ایران پرس: رزمایش مشترک و تحریک آمیز آمریکا و ژاپن در جنوب شرقی آسیا با واکنش های منفی دولت های این منطقه مواجه شده است.

در همین ارتباط، دولت کره شمالی، آمریکا را به انجام "قوی ترین و سریع ترین حمله پیش دستانه" علیه ادوات نظامی این کشور از جمله ناو هسته‌ای مستقر در آب‌های شبه جزیره کره تهدید کرد. دولت پیونگ یانگ استقرار تجهیزات هسته‌ای واشنگتن را در جنوب شرقی آسیا به عنوان اقدامی تحریک‌آمیز محکوم کرد و هشدار داد که این تسلیحات راهبردی وارد منطقه دریایی بسیار خطرناکی شده‌اند. کره شمالی همچنین هدف از این اقدام آمریکا را ایجاد توهم در متحدانش و تاسیس "پایگاه‌های شیطانی" در شبه جزیره کره و مجاورت آن دانسته است.

در شش ماه اخیر، این نخستین بار است که یک ناو هواپیمابر آمریکایی وارد آب‌های شبه جزیره می‌شود. ناو هواپیمابر یو.اس.اس رونالد ریگان آمریکا با قدرت محرکه اتمی هفته گذشته در بندر "بوسان" کره جنوبی پهلو گرفت. این اقدام در راستای تعهدات آمریکا برای نمایش منظم توانایی استراتژیک در شبه جزیره کره صورت گرفته است که توسط سران واشنگتن و پیونگ یانگ تحت عنوان "اعلامیه واشنگتن" در ماه آوریل منتشر شده است. این در حالی است که ناو یو. اس. اس. رونالد ریگان چند روز پیش در رزمایش دریایی مشترک کره جنوبی، آمریکا و ژاپن در آب‌های جنوب شبه جزیره کره شرکت کرده بود.

از سوی دیگر، تازه ترین رزمایش مشترک نیروهای ژاپنی و آمریکایی - که در "کیوشو" و "اوکیناوا" در استان ‌های جنوب شرقی ژاپن و جزایر شمالی این کشور آغاز شده است- می تواند اقدامی علیه منافع ملی کشورهای مستقل این منطقه قلمداد شود. در گزارش منتشر شده توسط دولت ژاپن آمده است: "این رزمایش مشترک که نزدیک به شش هزار و ۴۰۰ تن از نظامیان ژاپنی و آمریکایی در آن مشارکت دارند، تا پایان ماه جاری میلادی ادامه خواهد داشت.

آیا رزمایش ژاپن و آمریکا به علت تحرکات نیروهای چینی است؟

یکی از نکات منفی و تحریک آمیز رزمایش جاری توکیو و واشنگتن این است که مقرر شده است در چارچوب این رزمایش ، ارتش امریکا برای نخستین بار در جزیره ژاپنی ایشیگاکی ژاپن - که در نزدیکی جزیره تایوان قرار دارد - مستقر شود. رزمایش نیروهای ژاپنی و آمریکایی به بهانه تحرکات نیروهای چینی در دستور کار قرار گرفته است.

کارشناسان افزایش بودجه نظامی امریکا و ژاپن را با اشاره به وضعیت تایوان، خطرناک توصیف کرده بودند. "جو بایدن" رئیس‌جمهوری آمریکا از سال جاری میلادی قانون مجوز دفاع ملی را امضا کرد که به اساس آن ۸۱۷ میلیارد دلار برای وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) برای سال مالی جاری هزینه پیشنهاد کرده است که ۴۵ میلیارد دلار بیشتر از بودجه درخواستی جو بایدن در اوایل سال جاری میلادی بوده است. این لایحه هنگفت افزایش بودجه های دفاعی شامل حمایت مالی از اوکراین و جزیره تایوان است.

افزایش 26 درصدی بودجه دفاعی ژاپن

دولت ژاپن نیز پیش نویس بودجه دفاعی با رکورد ۵۱ میلیارد دلاری را برای سال مالی ۲۰۲۳ میلادی تصویب کرده است که ۲۶.۳ درصد در مقایسه با بودجه سال مالی گذشته این کشور افزایش نشان می دهد. در همین ارتباط، تحلیلگران چینی معتقدند: "فزایش بودجه دفاعی ، روشی است که هم آمریکا و هم ژاپن در طرح های خود برای مهار چین انتخاب کرده اند و مساله تایوان که یک موضوع داخلی چین است، توسط آن ها به عنوان کارت بازی استفاده می شود".

« وی دونگ‌سو»کارشناس نظامی مستقر در پکن ، پیش تر در گفتگو "گلوبال تایمز" گفته بود: «با افزایش هزینه‌های دفاعی، بدیهی است که آمریکا و ژاپن در حال گسترش نیروهای مسلح خود و آماده شدن برای جنگ هستند».

در این شرایط، به رغم هشدارهای دولت کره شمالی مبنی بر اقدامات تحریک امیز آمریکا در شبه جزیره کره، می تواند یک پیام منفی برای کشورهای این منطقه به ویژه کره شمالی و چین قلمداد شود. این در حالی است که منطقه جنوب شرقی آسیا به کشورهای همین منطقه تعلق دارد و دولت های ژاپن و کره جنوبی به جای دادن دست دوستی به آمریکا، باید در پی ساز و کار منطقه ای مناسب برای حل مساپل این منطقه باشند.

بدیهی است که دعوت از کشورهایی خارج از منطقه به ویژه آمریکا که سابقه مناسبی در زمینه حضور در مناطق مختلف جهان ندارد، اقدامی تحریک آمیز محسوب می شود. در مجموع باید گفت: رزمایش مشترک آمریکا و ژاپن در جنوب شرقی آسیا می تواند به تحریک هر چه بیشتر کشورهای مستقل در این منطقه منجر شود. اقدامی که در نتیجه آن احتمال بروز هر گونه درگیری اجتناب ناپذیر خواهد بود.

نویسنده محمد علی طالبی

112