ایران پرس- چین در یک معامله تسلیحاتی بزرگ، 48 فروند پهپاد با هدف تقویت روابط نظامی پکن و اسلام‌آباد، به پاکستان فروخته است.

به نوشته روزنامه گلوبال‌تایمز ارگان حزب حاکم چین، این نخستین بار است که چنین معامله نظامی در این حجم بین دو کشور انجام می‌شود.

هواپیماهای بدون سرنشین چین از نوع «وینگ لونگ» است که با مشارکت شرکت فناوری فضایی چنگدو (Chengdu) چین و شرکت فناوری هوا و فضای کامرا تولید می‌شود و دارای قابلیت‌های هجومی بالایی است.

پکن و اسلام‌آباد از روابط رو به گسترش نظامی برخور دارند اما انتشار خبر فروش 48 فروند پهپاد نظامی از سوی دولت چین به پاکستان پس از امضای قرار داد فروش موشک‌های اس- 400 روسیه به هند که قرار داد آن در جریان سفر اخیر «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهوری روسیه به دهلی‌نو امضاء شد؛ مهم است.

زیرا بیانگر تداوم رقابت‌های تسلیحاتی میان هند و پاکستان به عنوان دو رقیب سنتی و اتمی در منطقه شبه قاره هند است. دو طرف بخش مهمی از بودجه عمومی خود را به تقویت قدرت بازدارندگی در برابر هم اختصاص می‌دهند که پیامدهای اجتماعی و اقتصادی زیانباری برای هند و پاکستان به دنبال داشته است. 

هدف چین از روابط راهبردی نظامی با پاکستان

چین با توسعه روابط راهبردی نظامی خود با پاکستان در صدد مهار سیاست‌های تقویت قدرت نظامی هند از سوی آمریکا است که دولت پکن به گونه‌ای آن را تهدید امنیت ملی خود می‌داند.

هر چند چین، روسیه را به‌رغم روابط رو به توسعه همچنان رقیب راهبردی خود در منطقه می‌داند که فروش موشک‌های اس- 400 به هند می‌تواند توازن نظامی و راهبردی در منطقه را به نفع این کشور در برابر پاکستان تغییر دهد.

از دیدگاه پکن این اقدام مسکو به گونه‌ای حرکت در مسیر اهداف آمریکا برای برتری‌طلبی هند در برابر چین و پاکستان ارزیابی می‌شود.

«سونگ جونگ پینگ» کارشناس مسائل نظامی در چین معتقد است، فروش پهپادهای پیشرفته چین به پاکستان، بزرگترین محموله صادراتی نظامی دولت پکن  به یک کشور محسوب می‌شود و برای همین این معامله تسلیحاتی از اهمیت بالایی برای پکن در برابر رقبای آن برخوردار است.

علاوه براین؛ پهپادهای ساخت چین از جمله پهپادهای مدل چایهونگ (رنگین کمان) در کشورهای خاورمیانه مشتریانی دارد که بیانگر رشد صنایع نظامی چین است. 

روابط آمریکا و چین در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» به شدت متشنج شده و دولت پکن به این نتیجه رسیده است که انتخاب آمریکا در منطقه، هند است که می‌کوشد با طرح هند- پاسفیک از یکسو و تشویق  این کشور به تقویت توان نظامی و موشکی از سوی دیگر، دهلی‌نو را در برابر اسلام‌آباد و پکن قرار دهد.

تنش در روابط آمریکا و پاکستان به‌نفع کدام کشورهاست؟

در این حال، تنش در روابط آمریکا و پاکستان نیز زمینه مناسبی را برای توسعه روابط نظامی اسلام‌آباد با پکن فراهم  کرده است.

سید «عباس عسکری‌نقوی»، کارشناس مسائل نظامی در پاکستان می‌گوید، چین در تلاش است که اختلاف خود با هند را مدیریت کند تا بتواند علاوه بر حفظ منافع اقتصادی،‌ منافع بلندمدت در منطقه را از دست ندهد. اما پکن به تلاشش برای نفوذ بیشتر در منطقه به کمک پاکستان ادامه می‌دهد. اگر روابط آمریکا و هند ضد چین گسترش پیدا کند، بدون تردید روابط پکن و اسلام‌آباد نیز برای مقابله با این وضعیت عمیق‌تر خواهد شد. 

در هر حال، تردیدی نیست از تشدید اختلافات میان هند و پاکستان و ادامه رقابت‌های تسلیحاتی میان آنها، این شرکت‌های تسلیحاتی هستند که از آن سود می‌برند و ماحصل آن برای هند و پاکستان گسترش فقر است که باعث شده است منطقه شبه قاره هند بیشترین آمار فقرا در جهان را داشته باشد. 

علاوه براین؛ دامن زدن به رقابت‌های تسلیحاتی مانع از ایجاد شرایط لازم برای تفاهم میان اسلام‌آباد و دهلی‌نو می‌شود که برای امنیت هر دو کشور مخاطره‌آمیز است. 138/120

نویسنده: مجید وقاری

بیشتربخوانید:

رد مشارکت عربستان در کریدور اقتصادی چین - پاکستان