در حالی که اعلام شده پس از توافق احتمالی آمریکا و طالبان گفت وگوهای بینالافغانی آغاز خواهد شد، "مجیب رحیمی" سخنگوی رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان گفت: هنوز در دولت این کشور اجماع سیاسی برای تشکیل این تیم وجود ندارد.
وی افزود، پیشرفت اخیر در مذاکرات بین آمریکا و طالبان در قطر، تسریع کننده تشکیل هیات مذاکرهکننده با طالبان خواهد بود.
پیشتر هم "عبدالله عبدالله" رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان و "حامد کرزی" رئیس جمهور سابق این کشور در دیداری، تصریح کردند در مذاکرات بینالافغانی، یک هیات فراگیر و جامع شرکت می کنند.
اظهارات سخنگوی رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان درباره آنکه در حال حاضر اجماع سیاسی برای تشکیل هیات مذاکره کننده با طالبان وجود ندارد از شکاف سیاسی عمیق در این کشور حکایت دارد.
شکاف سیاسی در افغانستان بین "عبدالله عبدالله" رئیس اجرایی کابینه و "محمد اشرف غنی" رئیس جمهوری این کشور در ماه های اخیر به خصوص پس اعتراض عبدالله به روند برگزاری انتخابات، شمارش و محاسبه آرای غیر بیومتریک و همچنین تنش ها در روابط غنی با نامزدهای انتخابات و برخی شخصیت ها و گروه های سیاسی تشدید شده است.
با توجه به تاخیر چند ماهه در اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و بی برنامگی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی در چاره اندیشی برای 300 هزار رای خارج از سامانه بیومتریک، نامزدهای انتخابات به خصوص عبدالله، محمد اشرف غنی را به تلاش برای مهندسی نتایج انتخابات متهم می کنند.
در چنین شرایطی که شکاف سیاسی در افغانستان در درون دولت و بین گروه های سیاسی با رئیس جمهوری این کشور تشدید شده است، قطعا درباره مسئله بسیار مهم مذاکره با طالبان، ترکیب هیات گفت وگو کننده و کیفیت برگزاری آن اجماعی وجود ندارد.
نشانه وجود یک دو قطبی آشکار در قبال روند صلح در افغانستان که در پی تشدید این شکاف سیاسی نمود بیشتری نیز پیدا کرده است، شکل گیری دو دیدگاه متضاد در بین مقامات و شخصیت های سیاسی این کشور درباره پیشنهاد آمریکا به طالبان برای کاهش سطح خشونت ها است.
طیف اشرف غنی در افغانستان، مخالف طرح آمریکا برای کاهش خشونت های طالبان است به گونه ای که سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در واکنشی منفی به این طرح تاکید کرده که دولت کابل تنها برقراری آتشبس را میپذیرد.
از نظرمخالفان، کاهش خشونتها مفهومی ندارد و افغانستان باید تنها بدنبال آتشبس و پایان جنگ در این کشورباشد.
در مقابل، عبدالله و شماری از شخصیت های سیاسی افغانستان از جمله "محمد کریم خلیلی" رئیس شورای عالی صلح که چندی پیش با دستور غنی منحل شد از طرح کاهش خشونت ها استقبال کرده و آنرا گامی در مسیر روند تدریجی استقرار صلح می دانند.
وجود این دو دیدگاه متفاوت در افغانستان درباره کاهش خشونت ها برای آمریکا نیز نگران کننده شده است و به همین دلیل پس از مذاکرات "زلمای خلیل زاد" نماینده ویژه این کشور در امور افغانستان با غنی و عبدالله در کابل، "مایک پمپئو" نیز در تماس تلفنی با سران دولت وحدت ملی افغانستان درباره این طرح گفت وگو کرد.
به نظر میرسد، برغم آنچه سخنگوی ریاست اجرایی کابینه افغانستان بر لزوم تسریع در تشکیل هیات مذاکره کننده با طالبان در این کشور تاکید کرده است؛ اما در حال حاضر نیاز مبرم افغانستان یافتن راهی برای حل بحران انتخابات و کاستن از این شکاف سیاسی است که می تواند بر گفت وگوهای احتمالی بین الافغانی اثر مخربی داشته باشد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
133/117
بیشتر بخوانید:
موضع کرزی درباره روند صلح افغانستان/ تحلیل
درخواست رهبر حزب اسلامی افغانستان از طالبان/ تحلیل
موضع تامل برانگیز بنیاد انتخابات شفاف افغانستان درباره مراکز رای غیر واقعی/ تحلیل