انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه 24 ژوئن 2018 (سوم تیر) برگزار شد و «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری کنونی و نامزد حزب عدالت و توسعه با کسب 26 میلیون و 330 هزار و 823 رای که معادل 52.59 درصد مجموع آرای انتخاباتی بود، به‌عنوان رییس جمهوری جدید ترکیه انتخاب شد.

حزب حرکت ملی‌گرا در این انتخابات با حزب عدالت و توسعه همکاری کرد. این همکاری در انتخابات ترکیه تاثیرگذار بود و این که در آینده چطور پیش خواهد رفت جای سوال دارد. در همین زمینه؛ رادیو ترکی استانبولی برون‌مرزی صدا و سیما با «ضیاء ترک ییلماز»، مدیر سایت خبری «راست‌خبر» گفت و کرده است که در ادامه می‌خوانیم:  ******************** 

س/ نقش حزب حرکت ملی‌­گرا در ائتلاف جمهور و نتایج انتخاباتی ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه را چگونه ارزیابی می­‌کنید؟

با اینکه آرای حزب حرکت ملی­‌گرا در انتخابات آنچنان قابل توجه نبود ولی به دلیل ائتلافی که با حزب عدالت و توسعه صورت پذیرفته بود به برگ برنده‌­ای برای ائتلاف جمهور تبدیل شد و بدین ترتیب هم توانست تعداد کرسی مشخصی در مجلس را کسب کند و هم با حضور در ائتلاف ریاست­ جمهوری، در آینده فرصت سهم‌خواهی بیشتری برای خود فراهم کند. چرا که در آینده سیاسی ترکیه و به عنوان بخشی از ائتلاف جمهور، وزرا و مشاورینی را به رجب طیب اردوغان معرفی خواهد کرد و بدین‌ترتیب می­‌تواند هم در سیاست خارجی ترکیه که البته اشتراکات زیادی با حزب عدالت و توسعه دارد شریک باشد و هم در سیاست داخلی ترکیه نقش قابل توجهی را ایفا کند. به ویژه آنکه حزب عدالت و توسعه در انتخابات مجلس نتوانست به میزان دلخواه خود یعنی نیمی از صندلی‌­های مجلس دست یابد و همین موجب وابستگی بیشتر حزب عدالت و توسعه به آرای نمایندگان حزب حرکت ملی­‌گرا می‌­شود.

س/ سیاست‌­های منطقه‌­ای این ائتلاف را چگونه پیش‌­بینی می‌­کنید؟

حزب عدالت و توسعه سیاس‌ت­های منطق‌ه­ای خود را بر پایه ملی‌گرایی، احیای امپراتوری عثمانی و توسعه‌­ی ارضی استوار کرده است. به نظر نمی‌­رسد سیاست حزب حرکت ملی­‌گرا در این زمینه تفاوت فاحشی با سیاست‌­های حزب عدالت و توسعه داشته باشد. حتی می‌­توان ادعا کرد که حزب عدالت و توسعه در این اواخر مشغول اجرای سیاست‌­های خارجی حزب حرکت ملی­‌گرا بود.

س/ به نظر بسیاری از کارشناسان انتخابات اخیر در ترکیه در شرایط عادلانه‌­ای انجام نشد. کمااینکه شاهد استفاده حزب حاکم از امکانات حکومتی در تبلیغات انتخاباتی و محدود کردن احزاب مخالف در این زمینه بودیم. آیا پس از این همواره احزاب حاکم در انتخابات اینگونه عمل خواهند کرد؟

از زمان تاسیس جمهوری ترکیه شرایط به همین نحو بوده است و حزب حاکم به راحتی دست از قدرت نکشیده است. حزبی که قدرت اقتصادی کشور را در دست دارد به سختی تن به تغییر می‌­دهد. این بار هم شرایط همچون گذشته بود. حزب عدالت و توسعه قدرت اقتصادی را در دست داشت و نمی‌­خواست قدرت سیاسی را از دست بدهد. از همین‌رو از تمامی امکانات حکومتی خود بهره برد تا در انتخابات رضایت مردم را کسب کند.

س/ ائتلاف پیروز در انتخابات درقبال اقلیت‌­ها چه سیاستی را در پیش خواهد گرفت؟

دیگر دوران نژادپرستی و تبعیض نژادی در ترکیه به پایان رسیده است و به نظر نمی‌­رسد هیچ کدام از احزاب ائتلاف پیروز به دنبال احیای آن سیاست­‌های سخت­گیرانه درقبال اقلیت‌­ها در ترکیه باشند. پیش‌­بینی می‌­شود همچون سال­‌های اخیر اقلیت­‌ها همچنان در قدرت سهمی داشته باشند و مشکلات اقلیت‌­ها هر روز رو به کاهش باشد.

بیشتر بخوانید: 

اردوغان اعلام پیروزی کرد+ ویدئو

العربی‌الجدید: تاثیر پیروزی اردوغان در انتخابات بر روابط ترکیه و روسیه