ایران پرس - جنگنده های سعودی پنج شنبه گذشته (9 اوت) به اتوبوس حامل کودکان در شهر «ضحیان» در استان صعده حمله کردند که حدود 130 نفر کشته و زخمی داشته است.

شورای امنیت سازمان ملل متحد شب گذشته (10 اوت) به این جنایت واکنش نشان داد که این واکنش آشکارا بیانگر دوگانگی حقوق بشر برای این رکن سازمان ملل است.

واکنش شورای امنیت به جنایت پنج شنبه گذشته جنگنده های سعودی در استان صعده سه محور دارد.

در محور نخست، شورای امنیت صرفاً درباره این جنایت ابراز نگرانی کرده است.

در محور دوم، شورای امنیت در اقدامی عجیب تر خواستار تحقیق درباره این جنایت عربستان سعودی شده است.

محور سوم واکنش شورای امنیت، از دو محور دیگر عجیب تر و تلخ تر است، زیرا استفاده از کودکان به عنوان سپر انسانی را محکوم کرد، در واقع، تکرار ادعای ائتلاف سعودی ضد انصارالله است. 

نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل در بیانیه ای مطبوعاتی آورده است که: «مرگ غیرنظامیان بی گناه در جنگ، تحت هر شرایطی شامل استفاده از آنها به عنوان سپر انسانی، پذیرفتنی نیست. ما از ائتلاف به رهبری عربستان سعودی می خواهیم در اسرع وقت، تحقیقات خود را در مورد این حادثه انجام دهد.»

از هر سه بعد، عملکرد شورای امنیت قابل نقد است. بدون شک، جنایت پنج شنبه گذشته در شهر «ضحیان» مصداق جنایت جنگی است، موضوعی که «فرحان حق»، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل نیز به نقل از آنتونیو گوترش بر آن تاکید کرده است. 

شورای امنیت سازمان ملل متحد مطابق ماده 13 اساسنامه دیوان بین المللی کیفری می تواند «وضعیتی را که در آن یک یا چند جنایت به نظر می رسد ارتکاب یافته است» به این دیوان ارجاع دهد، اما شورای امنیت صرفاً درباره جنایت «ضحیان» ابراز نگرانی کرده است.

 

شورای امنیت از عربستان سعودی خواسته است تا درباره جنایت «ضحیان» تحقیق کند.

در واقع، شورای امنیت با این اقدام، آبروی خود را به حراج گذاشته است زیرا از عامل جنایت خواسته درباره جنایتی که انجام داده است، تحقیق کند. این در حالی است که مطابق اسناد و کنوانسوین های متعدد حقوق بین الملل، تحقیق درباره یک جنایت باید توسط قضات عادل و بی طرف انجام شود.

محور سوم واکنش شورای امنیت نیز آشکارا حمایت از سیاست های آل سعود بود زیرا حکومت سعودی پس از جنایت «ضحیان» انصارالله را به بهره گیری از کودکان به عنوان سپر انسانی محکوم کرده و شورای امنیت نیز به نوعی این ادعا را تکرار کرده است.

واکنش شورای امنیت آشکارا گویای رویکرد «دوگانه» این رکن اصلی سازمان ملل متحد به حقوق بشر است.

این رویکرد دوگانه در بحران های خاورمیانه طی سال های اخیر به دفعات دیده شد. در بحران سوریه بارها نظام سوریه توسط شورای امنیت به نقض حقوق بشر محکوم شد، اما مخالفان سوریه و تروریست ها و جنایت های فجیع آنها علیه مردم این کشور هیچگاه به طور جدی محکوم نشده است.

عربستان سعودی جنگ را بر مردم یمن تحمیل کرده، جنگی که بحران یمن را به فجیع ترین بحران انسانی دهه های اخیر تبدیل کرده است، اما شورای امنیت قطعنامه 2216 را در سال 2015 علیه انصارالله صادر کرده بود.

اکنون نیز عربستان سعودی، به اتوبوس حامل کودکان بی گناه یمنی حمله کرد، اما شورای امنیت همچنان ترجیح می دهد رویکرد دوگانه خود را حفظ کند.

بر همین اساس، حقوقدانی نظیر «مهدی ذاکریان» بر این باور هستند که واکنش شورای امنیت به جنایت علیه کودکان در «ضحیان» به معنای «پایان ایده جهان شمول شدن حقوق بشر» است.139/112

بیشتر بخوانید:

محکومیت حمله وحشیانه آل‌سعود به اتوبوس دانش‌آموزان یمنی+ ویدئو

آمریکا، مسئول جنایت کشتار کودکان یمنی در صعده

سازمان ملل: میلیون ها یمنی از «گرسنگی» رنج می برند