«سهیل محمد فرج المرزوعی» گفت: علاوه بر ازبکستان، کشورهای چاد و آفریقای جنوبی نیز به عضویت ناظر در اوپک انتخاب شدهاند.
ازبکستان با تولید روزانه ۷۸ هزار و ۹۰۰ بشکه نفت، تولیدکنندهای کوچک در میان کشورهای تولیدکننده و صادرکننده نفت در جهان به شمار میآید.
بدون شک، همراهی ازبکستان با سازمان اوپک در زمینه کاهش تولید نفت، نشانهای از افزایش حمایت دیگر تولیدکنندگان نفت از توافق جهانی کاهش تولید این محصول استراتژیک تلقی میشود.
در واقع، همراهی ازبکستان به عنوان یک کشور کوچک تولید کننده نفت با اوپک، تلاش این کشور به منظور تثبیت قیمتهای عادلانه نفت در جهان است.
علاوه بر ازبکستان، روسیه، عمان، قزاقستان، چاد، آفریقای جنوبی نیز ازجمله کشورهای غیر عضو اوپک هستند که درچارچوب عضو ناظر با این سازمان همکاری میکنند.
شمار کشورهایی که به عنوان عضو ناظر در سازمان اوپک فعال هستند، نشان میدهد که، قیمتهای ناعادلانه نفت، فقط با واکنش رهبران ازبکستان همراه نشده است و کشورهای دیگری نیز در این زمینه فعال شدهاند.
پیش از این و در ماه نوامبر سال گذشته میلادی، دولت ازبکستان در نشست چهارجانبه با مشارکت روسیه، عربستان و قزاقستان، با سیاست کاهش تولید نفت اوپک موافقت کرده بود.
همزمان با این اعلام موضع ازبکستان، وزارت انرژی روسیه با انتشار بیانیهای از رضایتمندی مشترک کشورهای حاضر در این نشست از کاهش استخراج نفت و آمادگی آنها برای ادامه تلاشهای مشترک در این مسیر خبر داده بود.
در حال حاضر سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از 15 کشور شامل ایران، عربستان، عراق، قطر، امارات، الجزایر، آنگولا، ونزوئلا، گابن، کنگو، کویت، لیبی، نیجریه، اکوادور و گینه استوایی تشکیل شده است.
این سازمان درسال 1960 میلادی تاسیس شده است.
در حال حاضر اوپک تقریبا 80 درصد از مجموع ذخایر کشف شده نفت جهان را کنترل دارد و بیش از 40 درصد استخراج نفت جهانی را تامین میکند.
اهداف اصلی این سازمان هماهنگی و یکپارچهسازی سیاستهای نفت کشورهای عضو و تامین منافع جمعی یا فردی اعضا، برنامهریزی برای تضمین ثبات قیمت نفت در بازار نفت بینالمللی، توجه خاص به ضرورت فراهم کردن درآمد ثابت برای اعضا؛ تامین نفت کشورهای مصرف کننده به صورت کارآمد است.
به غیر از ازبکستان، بسیاری از کشورهای تولیدکننده و صادرکننده نفت غیراوپک با کسب عضویت ناظر در این سازمان بینالمللی به همکاری و همراهی با سازمان اوپک ترغیب شدهاند.
این امر نشان میدهد که، تمامی تولیدکنندگان نفت در جهان، از سیاستهای تبعیضآمیزی که عمدتا" ازسوی آمریکا به دیگر کشورهای جهان تحمیل میشود، ناراضی هستند.
در این شرایط شکی نیست که، عضویت ناظر کشورهای جدید در سازمان اوپک ازجمله ازبکستان، میتواند به روند عادلانه تعیین قیمت های جهانی نفت کمک کند. 138/120
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتربخوانید:
کاهش تولید نفت اوپک؛ تقابل با سیاست های واشنگتن/تحلیل
در آستانه نشست اوپک صورت گرفت؛ دیدار وزیر نفت عربستان با «برایان هوک» در وین