجانبه گرایانه ترامپ در قبال مسائل جهانی بوده و در عین حال پکن رویکرد تجاری رئیس جمهوری آمریکا که مبتنی بر حمایت گرایی اقتصادی است را به شدت مورد انتقاد قرار داده است.

«رابرت سوتر» Robert Sutter استاد دانشگاه جرج واشنگتن معتقد است؛ چین و آمریکا نتوانسته اند اختلافات بین خود را مدیریت کنند. واکنش های قاطع چین در برابر اقدامات خصمانه آمریکا، موجب شده تا واشنگتن سیاست تهدید فزاینده و تشدید مستمر فشارها علیه پکن را دنبال کند.

آمریکا تلاش می کند با طرح اتهامات جدید، فشارها علیه پکن را افزایش دهد تا بدین ترتیب آن را وادار به پذیرش خواسته های تجاری ، اقتصادی و استراتژیک واشنگتن نماید.

نویسنده: میرطاهر

117/112

گزارش: مداخله آمریکا در دریای چین جنوبی، هشدار پکن به واشنگتن

بودجه 40 میلیون دلاری آمریکا برای جنگ تبلیغاتی علیه ایران، روسیه و چین

هشدار چین به حضور نظامی آمریکا در تنگه تایوان

هشدار چین به آمریکا: ارز را سیاسی نکنید