با عملی شدن برگزیت انتظار میرود بریتانیا در راستای افزایش نقش و حضور بینالمللی خود و همراهی با آمریکا، اقدامات جدیدی انجام دهد.
در این چارچوب، «گاوین ویلیامسون» Gavin Williamson وزیر دفاع بریتانیا اظهار داشت برگزیت بزرگترین لحظه پس از جنگ جهانی دوم برای این کشور است تا بتواند نقشی را که جهان انتظار دارد، ایفا کند.
گزارش: گره کور در اجرای برگزیت
وی معتقد است بریتانیا پس از برگزیت با ایجاد پایگاههای نظامی جدید از جمله در حوزه دریای کارائیب و خاور دور میتواند به «بازیگر جهانی واقعی» تبدیل شود.
ویلیامسون گفت: برگزیت به بریتانیا این امکان را خواهد داد تا سیاست دهه 1960 را در زمینه خروج از مناطق «شرق سوئز» تغییر دهد.
بهنظر میرسد با چرخش استراتژی نظامی آمریکا به سوی منطقه «ایندو پاسیفیک» IndoPacific بریتانیا قصد دارد در همراهی با سیاستهای واشنگتن سهم بیشتری را در حفظ منافع غرب در نقاط مختلف جهان از دریای کارائیب تا سنگاپور و تا خلیج فارس بر عهده گیرد.
لندن همواره اعلام کرده که متحد استراتژیک واشنگتن است و طبعا با رهایی از قید و بند اتحادیهاروپا، از آزادی عمل بیشتری در عرصه نظامی و امنیتی برخوردار خواهد شد.
مقامات ارشد دولت محافظهکار معتقدند که منافع ملی بریتانیا چند دهه تحت تاثیر اتحادیه اروپا قرار گرفته بود و اکنون زمان پیگیری این منافع در عرصه جهانی با استفاده از قدرت نظامی فرارسیده است.
در واقع بریتانیا درچارچوب احیای سیاستهای توسعه طلبانه خود که از اواخر دهه 1960عملا به دلایل مختلف کنار گذاشته شده بود، با ایجاد پایگاههای نظامی در نقاط مختلف جهان قصد دارد به اصطلاح به یک «بازیگر جهانی واقعی» تبدیل شود.
مقامات دولت محافظهکار بریتانیا معتقدند که جایگاه و میزان قدرت بریتانیا در جهان دستکم گرفته شده است و برای احیای مجدد آن باید سیاست حضور نظامی در نقاط مختلف جهان از سر گرفته شود.
وزیر دفاع بریتانیا مدعی است که استرالیا، کانادا، نیوزیلند، کشورهای حوزه کارائیب و کشورهای آفریقایی برای «رهبری اخلاقی» رهبری نظامی و رهبری جهانی روی بریتانیا حساب خواهند کرد.
با این حال، معلوم نیست که مقامات لندن بر چه اساسی این ادعای گزاف را طرح کردهاند. طرحهای لندن برای افزایش و تقویت حضور نظامی خود در نقاط استراتژیک جهان البته جدید نیست و توسعه پایگاه دریایی بریتانیا در کشور کوچک جزیرهای بحرین در این راستا صورت گرفته است.
با عملیاتی شدن این پایگاه در سال 2018 اولین بار از زمان خروج نیروهای بریتانیایی در دهه 1970 از خلیج فارس، بار دیگر نیروی دریایی این کشور حضور دائم در خلیج فارس پیدا کرده است. هدف از ایجاد پایگاه دائم بریتانیا در بحرین، بازگشت بریتانیا به استراتژی قبلی خود یعنی حضور در«شرق سوئز» است.
«فیلیپ هاموند» Philip Hammond وزیر خزانهداری بریتانیا پیشتر اظهار داشت که هدف از ایجاد پایگاه دریایی دائم بریتانیا در بحرین، بازگشت به راهبرد «شرق سوئز» درچارچوب یک راهبرد بزرگتر است.
نیروی دریایی بریتانیا قصد دارد تا در آینده نزدیک نسل نوین ناوهایش از جمله ناوهای هواپیمابر جدید و ناوهای تایپ 23 خود را در خلیج فارس مستقر سازد؛ مسالهای که به طور مسلم به نفع صلح و ثبات در این منطقه حساس نخواهد بود.
استقرار این ناوها، اقدامی بیثبات ساز و تنش آفرین محسوب میشود؛ ضمن این که عملیاتی شدن پایگاه دریایی جدید بریتانیا در کنار افزایش حضور شناورهای این کشور در خلیج فارس، با توجه به مشکلات اقتصادی بریتانیا، سیاستی دوگانه تلقی میشود.
لندن بارها ایران را به ایجاد مسابقه تسلیحاتی در منطقه متهم کرده اما خود با افزایش محسوس حضور دریایی در خلیج فارس سبب افزایش تنش و ناامنی در این حوزه ژئواستراتژیک شده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
آماده باش ارتش بریتانیا برای مدیریت پسا برگزیت
یونکر: اتحادیهاروپا بهدنبال حفظ بریتانیا بههر قیمتی نیست