تحلیل:

ایران پرس: با وجود اینکه روز به روز بر جمع درخواست کنندگان در داخل حزب دموکرات از «جو بایدن» برای کناره گیری از نامزدی این حزب در انتخابات ریاست جمهوری آینده اضافه می شود تا رقیبی سرسخت برای «دونالد ترامپ» به میدان بیاید، اما هیچ نشانه ای از قصد بایدن برای کناره گیری دیده نمی شود و این نگرانی ها را در حزب دموکرات افزایش داده است.

با گذشت بیش از یک هفته از عملکرد ضعیف جو بایدن در مناظره با ترامپ، درخواست ها برای کناره گیری بایدن از ادامه رقابت های انتخاباتی به اهداکنندگان کمک های مالی برای کمپین او رسید.

جو بایدن، به عنوان پیرترین رئیس‌جمهور تاریخ آمریکا و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق این کشور، روز ۲۷ ژوئن (هفتم تیرماه) نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ را برگزار کردند.

 

مناظره بایدن با ترامپ که ۲۷ ژوئن از شبکه «سی‌ ان‌ ان» پخش شد، موجی از انتقادات را به توانایی او برای ادامه ریاست جمهوری به همراه داشت.

مناظره بعدی ریاست جمهوری آمریکا برای تاریخ 10 سپتامبر (19 شهریور) به میزبانی شبکه «ای بی سی» برنامه ریزی شده است.

عملکرد ضعیف جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در اولین مناظره انتخاباتی ۲۰۲۴ باعث شد تا دموکرات‌ها فشار سنگینی را علیه او اعمال کنند و به طور مکرر خواستار کناره‌گیری او از رقابت‌های انتخاباتی شوند.

هر روز به تعداد نمایندگان دموکرات کنگره آمریکا که خواستار کناره‌گیری «جو بایدن» از صحنه رقابت‌های ریاست جمهوری این کشور هستند، اضافه می‌شود.

«جری نادلر» نماینده ایالت نیویورک، «آدام اسمیت» از واشنگتن، «تارک تاکانو» از کالیفرنیا و «جو مورل» نماینده دیگر نیویورک در یک تماس خصوصی دو ساعته با «حکیم جفریز» رهبر اقلیت دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا چهار نماینده جدیدی هستند که بر کناره‌گیری بایدن تاکید کردند.

همچنین، «جیم هیمز» نماینده ایالت کانتیکت، «زو لوفگرن» از کالیفرنیا، «دان بیر» از ویرجینیا و «ریک لارسن» از ایالت واشنگتن نیز در تماس با حکیم جفریز، نسبت به وضعیت بایدن در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری ابراز نگرانی کردند.

پیشتر، «لوید داگت» نماینده ایالت تگزاس، «رائول گریجالوا» نماینده آریزونا و «مایک کویگلی» از ایالت ایلینوی خواستار کناره‌گیری بایدن شده بودند.

به نوشته روزنامه «واشنگتن پست»، ۵۰ شخصیت برجسته حزب دموکرات از بایدن خواسته اند برای جلوگیری از پیروزی قطعی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری از رقابت‌ها انصراف دهد.

«مارک وارنر» سناتور دموکرات ایالت ویرجینیا قصد دارد هفته جاری گفت‌وگوهایی در این باره با همتایان دموکرات خود در سنا انجام دهد.

«کریس مورفی» سناتور دموکرات ایالت «کنتیکت» نیز هشدار داد: "زمان جو بایدن برای پاسخگویی به نگرانی‌های رای‌دهندگان در حال تمام شدن است و تاکید کرد که هفته آینده برای رئیس جمهور آمریکا «بسیار حیاتی» خواهد بود."

به گفته مقامات دموکرات، اکنون بایدن با بحران اعتبار و مقبولیت در میان رسانه‌ها، قانونگذاران مقامات ارشد و حتی کارکنان خود مواجه است. 

بسیاری از رای‌دهندگان، سیاستمداران و اهداکنندگان مالی حزب دموکرات نگران پاسخ‌های نامنسجم و مبهم او هستند و پرسش‌ها پیرامون سلامت ذهنی او دوباره افزایش یافته است. 

بایدن در جریان مناظره ۹۰ دقیقه‌ای با ترامپ بارها با مطرح ساختن جملات نامفهوم و نیمه‌تمام و پاره شدن رشته افکارش نتوانست در تمام طول مدت این مناظره به وضوح افکار خود را بیان کند. به دنبال آن، تردیدها در مورد توان ذهنی و جسمانی وی برای ادامه مبارزات انتخاباتی افزایش یافت.

براساس نظرسنجی شبکه خبری«سی‌ بی‌ اس» آمریکا که پس از اولین مناظره برای انتخابات 2024 انجام شده، 72 درصد از مردم این کشور جو بایدن را دارای توانایی شناختی برای ریاست جمهوری نمی‌دانند.

نتایج تازه ترین نظرسنجی ها نشان می‌دهد که دونالد ترامپ اکنون از جو بایدن جلوتر است و با محبوبیت 48 درصدی در مقابل مقبولیت 42 تا 43 درصدی رقیب دموکرات خود قرار دارد.

نظرسنجی اخیر روزنامه «نیویورک تایمز» و کالج «سی ینا» نشان داد که تنها ۳۶ درصد از رأی دهندگان احتمالی در آمریکا، سیاست‌های بایدن را به عنوان رئیس جمهور آمریکا قبول دارند.

پیش از این رسانه‌هایی مانند «آکسیوس»، «نیویورک تایمز» و غیره در مورد هوشیاری بایدن و توانایی او در حفظ هوشیاری خود هشدار داده بودند.

اکنون پس از عملکرد ضعیف جو بایدن در اولین مناظره انتخابات ۲۰۲۴، رفتار و سلامت روان او بیش از پیش زیر ذره‌بین رسانه‌ها قرار گرفته است.

طبق اسناد مربوط به رفت‌وآمدهای افراد به کاخ سفید که توسط روزنامه نیویورک‌پست رویت شده است، «کوین کانارد» متخصص بیماری پارکینسون از مرکز پزشکی ملی نظامی «والتر رید» دیداری با «کوین اوکانر» پزشک کاخ سفید داشته است.

البته مشکل تنها به سلامت جسمی بایدن محدود نمی شود، بلکه دونالد ترامپ نیزهنوز با محکومیت‌ها و پرونده های قضایی دوران ریاست جمهوری‌اش دست‌ و پنجه نرم می‌کند و لذا از مبارزات انتخابات ریاست جمهوری جاری آمریکا می توان به عنوان مبهم ترین و مشکل دارترین انتخابات یاد کرد که هنوز چشم انداز روشنی برای آن مشاهده نمی شود.   

نویسنده: احمد کاظم زاده

117