ایران پرس- آمریکا تعرفه‌هایی به ارزش 34 میلیارد دلار بر کالاهای چینی اعمال کرده است؛ تهدیدی دیرینه که انتظار می‌رود پکن را به سمت اقدامی تلافی‌جویانه بکشاند و عملاً دو کشور درگیر یک جنگ تجاری پر هزینه و غیرقابل پیش‌بینی شوند. 

ماموران گمرک آمریکا، اعمال 34 میلیارد دلار تعرفه گمرکی بر کالاهای چینی را از بامداد 15 تیرماه اجرایی کردند.

در واکنش به این اقدام آمریکا، مقامات چینی نیز اعلام کردند پکن، در حرکتی تلافی‌جویانه، تعرفه‌های جدیدی بر برخی کالاهای وارداتی از آمریکا ازجمله گوشت خوک، مرغ، سویا و ذرت خوشه‌ای اعمال می‌کند. ترامپ درماه گذشته تهدید کرده بود، در صورت اقدام تلافی‌جویانه چین، تعرفه کالاهای چینی را تا مبلغ 200  میلیارد دلار افزایش خواهد داد.

حتی اگر در نهایت دو طرف از خط و نشان کشیدن برای یکدیگر دست بردارند، این گونه اقدام‌ها در آهنگ رو به رشد همگرایی اقتصادی آمریکا و چین با حدود یک ربع قرن سابقه، شکافی تاریخی به وجود خواهد آورد.

هدف جنگ تجاری ترامپ

تعرفه‌های گمرکی آمریکا بر کالاهای وارداتی از چین که باهدف قرار دادنِ محصولات صنعتی چین در آمریکا سعی دارد مصرف کنندگان آمریکایی را از آسیب‌های اقتصادی دور نگه دارد، به گونه‌ای طراحی شده که چین را مجبور می‌کند تا بسیاری از فعالیت‌های تجاری خود را در آمریکا کاهش دهد. به‌عقیده ترامپ، چین علیه  شرکت‌های آمریکایی تبعیض قائل می‌شود.

"روفوس یراسا" رئیس شورای ملی تجارت خارجی که نماینده شرکت‌های چند ملیتی کوکاکولا، فورد و میکروسافت است، معتقد است: من تصور نمی‌کنم تقابل تجاری میان آمریکا و چین به سادگی قابل حل باشد و معتقدم اعمال این تعرفه‌های تجاری، به اقتصاد آمریکا صدمه می‌زند.

با توجه به انتشار متن مذاکرات آخرین نشست کارشناسان اقتصادی فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) که در روزهای 12 و 13 ژوئن برگزار شد، تقابل تجاری در زمانی اتفاق می‌افتد که شکاف‌های تجاری در حال ظاهر شدن در اقتصاد به ظاهر قدرتمند آمریکاست.

در ارزیابی فدرال رزرو آمریکا آمده است، "تهدید چین به اتخاذ سیاست تقابل‌گرایانه علیه آمریکا، باعث نگرانی کشاورزان آمریکایی مبنی بر کاهش میزان صادرات به چین شده است، این در حالی است که آمار مربوط به فعالیت‌های تجاری در آمریکا نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری‌های تجاری در این کشور به دلیل اطمینان نداشتن به نتیجه سیاست تجاری ترامپ، کاهش یافته و یا به تعویق افتاده است.

همچنین در گزارش اقتصادی فدرال رزرو آمده است، حتی در صنایع فولاد و آلومینیوم، که از ماه مارس گذشته تعرفه‌های گمرکی ترامپ شامل آنها شده است،  تولیدکنندگان برای افزایش ظرفیت تولید خود، هیچ گونه برنامه‌ریزی برای سرمایه‌گذاری‌های جدید نداشتند.

"تورستن اسلاک"، اقتصاددان ارشد بین‌المللی دویچه بانک اعلام کرد: تاثیر اصلی جنگ تجاری بر اقتصاد آمریکا در حال منفی شدن است. مهمتر از همه، خطر تاثیرات منفی بر اقتصاد جنگ تجاری دولت که در حال افزایش است، به مراتب بیشتر از اثرات مثبت کاهش مالیات بر شرکت‌های آمریکایی است.

گروه‌های صنعتی که از اعمال فشار بر چین برای تغییر شیوه‌های تجاری خود حمایت می‌کنند به طور واضح مخالفت خود را با رویکرد تعرفه‌ای سنگین ترامپ اعلام می‌کنند. پیشتر ترامپ،  16 میلیارد دلار تعرفه بر محصولات چینی را تصویب کرده است که در اواخر ماه جاری اثرات آن معلوم خواهد شد.

دست ترامپ روی ماشه

"متیو شی"، رئیس فدراسیون ملی خرده فروشی آمریکا، گفت: مصرف کنندگان آمریکایی یک گام به درک احساس کامل یک جنگ تجاری نزدیک شده‌اند. به عقیده «متیو شی»، این تعرفه‌ها تاثیری بر محافظت از مشاغل آمریکایی نخواهد داشت، اما در عوض به مزایای برنامه اصلاح نظام مالیاتی در آمریکا لطمه زده و به افزایش قیمت طیف گسترده‌ای از محصولات مانند مجموعه ابزارها، باتری‌ها، دستگاه‌های کنترل از راه دور، درایوهای فلش (ذخیره سازی) و ترموستات‌ها منجر خواهد شد.

مقامات دولتی در آمریکا می‌گویند با افزایش رشد اقتصادی و پائین آمدن نرخ بیکاری به پائین‌ترین سطح خود در طی 18 سال گذشته، اکنون زمان آن فرا رسیده است که آمریکا به بهانه شکایت تجاری دیرینه و ریشه‌دار خود با چین، با این کشور به مقابله تجاری بپردازد.

ترامپ در ماه گذشته اعلام کرد روابط تجاری میان آمریکا و چین باید بیش از اینها عادلانه باشد. دونالد ترامپ مدتهاست که منتقد سیاست تجاری چین بوده است و پکن را به تجاوز اقتصادی علیه آمریکا متهم می‌سازد.

گرچه دونالد ترامپ اغلب درباره توافق تجاری با چین، ابراز امیدواری کرده است، اما در ساعت‌های پایانی پیش از اجرایی شدن تعرفه‌های تجاری، واشنگتن و پکن با یکدیگر مذاکره تجاری نداشتند.

ترامپ در واکنش به سیاست‌های مالکیت فکری چین، از جمله مقررات صدور مجوز اجباری، تعرفه‌های گمرکی را بر کالاهای وارداتی از چین وضع کرد که بر اساس این مقررات، شرکت‌های خارجی مجبور بودند برای داشتن دسترسی به بازارهای چین، اسرار تجاری خود را در اختیار چین قرار دهند.

همچنین ترامپ از چین می‌خواهد تا به طور قابل توجهی محصولات آمریکایی بیشتری را خریداری کند تا 375 میلیارد دلار کسری تجاری خود را جبران سازد.

برخی از کارشناسان تجاری از اینکه رویکرد تجاری ترامپ احتمالا منجر به حل و فصل سریع جنگ تجاری میان دو کشور شود، به دیده تردید می‌نگرند.

"وندی کاتلر"، مذاکره کننده تجاری پیشین آمریکا و مشاور ارشد سیاستگذاری در شرکت "آکین گامپ" (یک شرکت وکالت بین‌المللی و گروه تخصصی در مشاوره‌های سیاسی ولابی‌گری واشنگتن دی‌سی است) در این باره می‌گوید: من فکر نمی‌کنم که در این مورد استراتژی وجود داشته باشد، چرا که ترامپ عادت دارد خیلی سریع، ماشه را بکشد و شتابزده تصمیم‌گیری کند.

"ارین انیس"، معاون ارشد شورای بازرگانی آمریکا و چین، گفت: او به اعضای شرکت‌های تجاری توصیه کرده است که برای تعرفه‌های اضافی 200 میلیارد دلاری بر محصولات چینی که پیشتر ترامپ تهدید کرده بود، آماده باشند.

این تعرفه‌ها احتمالا در ماه سپتامبر پس از گذراندن یک دوره لازم، به رای گذاشته خواهد شد.

چین به دنبال آن است تا ترامپ را مسئول پیامدهای منفی اعمال تعرفه‌های گمرکی معرفی کند، و آمریکا را به عنوان یک قلدر به حساب می‌آورد که کشورهای آسیایی مجبور به مقابله با آن هستند.

در حالی که مقامات چین اظهار داشتند، قطعاً چین آغازگر جنگ تجاری نخواهد بود، سرمقاله رسانه‌های مکتوب دولتی در هفته جاری از آمریکا به عنوان "دیکتاتوری متقلب" که تهدید جهانی می‌باشد، یاد کردند.

"گائو فنگ"، سخنگوی وزارت بازرگانی چین، 14 تیرماه اعلام کرد: آمریکا نه تنها همه جهان را به آتش خواهد کشید، بلکه خود را نیز به آتش خواهد کشید.

به نظر می‌رسد که این گونه اقدامات، منطقه مرکزی و حیاتی آمریکا که کمک کرد تا ترامپ به کاخ سفید برسد را هدف قرار خواهد داد. (ترامپ توانست با پیشتازی در ایالت‌های صنعتی غرب میانه در انتخابات سال 2016 آمریکا به پیروزی دست یابد.)

کشاورزان منطقه "مید وست" (غرب میانه) که عموماً از سرخ‌پوستان هستند، از این که دسترسی به بازار سودآور چین را از دست بدهند به شدت واهمه دارند، چرا که افزایش تعرفه توسط چین بدترین شرایط ممکن را برای آنها رقم خواهد زد.

تحلیلگران می‌گویند از آنجایی که نه آمریکا و نه چین حاضر نیستند از موضع اقتدارگرایانه خود کوتاه بیایند، هیچ کس دقیقا نمی‌داند پس از اجرایی شدن تعرفه‌های گمرکی چه اتفاقی می‌‌فتد.

منبع: واشنگتن‌پست

مترجم: بهارک آجیل‌چی

بیشتر بخوانید:

آغاز جنگ تجاری آمریکا و چین؛ بزرگترین جنگ تجاری در تاریخ اقتصاد جهان/ تحلیل و ویدئو

مقابله به مثل چین در جنگ تجاری با آمریکا+ ویدئو