برخی از سناتورهای جمهوریخواه از دونالد ترامپ خواستند توافق نهایی با کره شمالی را برای تصویب به کنگره ارسال کند.
گروهی نیزهمچون سناتور جمهوریخواه، لیندسی گراهام (1) اعلام کردند به هیچ عنوان به طرحی مبنی بر خروج نظامیان امریکایی از کره جنوبی رای نخواهند داد.
این درحالی است که دموکرات ها تقریبا متفق القول، توافق حاصله میان ترامپ و کیم را مبهم، ناکافی و به نفع کره شمالی اعلام کردند.
چاک شومر، رهبر اقلیت دموکرات سنا می گوید: این مساله که بیانیه مشترک اینقدر کلی و مبهم است مایه نگرانی است، بسیار مایه نگرانی است، آنچه ایالات متحده به دست آورده است در بهترین حالت مبهم و غیرقابل راستی آزمایی است اما آنچه کره شمالی به دست آورده است مشهود و پایدار است.
به نظر می رسد روند مورد نظردونالد ترامپ برای رسیدن به توافق با کره شمالی در ابتدای کار با مانع کنگره برخورد کرده است.
گرچه هدایت مذاکرات با کره شمالی برعهده دولت امریکا، بویژه شخص ترامپ است، با این حال، بدون جلب رضایت کنگره، دستیابی به صلح پایدارمیان دو کشور امریکا و کره شمالی تقریبا غیرممکن خواهد بود.
تجربه مذاکرات هسته ای با ایران- برجام و نوع مواجهه کنگره امریکا با این موضوع، بر نگرانی ها درمورد توافق احتمالی با کره شمالی افزوده است.
در دورانی که دولت دموکرات باراک اوباما به همراه دیگر اعضای گروه 1+5 با ایران درحال مذاکره بود، نمایندگان حزب رقیب، حزب جمهوریخواه به هر ابزاری متوسل شدند تا مانع رسیدن به توافق نهایی شوند.
آنان حتی بدون جلب رضایت کاخ سفید، بنیامین نتانیاهو را به کنگره دعوت کردند تا علیه یکی ازعمده ترین برنامه های سیاست خارجی دولت اوباما سخنرانی کند.
پس از ناکامی جمهوریخواهان و نتانیاهو دربه شکست کشاندن توافق هسته ای با ایران، سناتور جمهوریخواه، تام کاتن (2) در نامه ای خطاب به مقامات عالیه جمهوری اسلامی ایران نوشت که با تغییر دولت در امریکا، واشنگتن از توافق هسته ای خارج خواهد شد؛ اقدامی که سرانجام در ماه مه گذشته با وجود مخالفت های گسترده جهانی، محقق شد.
اکنون دولت امریکا بار دیگر مشغول مذاکره با کشوردیگری درحوزه مباحث هسته ای است و تقریبا همان صداهایی در کنگره شنیده می شود که پیش از آن در جریان مذاکرات هسته ای با ایران شنیده می شد.
درخواست برای تصویب توافق نهایی احتمالی با کره شمالی در کنگره، خطر نابودی آن را افزایش می دهد. زیرا پیوستن دولت امریکا به پیمان ها و قراردادهای خارجی به رای دو سوم سنا نیاز دارد؛ در حالی که جمهوریخواهان در حال حاضرفقط با یک رای بیشتر، کنترل سنا را در دست دارند و چه بسا در انتخابات میاندوره ای ماه نوامبر، اکثریت خود را نیز از دست بدهند.
در عین حال، موضوع لغو دهها قانون تحریمی علیه کره شمالی چالش بزرگتری پیش روی ترامپ قرار می دهد.
در مورد مذاکرات با ایران، امریکایی ها به بهانه مشکلات حقوقی از زیر بار مسوولیت لغو تحریم های هسته ای علیه ایران شانه خالی کردند و از این ابزار در سال های حضور امریکا در برجام سواستفاده کردند.
از این رو به نظر نمی رسد حتی در صورت نابودی کامل توان اتمی و موشکی کره شمالی، تحریم های وضع شده علیه این کشور درکنگره امریکا لغو شود و واشنگتن خود را از داشتن چنین ابزار فشاری علیه پیونگ یانگ محروم سازد./ 110
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
1 - Lindsey Graham
2 - Tom Cotton
بیشتر بخوانید:
ادامه گفتوگوها؛ ماحصل دیدار «ترامپ» و «کیم»/ تحلیل و ویدئو
وعده نسیه «ترامپ» به «کیم» با چاشنی تهدید + ویدئو
سند مشترک امضاء شد؛ ترامپ: جامع است، کیم: تاریخی است + ویدئو
دیدار ترامپ و کیم؛ تحول ماهوی یا جنجال تبلیغاتی/ تحلیل و ویدئو
پس ازچهل دقیقه مذاکره خصوصی؛ ترامپ: بهزودی با «کیم» سند امضاء میکنم+ ویدئو
رهبران آمریکا و کرهشمالی دیدار کردند؛ خوشبینی «ترامپ»، امیدواری «کیم» + ویدئو