ایران پرس - سخنگوی دفتر ریاست جمهوری افغانستان در واکنش به درخواست آمریکا از طالبان برای "کاهش خشونت ها" گفت: دولت تنها برقراری آتش‌بس را می‌پذیرد.

«صدیق صدیقی» در واکنش به تاکید نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان برای مجبور کردن طالبان به "کاهش خشونت‌ها" که تاکنون مورد پذیرش این گروه نیز قرار نگرفته، افزود: کاهش خشونت‌ها مفهومی ندارد و دولت بدنبال آتش‌بس و پایان جنگ است.

صدیقی درحالی بر آتش‌بس تاکید دارد که «زلمی خلیل زاد» نماینده ویژه آمریکا درامورافغانستان در مذاکرات به اصطلاح صلح با طالبان در قطر درخواست کاهش خشونت‌ها را مطرح کرده اما این گروه هنوز تصمیمی برای کاهش حجم عملیات یا خشونت ها نگرفته است.

واکنش دولت افغانستان به درخواست آمریکا از طالبان برای کاهش تنش و خشونت در آن کشور نشان می دهد دولت و ملت افغانستان از رویکرد کاخ سفید در قبال تحولات این کشور بشدت ناراضی است و آن را بر خلاف منافع و امنیت ملی خود می دانند.

درشرایطی آمریکا از طالبان خواسته است که خشونت ها در افغانستان را کاهش دهد، واشنگتن در دو عرصه مبارزه و مذاکره با این گروه برای عادی کردن شرایط در افغانستان ناکام بوده است.

آمریکا در بیش از هجده سال گذشته نتواست برغم حضور دهها هزار نظامی خارجی مشتمل بر نیروهای آمریکایی و ناتو بر طالبان پیروز شود و به خشونت و درگیری در افغانستان پایان دهد.

اگر چه این گمانه نیز مطرح است که هدف آمریکا در افغانستان مدیریت منازعه وآشوب و نگهداشتن سطحی از خشونت ها برای توجیه ادامه حضور نظامی خود در این کشور است که در راستای اهداف منطقه ای و راهبردی کاخ سفید محسوب می شود.

فارغ از علل ناکامی آمریکا در مهار گروه طالبان در دو دهه گذشته، آن کشور در دو سال اخیر تمرکز خود را بر مذاکره با طالبان برای انعقاد توافقنامه صلح با این گروه قرار داده است که به دلیل عدم وجود اراده لازم، بین مقامات ارشد واشنگتن برای خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان، چندین دور گفتگو بین نماینده آمریکا و هیات سیاسی طالبان در قطر بی نتیجه مانده است.

علت اصلی ناکامی و شکست گفتگوهای صلح بین آمریکا و طالبان، تاکید واشنگتن بر ادامه حضور در افغانستان و عدم پذیرش مطالبه این گروه درباره خروج کامل نظامیان آن کشور از افغانستان است که سبب شده تا همچنان روند صلح این کشور، با بن بست روبرو شود. 

البته باید توجه داشت که دولت و مردم افغانستان بشدت با رویکرد آمریکا در حذف کابل از روند گفتگوهای صلح با طالبان نگرانند و آن را مداخله آشکار کاخ سفید در امور داخلی افغانستان می دانند.

به همین دلیل است بارها مقامات کابل اعلام کرده اند، هرگونه توافق صلح با طالبان باید با تایید دولت افغانستان انجام شود و هرگونه توافق آمریکا با این گروه بدون توجه به جایگاه و ملاحظات آن کشور قابل پذیرش نخواهد بود.

شرایط سیاسی کنونی در افغانستان به دلیل جنجالی شدن انتخابات ریاست جمهوری این کشور سبب شده تا آمریکا با سو استفاده ازاین شرایط ،عملا جایگاه دولت افغانستان در رومند صلح را بیش از پیش تضعیف کند.

درخواست آمریکا از طالبان برای کاهش خشونت ها در افغانستان براین نکته تاکید دارد که مقامات آن کشوربه دلیل آنکه صرفا منافع ملی آمریکا را در نظر می گیرند تبدیل به مانعی بزرگ برای رسیدن مردم افغانستان به آرامش شده اند.

نویسنده: محمدرضا عسگری

139/118

بیشتر بخوانید:

توقف مذاکرات گروه طالبان و آمریکا در قطر/ تحلیل

تمکین آمریکا به هماهنگی با دولت افغانستان در توافق صلح با طالبان/ تحلیل

از سرگیری مذاکرات به اصطلاح صلح طالبان با آمریکا در قطر