مروری بر سیاست های تنش های مقام های دولت آنکارا ، این حقیقت را اثبات می کند که دخالت های مقام های آنکارا در امور کشورهای همسایه و اشغال بخش هایی از اراضی کشورهایی نظیر سوریه و عراق تاکنون بیشترین لطمه را به دولت و مردم ترکیه وارد کرده است.
در نتیجه اتخاذ این سیاست ها، اقتصاد ترکیه در آستانه نابودی قرار گرفته و تنگناهای معیشتی مردم این کشور به شدت تحت تاثیر منفی سیاست های تنش زای دولت اردوغان همچنان در حال افول است.
در این شرایط، اختلاف های ترکیه با یونان و جزیره قبرس بر سر بهره برداری از منابع گاز طبیعی در مدیترانه شرقی بار دیگر بالا گرفته است.
تشدید اختلاف های ترکیه با یونان و جزیره قبرس در شرایطی است که پیش از این، دولت های غربی علی الخصوص اتحادیه اروپا ضمن جانبداری از آتن و نیکوزیا ، چندین بار آنکارا را به تحریم، تهدید کرده اند.
با وجود این، رهبران آنکارا بارها تاکید کرده اند از آن چه که تصور می کنند حق ترکیه است، کوتاه نخواهند آمد. در این زمینه، "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه اخیرا" اعلام کرده است از حق این کشور در مدیترانه شرقی دفاع خواهد کرد.باید گفت: تشدید تنش های ترکیه با یونان و قبرس در حالی است که ارتش تحت امر دولت آنکارا توان ادامه تضمین شرایط تنش زا را از دست داده است.
در حال حاضر، ارتش ترکیه در چند جبهه در شمال سوریه، لیبی و حتی بخشهایی از جنوب شرقی ترکیه و بخش هایی از شمال عراق درگیر است و اقتصاد این کشور هم که وابستگی شدیدی به غرب دارد، به همین دلیل ، نمیتواند در برابر مخارج سنگین یک جنگ تمام عیار در مدیترانه آن هم در مقابل مجموعهای از کشورها در قالب اتحادیه اروپا ، توان مقاومت و مقابله داشته باشد.
در همین ارتباط، دولت قبرس، در واکنش به اعتراض ترکیه مبنی بر صدور مجوز برای اکتشاف انرژی در دریای مدیترانه را بی اساس خوانده است.
دولت قبرس اعلام کرده است: اعطای مجوز اکتشاف در مدیترانه به شرکت اکسون - موبیل و قطر پترولیوم در حریم فلات قاره ترکیه، با حق حاکمیت ترکیه منافاتی ندارد. دولت قبرس پنج شنبه گذشته مجوز اکتشاف منابع انرژی های هیدروبوری را در بخشی از منطقه اقتصادی این کشور در مناطق جنوب و جنوب غربی جزیره قبرس به چند شرکت چندملیتی صادر کرده است.
در واکنش به این اقدام جزیره قبرس، "تانژو بیلگیچ" سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه، صدور این مجوز را مصداق نادیده گرفتن حقوق ترکیه در مدیترانه شرقی توصیف کرده است. این در حالی است که ترکیه و قبرس بر سر منابع انرژی موجود در مدیترانه شرقی اختلاف دارند. اما سال 2019 میلادی، اعزام کشتی های اکتشافی ترکیه به این منطقه، اختلاف های دو کشور را تشدید کرده بود.
دولت یونان که خود را حامی جزیره قبرس و بخش یونانی نشین این جزیره می داند، همواره از دولت ترکیه به دلیل گسترش اقدامات تحریک آمیز انتقاد می کرده است. در این زمینه ، وزارت امور خارجه یونان با انتشار بیانیه ای اعلام کرده بود: "دولت ترکیه درخواست برای گفتگوهای سازنده را نادیده می گیرد و همواره به گسترش اقدامات تحریک آمیز در مدیترانه شرقی ادامه می دهد".
در ارتباط با اختلاف های ترکیه با یونان و جزیره قبرس باید گفت: تنشهای طرفین در دریای مدیترانه از سال 2019 میلادی و به دلیل تلاش های ترکیه، یونان و قبرس به منظور انجام عملیات اکتشاف و حفاری گاز تشدید شده و این مساله به پدیدار شدن تنش های قدیمی میان طرفین منجر شده است.
در حال حاضر، ترکیه با یونان و جزیره قبرس در خصوص منابع گازی دریای مدیترانه اختلاف های جدی دارند. این در حالی است که مساله اکتشاف نفت و گاز در دریای مدیترانه در سال های اخیر برای دولت رجب طیب اردوغان از اهمیت بالایی برخوردار شده است.
به همین دلیل، تحرکات ترکیه در شرق مدیترانه و تلاش های تنش زای دولت آنکارا، زمینه های شکل گیری اختلاف های شدید ترکیه با اتحادیه اروپا را نیز فراهم کرده است. در حقیقت، بروز همین اختلاف ها موجب شده است که اختلاف های ترکیه با اروپا بیش از پیش تشدید شود.
به همین دلیل، سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه اخیرا" مقام های دولت یونان را به تلاش برای برهم زدن روابط این کشور اتحادیه اروپا متهم کرد. مقام های دولت آنکارا می گویند: مقام های یونان قصد دارند، در مسیر تلاشهای اتحادیه اروپا برای در پیش گرفتن یک دستور کار مثبت در قبال ترکیه کارشکنی کنند.
در شرایطی که اختلاف های ترکیه با یونان و جزیره قبرس و دولت های غربی در حال گسترش است ، مقام های آنکارا بار دیگر به عوام فریبی روی آورده اند. مقام های دولت اردوغان، پس از اشغال بخش هایی از اراضی سوریه و عراق ، تصور می کنند ترکیه به ابرقدرت جهانی تبدیل شده است.
به همین دلیل، در گفتگو با مقام های یونان و قبرس، همواره از موضع بالا برخورد می کنند. همین امر موجب شده است که بخش زیادی از توانایی های ترکیه برای مذاکره به حاشیه رانده شود. به عنوان مثال، "حامی آکسوی" سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه سال گذشته میلادی در واکنش به نشست چند جانبه یونان با 9 کشور حاشیه دریای مدیترانه ، ادعا کرده بود: "برگزاری هیچ نشستی در مورد منطقه ، بدون حضور ترکیه که کشور مهم منطقه است و بخش ترک نشین قبرس ، نمیتواند موفقیت آمیز تلقی شود".
این در حالی است که بزرگ نمایی های ترکیه در زمینه مسائل منطقه، صرفا" با اشغال دوکشور جنگ زده نظیر سوریه و عراق، محقق نخواهد شد. اما مقام های آنکارا بدون توجه به واقعیت های اقتصادی و سیاسی و حتی نظامی ، صرفا" از برخی موفقیت های موقتی آن هم در زمینه اشغال استان هایی در سوریه و عراق ، اکنون در تلاش هستند ترکیه را یک ابرقدرت جهانی معرفی کنند. همین امر موجب شده است که این کشور به شدت تحت فشارهای بین المللی ، با اقتصاد ورشکسته و در آستانه فروپاشی مواجه باشد.
نویسنده: محمد علی طالبی
112
بیشتر بخوانید:
هشدار یونان، مصر و قبرس به ترکیه؛ اقدامات تحریک آمیز را متوقف کن