ایران پرس- در پی افزایش نگرانی ها درباره گسترش فعالیت گروه تروریستی داعش در جنوب شرق آسیا، وزرای دفاع «فیلیپین»، «مالزی» و «اندونزی» با توسعه همکاری های امنیتی برای جلوگیری از عبور و مرور آزادانه تروریست ها از مرزهای خود، توافق کردند.

بر اساس توافق سه کشور، علاوه بر استفاده ازهواپیما و پهپادهای جاسوسی، گشت زنی مشترک هوایی بر فراز خطوط مرزی مشترک در دریای سولو نیز برقرار می شود.

این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که برخی محافل امنیتی در منطقه جنوب شرق آسیا در مورد تلاش گروه تروریستی داعش برای اعلام خلافت شرقی خود در یکی از مناطق حوزه پیرامونی دریای سلو بویژه در فیلیپین هشدار داده اند.

 به نظر می رسد پس از حمله اخیر گروه تروریستی مائوته که با گروه تروریستی داعش اعلام بیعت کرده است به شهر مراوی در جنوب فیلیپین، کشورهای حوزه منطقه جنوب شرق آسیا ضمن احساس جدی بودن خطر، بیش از پیش لزوم همکاری های منطقه ای  برای مقابله با تروریسم را درک می کنند.

شهر مراوی پس از اشغال از سوی داعش به کنترل نیروهای نظامی فیلیپین درآمد

 

دریایی  و جنگلی بودن مرزهای مشترک و در عین حال باز بودن مرزها میان کشورهای  منطقه  جنوب شرق آسیا کنترل تردد افراد و تروریستها را بسیار دشوار کرده است.

به گفته «لی لونگ» دبیرکل اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا» (آسه آن) گروههای تروریستی از این شرایط  برای تسهیل روند انتقال نیرو و تجهیزات خود سوء استفاده می کنند.

پس از شکستهای پی در پی گروه تروریستی داعش در خاورمیانه اکنون همه محافل فرامنطقه ای از جمله استرالیا و امریکا در مورد انتقال تروریستها از سوریه و عراق به جنوب شرق آسیا هشدار می دهند.

انتقال این نیروها در همان حال که برای کشورهای این منطقه تهدید جدی است برای امریکا و همپیماناش یک فرصت محسوب میشود.

پس از سال 2001 امریکا بسیار تلاش کرد به بهانه مقابله با تروریسم حضور نظامی خود را در منطقه جنوب شرق آسیا تقویت کند که با مخالفت مالزی و اندونزی روبرو شد.

اکنون امریکا با تبدیل جنوب شرق آسیا به خاورمیانه ای دیگردرصدد تحقق اهداف خود از جمله تحمیل پیمانهای امنیتی و گسیل نیروهای خود به منطقه است.

بنابراین این منطقه با دو تهدید جدی گروه تروریستی داعش و همچنین نظامی گرایی امریکا و متحدانش از جمله استرالیا روبرو است. برای گریز از این وضعیت، کشورهای حوزه آ سه آن به این نتیجه رسیده اند که بدون اتکا به کشورهای فرامنطقه ای و با تقویت همکاری های دوجانبه و چند جانبه، برای تامین امنیت منطقه تلاش کنند.

منتهی این تلاشها باید پیش از انکه تروریسم  در جنوب شرق اسیا ریشه بدواند  محقق شود. زیرا علاوه بر، برخورد قاطع  امنیتی، برخورد  ریشه ای با عوامل فکری و ترویج کنندگان  خشونت گرایی در کشورهای منطقه بخصوص اندونزی و مالزی اجتناب ناپذیر است که متعلق به گروهها و مدارس مذهبی وهابیت هستند.

این بدان معنا است تا زمانی که بستر و زمینه تروریست پروری در منطقه از بین نرود برخوردهای امنیتی نمی تواند در از بین بردن خشونت گرایی کاملا موثر باشد.

حضور مدارس مذهبی و گروههای وهابی در کنار فعالیت گروههای تروریستی محلی زمینه جذب و ساماندهی عناصر تروریستی  گریخته از سوریه و عراق را فراهم می کند و این در حالی است که محافل امنیتی و سیاسی در مالزی و اندونزی برخورد با آنها را چندان جدی تلقی نمی کنند.

از اینرو توجه یک جانبه به داعش بدون توجه به بسترها و ریشه های افراط گرایی و تروریسم در جنوب شرق آسیا نوعی آدرس غلط در برخورد با این پدیده شوم است.113/110

بیشتر بخوانید:

تهدید جدید داعش در جنوب شرق آسیا/ تحلیل

ملک سلمان به دنبال یارگیری در جنوب شرق آسیا است

 

شهر مراوی پس از اشغال از سوی داعش به کنترل نیروهای نظامی فیلیپین درآمد