رودریگو دوترته با اشاره به پیمان دفاعی فیلیپین وآمریکا گفت: "آمریکایی ها درباره چین همیشه به ما فشار می آورند و سر ما غر می زنند آنها فکر می کنند فیلیپینی ها کرم خاکی هستند."
دوترته در ادامه اظهاراتش از آمریکایی ها خواست اگر راست می گویند اول خودشان دست به کار شوند.
وی گفت: "شما هواپیماها و قایق هایتان را به دریای چین جنوبی بیاورید. اولین تیر را شلیک کنید ما پس از شما دست به کار خواهیم شد."
رییس جمهور فیلیپین در ادامه اظهارات خود اینگونه نتیجه گیری کرد که جنگ و تقابل با چین بی فایده است و آمریکا و فیلیپین هیچگاه در جنگ با چین پیروز نخواهند شد.
این سخنان رودریگو دوترته قبل از هر چیز مهر تائیدی بر سیاستهای تنش زای آمریکا در دریای چین جنوبی است.
اذعان دوترته به فشار آمریکا بر فیلیپین نشان می دهد برنامه آمریکا قراردادن کشورهای منطقه پیرامون دریای چین جنوبی در مقابل چین است. البته شماری از کشورهای منطقه همچون فیلیپین، ویتنام، مالزی و برونئی با چین بر سر مالکیت بخش هایی از دریای چین جنوبی اختلاف دارند اما هیچ کدام از این کشورها تاکنون به راهکاری غیردیپلماتیک در مقابل چین دست نزده اند.
متاثر از فشارهای آمریکا، دولت گذشته فیلیپین در سال 2013 از چین به دیوان بین المللی لاهه درباره حاکمیت چند جزیره در دریای چین جنوبی شکایت کرد که این دادگاه نیز در سال 2016 حق را به فیلیپین داد.
به رغم صدور چنین رایی، دولت بعدی فیلیپین نه تنها در مسیر تقابل با چین قرار نگرفت بلکه روابط مانیل و پکن بیش از هر زمان دیگری تقویت شده است.
این رفتار مانیل نشان می دهد بر خلاف تحریکات آمریکا، فیلیپین به خوبی دریافته است که موقعیت این کشور و ظرفیت و توانایی آن اقتضا نمی کند که با چین به عنوان پرجمعیت ترین کشور و دومین اقتصاد جهان که از قدرت نظامی فوق العاده ای برخوردار است، در بیفتد.
از همین رو می توان گفت، اظهارات رودریگو دوترته نشانه ای روشن دال بر این واقعیت است که دست آمریکا برای فیلیپین و دیگر کشورهای طرف اختلاف با چین رو شده است و این کشورها به درستی درک کرده اند که آمریکا که سنگ حمایت از فیلیپین و دیگر کشورها را به سینه می زند هدفش نه دفاع از این کشورها در مقابل چین که قرار دادن آنها در مقابل پکن است.
از همین روست که از نگاه تحلیلگران این حنای آمریکا دیگر برای کشورهای پیرامون چین رنگی ندارد و کشورهای منطقه از همراهی با سیاستهای تنش زای آمریکا ابا دارند.
در همین رابطه، «هاگ وایت» استاد مرکز مطالعات دفاعی و راهبردیِ دانشگاه ملی استرالیا می نویسد: "از جمله عواملی که نشان می دهد راهبرد فعلی آمریکا درباره چین ناکارآمد است، رفتار کشورهای حوزه آسیا - پاسفیک است.
در این منطقه دوستان و متحدان آمریکا اگرچه از قدرت یابی روز افزون پکن احساس نگرانی می کنند اما در عالم واقع، تمایل آنها برای برهم زدن رابطه با چین با محدودیت های جدی روبرو است و این کشورها به تعامل با چین ادامه می دهند."
البته، واقعیت این است که یکی از علل بی اعتمادی کشورهای پیرامون چین به آمریکا عملکرد واشنگتن در دهه های گذشته است.
فیلیپین یکی از کشورهای جنوب شرق آسیا است که دههها هم پیمانی با آمریکا جز فقر و توسعه نیافتگی برای آن کشور عایدی دیگری نداشته است.
از سوی دیگر، واقعیت این است که یکی از علل تداوم تعامل مثبت و رو به جلو کشورهای این حوزه با چین سیاستهای چندجانبه و همکاری جویانه چین است.
چین در سالهای اخیر سرمایه گذاریهای کلانی را در کشورهای پیرامون خود از جمله مالزی، فیلیپین، ویتنام، اندونزی، کامبوج ودیگر کشورها انجام داده است و این رویکرد تعاملی و برد - برد باعث جلب نظر دولتمردان و مردم منطقه شده است.
135/118
نویسنده: محمود بلند اختر
بیشتر بخوانید:
نگرانی آمریکایی ها از جنگ تجاری با چین / تحلیل
اسسیامپی: فیلیپین قطب جذب سرمایه در جنگ تجاری چین و آمریکا