ایران پرس- نخست وزیر مالزی در خصوص هر نوع مداخله قدرت‌های بزرگ و خارجی در جنوب شرق آسیا و امور داخلی کشورهای این منطقه هشدار داد.

«ماهاتیر محمد» خطاب به مسئولان کشورهای اتحادیه جنوب شرق آسیا «آ.سه.آن» گفت: "مداخله قدرت های خارجی و بزرگ تبعات ناخوشایندی از جمله شعله ور کردن منازعات و تقویت رقابت های تسلیحاتی را در این بخش از جهان به دنبال خواهد داشت."

وی با اشاره به شواهد تاریخی در مورد نتایج دخالت قدرت های بزرگ در خاورمیانه تاکید کرد: "اگر کشورهای جنوب شرق آسیا مانع از دخالت آنها نشوند، احتمالا این کشورها نیز تحت فشار برای افزایش رقابت های تسلیحاتی و جنگیدن با یکدیگر قرار خواهند گرفت که یکی از پیامدهای مهم آن ناتوان کردن «آ.سه.آن» خواهد بود."

اگرچه نخست وزیر مالزی به طور مستقیم به کشور خاصی اشاره نکرد، اما با توجه به اختلافات فزاینده برخی کشورهای حوزه «آ.سه.آن» از جمله فیلیپین و ویتنام با چین در مورد مالکیت برخی جزایر در دریای چین جنوبی، ماهاتیر محمد بارها در مورد پیامدهای درخواست آنها از امریکا برای دخالت در امور منطقه ابراز نگرانی کرده است.

چین به همراه ژاپن و کره جنوبی از شرکای مهم تجاری «آ.سه.آن» محسوب می شود. با این حال آمریکا در راستای اعمال فشارهای همه جانبه بر چین به مساله اختلافات این کشور با برخی از اعضای «آ.سه.آن» نیز ورود کرده است و می کوشد از آن به عنوان اهرم فشار بر دولت پکن استفاده کند.

«آنتون تسویتوف» کارشناس مسایل سیاسی در این باره که خبرگزاری اسپوتنیک انرا منتشر کرده معتقد است:

"تحکیم روابط آمریکا با دوستان و شرکای آسیاییش درجنوب شرق آسیا برای واشنگتن بسیار اهمیت دارد  اما موجب نگرانیهایی در مورد وضعیت آینده امنیتی دریای چین جنوبی  شده است."

از دیدگاه نخست وزیر مالزی ماهیت «آ.سه.آن» اقتصادی است و هر گونه مداخله خارجی نه تنها نظم وآرامش منطقه را برهم می زند بلکه موجب تغییر ماهیت آن به سمت نظامی گرایی خواهد شد.

براساس اسناسنامه اتحادیه «آ.سه.آن» اعضا از دخالت در امور داخلی یکدیگر منع شده اند، اما از دیدگاه مالزی مسایل و موضوعاتی که امنیت حوزه «آ.سه.آن» را متاثر کند دیگر مساله ای داخلی کشورها نیست و این اتحادیه باید به ان ورود کند.

در مورد بحران مسلمانان روهینگیا در میانمار نیز با توجه به سیل آوارگان به سمت کشورهای منطقه مالزی آنرا دیگر مساله  داخلی میانمار ندانست و در مورد تشدید مشکلات مسلمانان روهینگیا به دولت این کشور هشدار داد.

علاوه براین نگرانی از حضور گروه تروریستی داعش در جنوب شرق آسیا که با حمله به شهر مراوی فیلیپین اعلام موجودیت کرد باعث شد تا مالزی و اندونزی نیز وارد عمل شده و با فیلیپین گشت دریایی تشکیل دهند.

«آلکساندر گابویف» کارشناس مسایل بین المللی براین باور است:

"امنیتی شدن دریای چین جنوبی با تقویت حضور  ناوگان آمریکا وضع کشتی‌ رانی برای ویتنام، فیلیپین و مالزی را هم دشوار خواهد کرد."

در هر حال، از دیدگاه ماهاتیر محمد کشورهای حوزه «آ.سه.آن» بیش از آنکه به فکر دعوت از قدرتهای خارجی برای دخالت در امور منطقه باشند باید ضمن استفاده از ظرفیتهای «آ.سه.آن» گفتگو را مبنای رفتار و اقدام خود برای حل اختلافات قرار دهند.

با توجه به اینکه مالزی نیز با چین در دریای چین جنوبی اختلاف دارد اما هیچگاه انرا به عنوان محور اختلاف با دولت پکن مطرح نکرده و کوشیده است از طریق گفتگو با مقامات چین آنرا حل نماید.

نویسنده: مجید وقاری

139/116

بیشتر بخوانید:

انتقاد ماهاتیر محمد از سیاست‌های دونالد ترامپ