ایران پرس- «خولیو بورخس» رئیس پارلمان ونزوئلا در واکنش به حکم دیوان عالی ونزوئلا تظاهرات سراسری علیه نیکولاس مادورو، رئیس جمهور این کشور را خواستار شد.

مخالفان دولت ونزوئلا هم چنین در اقدامی عملی برای نشان دادن مخالفت خود با رای دیوان عالی ونزوئلا یک بزرگراه اصلی را در کاراکاس مسدود کردند.

دیوان عالی ونزوئلا که مخالفان آن را به جانبداری از دولت متهم می‌کنند، روز پنجشنبه در حکمی اختیارات پارلمان را که تحت کنترل مخالفان دولت نیکولاس مادورو رئیس جمهوری این کشور است، به خود منتقل کرد.

این اقدام به معنی انحلال پارلمان است. مخالفان این اقدام را یک کودتا دانسته اند.

مرحله حساس تحولات سیاسی در ونزوئلا

به نظر می رسد تحولات سیاسی در کشور نفت خیز ونزوئلا وارد مرحله حساس و سرنوشت سازی شده است.

در واقع رویارویی مخالفان و دولت چپگرای ونزوئلا که از ژانویه 2016 با آغاز فعالیت پارلمان  جدید این کشور آمریکای لاتین وارد مرحله جدیدی شده بود، اکنون با انحلال عملی پارلمان که به مقر مخالفان برای تضعیف و فروپاشی دولت مادورو تبدیل شده بود به سود دولت تغییر کرده است.

مساله انحلال پارلمان را می توان از دو زاویه نگریست.

نخست، محمل قانونی این مساله است.

دیوان عالی ونزوئلا به اتهام آنکه پارلمان این کشور به وظایف خود عمل نمی‌کند، حکم به سلب قدرت از پارلمان داد.

این دادگاه در توضیح حکم خود عنوان کرده است که اکثریت پارلمانی این کشور به موازین قانونی پایبند نبوده و تصمیمات قوه قضائیه را نادیده گرفته است.

به عنوان نمونه، پارلمان سه نماینده را به‌رغم ایرادات قانونی به نحوه انتخاب شدن آنان، در جمع خود پذیرفته است.

بدین ترتیب دیوان عالی ونزوئلا اصولا قانونی بودن پارلمان کنونی را زیر سئوال برد و رای داد که پارلمان صلاحیت قانونگذاری و تصمیم‌گیری خود را از دست داده و از این ‌رو اختیارات پارلمان به خود اانتقال داده است.

لزوم اقدام قاطع مادورو برای برون رفت از بن بست سیاسی در ونزوئلا

اما از زاویه دیگری نیز باید این مساله را مورد بررسی قرار داد و آن بروز بن بست سیاسی در ونزوئلا و لزوم اقدام قاطعی از سوی مادورو برای برون رفت از وضعیت کنونی بود.

در واقع پارلمان ونزوئلا به محلی برای تجمع و تصمیم سازی و نیز تصویب انواع طرح ها برای تضعیف و ایجاد مانع بر سر راه دولت ونزوئلا برای حل معضلات اقتصادی  واجتماعی این کشور آمریکای لاتین تبدیل شده بود.

در این راستا هنری راموس آلوپ از سران مخالفان ونزوئلا که درژانویه 2016 ریاست پارلمان را بر عهده گرفت، تهدید کرده بود که طی سه ماه دولت ونزوئلا را سرنگون خواهد کرد.

بدین ترتیب هدف واقعی  مخالفان از ورود به پارلمان و به دست گیری زمام آن این بود که از اختیارات قوه مقننه برای اختلال در کار دولت مادورو و در نهایت سرنگونی وی استفاده کنند.

در واقع  مادورو با آغاز کار پارلمان با جبهه ای از مخالفان مواجه شد که در پی پیروزی در انتخابات پارلمانی بر این تصور بودند که در عرصه سیاسی دست بالا را در اختیار داشته و از توان زیادی برای تغییر اوضاع سیاسی به نفع خود برخوردارند.

اوضاع اقتصادی بهانه مخالفان برای ادامه جنگ سیاسی در ونزوئلا

در این حال وخامت اوضاع اقتصادی نیز بر انگیزه مخالفان برای ادامه جنگ سیاسی با دولت چپگرای ونزوئلا افزود.

بدین ترتیب از سال 2016 تاکنون مخالفان در سنگر پارلمان به کارشکنی های خود که با حمایت آشکار و صریح غرب اعم از آمریکا و اتحادیه اروپا همراه بوده ادامه داده اند.

طبیعتاً در اوضاع کنونی برای جلوگیری ازعملی شدن طرح مخالفان برای سرنگونی دولت ونزوئلا باید اقدامی قاطع صورت می گرفت.

با انحلال پارلمان ونزوئلا اکنون مخالفان از ابزارقدرتمندی که در اختیار داشتند محروم شده اند.

لذا می توان پیش بینی کرد که مرحله بعدی اقدامات آنها متمرکز بر نافرمانی مدنی و کشاندن اعتراض ها به خیابان ها خواهد بود.

با این حال نباید فراموش کرد که کماکان بخش قابل ملاحظه ای از مردم ونزوئلا حامی دولت چپگرای این کشور هستند و به مقابله با مخالفان که در واقع به نمایندگی از آمریکا به مخالفت با دولت چپگرای ونزوئلا پرداخته اند برخواهند خاست.110/115

بیشتر بخوانید:

حزب حاکم متحد سوسیالیست ونزوئلا: تظاهرات در ونزوئلا توطئه تروریست هاست

برگزاری نشست شورای دفاع ملی ونزوئلا برای حل اختلافات داخلی

صف بندی طرفداران دولت ونزوئلا در برابر مخالفان