ایران پرس-"مولود چاووش‌اوغلو" وزیر امور خارجه ترکیه طی سخنانی در نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی درجده عربستان، اظهارات نخست وزیر اسرائیل درباره الحاق "دره اردن" به اراضی اشغالی را گستاخانه خواند.

"مولود چاووش اوغلو" همچنین گفت: اگر تمام امت (اسلام) واکنش نشان می‌دادند‌، نقشه‌، سیاست‌ و گستاخی‌های آمریکا و اسرائیل به این جا نمی‌رسید.

حمایت رئیس دستگاه دیپلماسی ترکیه ازمردم فلسطین به نوبه خود از اهمیت زیادی برخوردار است. درحالی که این انتظار وجود دارد، رهبران تمامی دولت های مسلمان درعمل ازمردم و آرمان های فلسطین حمایت کنند.

واقعیت آن است که، در هردوره از برگزاری نشست های سازمان همکاری اسلامی، رهبران چند کشورمسلمان به طرح اظهارات تند علیه اسرائیل اقدام می کنند. درمقابل ، برخی ازکشورهای مسلمان نیز در این زمینه صرفا" سکوت می کنند.

به همین دلیل است که ، رژیم نژاد پرست اسرائیل هر روز از روز پیش گستاخ تر و وقیح تر می شود. از جمله این که‌، "بنیامین نتانیاهو" نخست‌وزیر رژیم نژادپرست اسرائیل در آستانه تکرار انتخابات کنست (پارلمان اسرائیل) ضمن وعده‌های انتخاباتی، از الحاق شهرک های صهیونیست نشین در کرانه باختری درصورت پیروزی دراین انتخابات سخن گفته است.

وی مدعی شده است، شهرک های صهیونیست نشین و دره اردن درکرانه باختری را به سرزمین های اشغالی الحاق می کند. با وجود آن که ، اظهارات نخست وزیر اسرائیل صرفا" به منظور کسب آرای هرچه بیشتر ابراز شده است ، اما شکی نیست که طرح این گونه اظهارات، از اهداف ناگفته این رژیم نژادپرست ناشی می شود.

درمیان کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، شکی نیست که ترکیه ازجمله اعضای فعال در زمینه مقابله با تحرکات رژیم نژادپرست اسرائیل است. با وجود این به نظر می رسد مقام های دولت آنکارا با درنظر گرفتن مقتضیات زمانی و براساس منافع ملی ترکیه به موضعگیری علیه اسرائیل اقدام می کنند.

طی چندسال گذشته، سیاست خارجی دولت آقای اردوغان روند مشخصی را در دستور کار قرار داده است. به طوری که اصل تقویت تنش با کشورهای همسایه و پیش بردن اهداف و خواسته های خویش طی نزدیک به دودهه گذشته همواره در دستور کار دولت آنکارا قرار داشته است. ازنمونه های مشخص و بارز این بخش از سیاست خارجی ترکیه می توان به تنش های جاری ترکیه با سوریه و عراق از یکسو و یونان و قبرس از سوی دیگر اشاره کرد.

با وجود این ، روابط اقتصادی ترکیه با طرف های مورد مناقشه همواره برقرار بوده است. در همین ارتباط ، "شیرا افرون" (Shira Efron) کارشناس موسسه RAND درمطلبی که دراین موسسه منتشر کرده ، نوشته است:

"ترکیه و اسرائیل نشان داده اند که منافع مشترک بسیاری در زمینه اقتصادی و تجاری ، توریسم و همکاری های انرژی دارند".

در حقیقت ، برغم اختلاف های جاری میان ترکیه و رژیم اسرائیل ، باید گفت : ترکیه نخستین کشور اسلامی بود که رژیم نژاد پرست اسرائیل را درسال 1949 میلادی به رسمیت شناخت. روابط سیاسی ترکیه و اسرائیل که در دهه نود میلادی به حد بی‌سابقه ای گسترش پیدا کرده بود ، درسال 2010 میلادی و درپی یورش نیروهای اسرائیلی به کشتی "ماوی مرمره" - که حامل کمک های انسان دوستانه به نوار غزه بود - به سردی گراییده است .

با وجود این ، ولی ازسال 2017 میلادی دو کشور با عادی‌سازی روابط متقابل موافقت کرده اند.

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

141/118

بیشتر بخوانید:

تاکید چاووش‌اوغلو بر مسئولیت سازمان همکاری اسلامی در حفاظت از «قدس»

چاووش اوغلو: اظهارات "نتانیاهو" غیر مسئولانه است