نمایندگان آمریکایی با این مصوبه خواهان ایجاد مانع تسهیلات دولت اوباما برای فروش هواپیماهای مسافربری بوئینگ به ایران هستند.
طبق این مصوبه جدید، وزارت خزانه داری آمریکا از صدور مجوز به موسسات مالی برای انجام برخی مبادلات در رابطه با صادرات و یا صادرات مجدد هواپیمای مسافربری به ایران منع می شود. این مصوبه باید در مجلس سنا نیز به تصویب برسد. دولت باراک اوباما که تنها چند هفته به پایان آن باقی مانده، بارها گفته است رئیس جمهوری آمریکا چنین مصوبه ای را وتو خواهد کرد.
این اقدام مجلس نمایندگان آمریکا را باید به مثابه پرده دیگری از اقدامات ضد ایرانی و ضد انسانی کنگره آمریکا تلقی کرد. بویژه اینکه ناوگان هوایی مسافربری ایران قدیمی است و لزوم نوسازی آن برای حفظ جان مسافران بیش از هر زمان دیگری بچشم می خورد. در عین حال ایران برای توسعه صنعت گردشگری خود را پس از سال ها تحریم ، به نوسازی ناوگان هوایی مسافربری خود نیاز دارد.
به نظر می رسد این اقدام مجلس نمایندگان آمریکا دقیقا در راستای رویکرد جدید دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا صورت گرفته که وعده تجدید نظر در باره برجام و نیز تشدید فشارها علیه ایران را داده است.
روز سه شنبه نیز مجلس نمایندگان در چارچوب رویکرد ضد ایرانی خود با 419 رأی موافق به طرح تمدید 10ساله تحریمها علیه ایران رأی مثبت داد، قانونی که در سال 1996 برای مجازات شرکتهایی که در بخش انرژی ایران سرمایه گذاری میکنند، وضع شده است.
نمایندگان آمریکایی اعلام کردند که میخواهند قانون تحریمهای ایران همچنان بهقوت خود باقی باشد تا پیام قاطعی برای ایران باشد که اگر تهران مفاد توافق هستهای را نقض کند، آمریکا به آن پاسخ خواهد داد و هر رئیس جمهوری در آمریکا میتواند فوراً تحریمهای ایران را بازگرداند.
در واقع با توجه به پیروزی جمهوری خواهان در انتخابات 8 نوامبر که علاوه بر کاخ سفید ، کنترل کنگره آمریکا و نیز شماری دیگری از فرمانداری ها در ایالت های مختلف آمریکا را در دست گرفتند ، انتظار می رفت که جمهوری خواهان کنگره همان طور که قبلا نیز وعده داده بودند، به منظور خنثی کردن وعده های دولت اوباما در چارچوب برجام ، تلاش های متعددی را برای ارائه طرح هایی که به تشدید تحریمهای ایران و یا لغو اقدامات صورت گرفته در این زمینه منجر شود آغاز خواهند کرد.
اکنون آنها در حال عملی کردن وعده های خود هستند. این در حالی است که این رویکرد ایران ستیزانه آمریکایی ها با مخالفت هم پیمانان اروپایی آنها مواجه شده است.از نگاه فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا ، توافق برجام نه یک توافق دو جانبه بین ایران و آمریکا بلکه توافقی است که بین ایران و گروه 1+5 که آمریکا جزیی از آن است صورت گرفته و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل نیز چارچوب قانونی و حقوقی و نیز ضمانت اجرای آن را فراهم آورده است.
در عین حال دیگر اعضای گروه 1+5 یعنی روسیه و چین نیز با رویکرد جمهوری خواهان آمریکا مخالف هستند. موضع غیر منطقی کنگره آمریکا در باره برجام و نیز مخالفت با لغو تحریم ها علیه ایران به ویژه از این لحاظ حائز اهمیت است که جمهوری اسلامی ایران به اذعان شرکای اروپایی واشنگتن، مفاد توافق برجام را به طور کامل به اجرا درآورده و لذا آمریکایی ها هیچ بهانه ای برای سرباز زدن از اجرای برجام ندارند.
با این حال همان گونه که قبلا نیز سابقه آمریکا نشان می دهد ، خلف وعده و امتناع از اجرای تعهدات از خصوصیات بارز آمریکا محسوب می شود که بارها در تعاملات واشنگتن با دیگر کشورها به منصه ظهور رسیده است.