«لوئیجی دی ماایو» وزیر امورخارجه و همکاری های بین الملل ایتالیا با اشاره به گسترش ویروس کرونا در این کشور و نحوه مواجهه اتحادیه اروپا با آن، به این اتحادیه هشدار داد چنانچه ایتالیا سقوط کند، همه سقوط می کنند.
اتحادیه اروپا که دهه ها است با شعار سیاست چندجانبه گرایی و حرکت در راستای منافع اروپای واحد در تلاش است تا با تعریف هویت یکپارچه به عنوان یکی از قطب های قدرت جهان در عرصه های بین المللی حضور داشته باشد، طی سال های اخیر با در خواست بریتانیا برای خروج از این اتحادیه و عملی شدن آن در ژانویه سال 2020 با بحران و شکاف جدی مواجه شده است، به طوری که برخی دیگر از کشورها از جمله ایتالیا و جریان های راست گرای اروپا نیز موضوع خروج از اتحادیه اروپا را مطرح کرده و گاهی از آن به عنوان برنامه آتی خود نام برده اند.البته وجود قوانین سختگیرانه خروج از سویی و بهره مندی از مزایای اتحادیه اروپا از سوی دیگر، مانع هرگونه اقدام این کشورها شده است.
طی ماه های اخیر شیوع ویروس کرونا در اروپا به ویژه گستردگی آن در دو کشور نسبتا ضعیف اروپا یعنی ایتالیا و اسپانیا و همکاری نکردن مقامات اروپایی در کمک به این کشورها، سبب شده است تا انتقادات از عملکرد مقامات اروپایی افزایش یابد.
فرانسه و آلمان در بدو شیوع گسترده کرونا در ایتالیا و اسپانیا، صادرات تجهیزات پزشکی و بهداشتی را ممنوع کردند و مرزهای خود را بستند. آنها در برابر درخواست کمک مقامات این کشورها همراهی نکردند به طوری که روسیه و چین با ارسال محموله های کمک پزشکی و تجهیزاتی به یاری شتافتند. این عملکرد خشم مقامات ایتالیا و اسپانیا را درپی داشت.
با ادامه بحران، تعطیلی کارخانجات و مراکز تولیدی، رکود اقتصادی و افزایش بیکاری همچنین پیش بینی تشدید بحران اقتصادی و لزوم سیاستگذاری و برنامه ریزی برای مقابله با بحران، شکاف بین مقامات اروپایی بیش از پیش آشکار شده است.
به طوری در فرایند تصوی/ب بسته کمک اضطراری 500 میلیارد یورویی برای مقابله با پیامدهای کرونا نیز اختلاف نظرها بسیار اشکار شد. مقامات هلند خواستار مشروط شدن این کمکها به اجرای سیاستهای ریاضت اقتصادی شده بودند اما در نهایت با پافشاری فرانسه و آلمان این بسته به تصویب رسید.
وزیر دارایی هلند در توئیتی نوشت: کشورش با اوراق قرضه یورو مخالفت است و همچنان به مخالفت خود ادامه خواهد کرد.
این در حالی است که حتی با تصویب این بودجه نیز کشورهایی چون ایتالیا آن را کافی ندانسته و نسبت به اختصاص عادلانه بودجه تصویبی ابراز نگرانی کردند.
«ماریا خسوس مونترو» سخنگوی دولت اسپانیا در این زمینه هشدار داد: اگر اتحادیه اروپا نتواند اقدام جمعی و مشترک برای مقابله مناسب با شیوع ویروس کرونا انجام دهد، اعتماد اروپایی ها به اتحادیه از دست خواهد رفت.
افزایش اختلافات در اتحادیه اروپا سبب شده تا جریان های دست راستی نیز فعالیت های خود را افزایش داده و شعارهای جدایی طلبانه خود را تقویت کنند. این جریان ها که از سوی مقامات اروپایی خطری بالقوه برای حاکمیت واحد اروپایی تلقی می شوند اکنون در فضای پرتنش کنونی عرصه را برای افزایش فعالیت های خود باز دیده و در تلاشند با جذب اعضای بیشتر در راستای آرمان های خود عمل کنند به ویژه که انتخابات در برخی از کشورهای اروپایی چون آلمان نزدیک است.
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان گفت: یکی از راهکارهای حل چالش جریان راست افراطی، توجه به مقوله همگرایی است.
اکنون اتحادیه اروپا آزمون سختی را در پیش رو دارد. کرونا به چالش سختی تبدیل شده است تا سیاست های چند جانبه گرایانه و همگرایی در اتحادیه اروپا مورد آزمون قرار گیرد. آزمونی که آینده اتحادیه اروپا را برای دهه ها رقم خواهد زد؛ چنانکه وزیر امورخارجه ایتالیا نیز هشدار داده که پای 30 سال آتی، در میان است. به نظر می رسد مقامات اروپایی در این برهه تاریخی باید برای ماندن و حفظ اروپای واحد یا تجزیه و فروپاشی تصمیم گیری کنند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
139/118
بیشتر بخوانید:
احتمال تداوم بسته بودن مرزهای اتحادیه اروپا تا 6 ماه دیگر
تلاش اروپا برای حفظ یکپارچگی و اقتصاد مشترک/ تحلیل
توافق اتحادیه اروپا با بسته اضطراری برای مقابله با کرونا