در همین راستا هفتمین اجلاس کمیته مشورتهای راهبردی جمهوری اسلامی ایران و عمان به ریاست «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزارت امور خارجه و «خلیفه بن علی الحارثی» معاون امور دیپلماتیک وزارت خارجه عمان روز دوشنبه در مسقط برگزار شد.
در این نشست، راههای توسعه روابط دوجانبه در حوزههای مختلف مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و دو طرف دیدگاههای خود را درباره تحولات منطقه ابراز و بر ضرورت حل اختلافات از طریق گفتوگو تاکید کردند.
تجربه نشان داده است که منافع جمعی فقط در چارچوب همکاری و تفاهم محقق خواهد شد.
زیرا با تخاصم و منازعه تنشها میان کشورهای منطقه باقی می ماند و این تنها به نفع مداخله گران و بیگانگان است. آمریکا بویژه در چهار سال گذشته با جریان تهدید نمایی از ایران ؛میلیاردها دلار سلاح به عربستان و امارات فروخته است وبا ایجاد تفرقه و تنش در روابط میان کشورهای حاشیه خلیج فارس بدنبال تامین منافع نامشروع خود بوده است.
برآیند این سیاست نشان می دهد هدف راهبردی امریکا از حضور نظامی و تنش سازی در منطقه ؛جلوگیری از شکل گیری همکاری های امنیتی بین کشورهای منطقه و وابسته کردن ان ها به حضور نظامی آمریکا درمنطقه تحت عنوان برقراری امینت است . متاسفانه برخی بازیگران منطقه ای نیز با سیاست های ریاکارانه و حمایت از تروریسم سبب ناامنی، بی ثباتی، جنگ و افراط گرایی در منطقه شده اند.
«قاسم محبعلی» دیپلمات پیشین ایران و تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به تشکیل ائتلاف عبری و عربی در ضدیت با ایران می گوید :
"رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و برخی از عناصر دولت ترامپ مانند پمپئو علاقهمند هستند بحران یا تنش و درگیری جدیدی در منطقه ایجاد کنند. این کشورها در پی تغییر دولت آمریکا نگرانند که واشنگتن به برجام بازگردد یا آنکه ایران و آمریکا به توافق جدیدی برسند .بنابراین ائتلافی تشکیل دادهاند که هدف آن، نابودی برجام و ادامه تنش در منطقه است ،زیرا ادامه این وضعیت خواستهها و منافع آنها را تامین می کند . "
وضعیت منطقه اما در جهت تغییرات اساسی است . این تغییرات ، زمینه تقویت چند جانبه گرایی را تقویت کرده است .
جمهوری اسلامی ایران معتقد است دستیابی به امنیت پایدار و توسعه منطقهای، فقط از طریق همکاری و مشارکت جمعی همسایگان امکان پذیر خواهد بود.
رییس جمهوری اسلامی در اجلاس 2019 مجمع عممومی سازمان ملل طرح "صلح هرمز" ارائه کرد وجزییات این طرح برای ۶ کشور حوزه خلیج فارس و عراق ارسال شد. هدف این طرح، ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و ایجاد تفاهم متقابل و روابط صلحآمیز و دوستانه میان کشورهای حوزه خلیج فارس و تنگه هرمز است . ارائه این پیشنهاد نشان داد که تهران دارای ایده های چند جانبه گرایانه با رویکرد منطقه ای در جهت ارتقاء ثبات و امنیت در خلیج فارس است.
با تاکید بر این اصل راهبردی ؛ایران و عمان دراین موضوع اتفاق نظر دارند که گفتوگو و رایزنی درباره مسایل منطقه در شرایط جدید بینالمللی می تواند به ایجاد تفاهم در بین کشورهای منطقه کمک کند. عمان در سیاست خارجی خود نقشی موثر وسازنده در جهت کاهش اختلافات منطقه ای ایفا کرده است و این نقش آفرینی بارها از سوی ایران مورد تقدیر قرار گرفته است.
برگزاری اجلاس کمیته مشورتهای راهبردی ایران و عمان نیز که با هدف ارتقای سطح مذاکرات، تصمیم سازی و تعیین نقشه راه برای تمامی بخشهای روابط دو کشور تشکیل می شود، از همین دید گاه حائز اهمیت است.
نویسنده: جمشید امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
روحانی: سیاست ایران، احترام به حقوق ملتها و پایان یکجانبه گرایی است
بیانیه وزارت خارجه عمان درباره دیدار عراقچی با وزیر خارجه آن کشور
عراقچی در مسقط؛ تاکید بر لزوم توسعه مناسبات اقتصادی ایران و عمان