«آنتونی بلینکن» این دیدار را نشانه حمایت پکن از مسکو در جنگ اوکراین قلمداد کرده و گفت: "جهان نباید فریب اقدامات تاکتیکی روسیه را که چین ممکن است از آنها حمایت کند، بخورد."
بلینکن در سخنرانی خود در مورد حقوق بشر در سراسر جهان تاکید کرد: "دیدار شی جین پینگ، رئیس جمهور چین با ولادیمیر پوتین، همتای روس او پس از صدور حکم بازداشت دیوان کیفری بین المللی علیه پوتین نشان میدهد که پکن معتقد است مسکو نباید به دلیل حمله به اوکراین پاسخگو باشد."
نگرانی آمریکا از نزدیکی مقامات روسیه و چین
واکنش تند واشنگتن به دیدار روسای جمهور روسیه و چین در واقع نشانگر نگرانی روزافزون آمریکا از نزدیکی هر چه بیشتر این قدرت اورآسیایی و آسیایی از یک سو وتاثیرات منفی آن بر قدرت و نفوذ بین المللی ایالات متحده از سوی دیگر است.
روسیه و چین به عنوان دو قدرت بین المللی مهم در سال های اخیر گام های مهمی برای گسترش همکاری ها ونیز اتخاذ مواضع واحد علیه سیاست ها و اقدامات یک جانبه گرایانه آمریکا برداشته و خواهان اتخاذ رویکرد چند جانبه گرایی به عنوان مبنای نظم بین المللی جدید هستند.
مسکو و پکن معتقد هستند که تحولات بین المللی و واقعیات نظام جهانی موید گذار به سوی نظام چند قطبی است، در حالی که آمریکا همچنان با پافشاری بر حفظ نظام تک قطبی و تلاش برای ایفای نقش پلیس جهانی به دنبال اهداف و خواسته های خود از طریق یکجانبه گرایی است.
مقامات ارشد روسیه و چین ضمن تاکید بر این امر، خواهان توسعه هرچه بیشتر روابط دو جانبه و نیز افزایش همکاری ها بین قدرتهای نوظهور جهانی هستند که البته یکی از نمادهای آن گروه بریکس متشکل از روسیه، چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی است.
روسیه و چین اکنون در زمینه های مختلف اقتصادی، تجاری، نظامی و امنیتی، تسلیحاتی، سیاسی و دیپلماتیک روابط گسترده ای برقرار کرده و در عین حال مشارکت دو کشور در سازمان ها و نهادهای منطقه ای و بین المللی مانند سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس نشان دهنده رویکردهای یکسان درباره لزوم تقویت همکاری های منطقه ای و جهانی به منظور حل و فصل مسائل ونیز مقابله با سلطه گری غرب واقدامات تهاجمی آمریکا درعرصه های مختلف است.
«ماتیو کرونیگ» عضو اندیشکده شورای آتلانتیک می گوید: "مسکو و پکن در زمینه مسائل استراتژیک به طور فزاینده ای در حال تطبیق دادن مواضع خود هستند."
گواه این امر دیدار روسای جمهور این دو کشور در فوریه 2022 و صدور بیانیه ای بی سابقه در زمینه تشریح مواضع مشترک مسکو و پکن است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و شی جین پینگ، رئیسجمهور چین در این بیانیه مشترک تصریح کردند: "دوستی میان این دو کشور «هیچ مرزی ندارد.»"
در این بیانیه تاکید شده که جهان هم اکنون شاهد تغییرات گسترده ای است و بشریت نیز وارد دوره جدیدی از توسعه سریع و تغییرات گسترده می شود که فرآیندها و پدیده هایی همانند چندقطبی شدن، جهانی شدن اقتصاد، ساخت جامعه اطلاعاتی، تنوع فرهنگی و تغییر سیستم حکمرانی جهانی و نظم جهانی را در بر می گیرد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در دیدار اخیر خود با شی جین پینگ همتای چینی خود در مسکو، با ستایش از چین به دلیل جهش فوق العادهاش در زمینه توسعه در سالهای اخیر گفت: "مسکو وظایف و اهداف مشترک زیادی با پکن دارد."
همکاری و مشارکت رو به افزایش روسیه و چین همواره با واکنش منفی بلوک غرب به سرکردگی آمریکا مواجه شده است. ایالات متحده که از افزایش مدام قدرت و نفوذ منطقه ای و بین المللی چین و روسیه نگران است تمام تلاش خود را برای ارائه چهره ای تهدید آفرین از این دو قدرت آسیایی و اوراسیایی صورت داده که می توان آن را به طور خلاصه چین هراسی و روسیه هراسی نامید.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117