ایران پرس- حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب در بیانیه ای به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و ورود جمهوری اسلامی به فصل جدیدی از زندگی تصریح کردند: حرکت در این مسیر یعنی برداشتن «گام دوم انقلاب» الزاماتی دارد که  باید مورد اهتمام و توجه  قرارگیرد.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب با اشاره به مشکلات کلان اقتصادی کشور، راه حل برون رفت از این مشکلات را اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، مردمی کردن اقتصاد و استفاده از همه ظرفیت ها دانسته اند.

در این بیانیه آمده است: اقتصاد یک نقطه‌ی کلیدیِ تعیین‌کننده است. اقتصاد قوی، نقطه‌ی قوّت و عامل مهمّ سلطه‌ناپذیری و نفوذ ناپذیری کشور است و اقتصاد ضعیف، نقطه‌ی ضعف و زمینه‌‌ساز نفوذ و سلطه و دخالت دشمنان است.

این بیانیه افزود، فقر و غنا در مادّیّات و معنویّات بشر، اثر میگذارد. اقتصاد البتّه هدف جامعه‌ی اسلامی نیست، امّا وسیله‌ای است که بدون آن نمی توان به هدفها رسید. درون‌زایی اقتصاد کشور، مولّد شدن و دانش‌بنیان شدن آن وبرون‌گرایی با استفاده از ظرفیّت هایی که درکشور وجود دارد بخشی ازاین راه‌حل‌ها است.

ناتوانی آمریکایی‌ها در متوقف کردن حرکت ملت ایران

رهبر معظم انقلاب همچنین در بیاناتی چهل سال توطئه علیه جمهوری اسلامی و در عین حال پیشرفت انقلاب را نشانه ناتوانی آمریکایی‌ها در متوقف کردن حرکت ملت ایران دانستند و گفتند: دشمنان ایرانِ عزیز، چهل سال است که انواع فشارهای سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی فراگیر را علیه ملت اِعمال کردند اما حتی آن روز که جمهوری اسلامی تازه‌کار بود، نتوانستند هیچ غلطی بکنند.

دولتمردان امریکا اکنون این خصومت ورزی را با تروریسم اقتصادی وارد مرحله تازه ای کرده اند. تروریسم اقتصادی و فشار حداکثری امریکا؛ البته آسیب هایی رابه دنبال  دارد، اما آینده روشن است. تجربه چهار دهه گذشته نشان می دهد که  گام دوم  نیز توام با بیم ها و امیدها است.

در این زمینه، در بیانیه راهبردی رهبر انقلاب  بر نکات مهمی همچون حفظ روحیه خود باوری و خلاقیت برغم القائات دشمنان برای مایوس کردن مردم، و دوری ازانفعال؛ شکوفایی استعدادها تاکید شده است.

"مهدی تقوی" اقتصاد دان و استاد دانشگاه می گوید: "طرح اقتصاد مقاومتی این مساله را به ذهن متبادر می کند که اقتصاد باید در مقابل تهدید اقتصادی خارجی مقاومت کند.

با وجود تحریم های اقتصادی، ما در حال حاضر به نوعی درگیر جنگ اقتصادی هستیم و با وجود اقتصاد مقاومتی است که می توان در مقابل تهدیدها مقاومت کرد و از مسائلی همچون از هم پاشیدگی اقتصاد جلوگیری کرد. تلاش برای از هم پاشیدگی اقتصاد، از اهداف دشمن است.

اقتصاد مقاومتی باید اقتصادی باشد که در پایان یک جنگ اقتصادی همچنان پابرجا باشد و متلاشی نشود. اقتصاد مقاومتی در رویارویی و تقابل با اقتصاد وابسته قرار می‌گیرد.

اقتصاد مقاومتی نمی‌پذیرد که صرفاً مصرف‌کننده باشد، منفعل نیست و در مقابل اهداف اقتصاد سلطه ایستادگی می‌کند."

ایران طی چهار دهه گذشته، هدف شدیدترین اقدامات یکجانبه قهرآمیز غیرقانونی آمریکا و متحدانش قرار گرفته و تحریم‌های ناعادلانه مغایر با منشور ملل متحد و اصول پذیرفته‌شده حقوق بین‌الملل را به ناحق متحمل شده است.

امریکا با اقدامات یکجانبه سبب تخریب  بستر تجارت آزاد و سرمایه‌گذاری  اصول پذیرفته شده توسط جامعه بین‌المللی را متزلزل کرده اند. جامعه بین‌المللی، باید به طور قاطع و فوری با این اقدامات تروریستی مقابله کنند.

استفاده آمریکا از ابزارهای اقتصادی ظالمانه علیه ملت ها

حسن روحانی رئیس‌جمهوری اسلامی، در هجدهمین اجلاس سران کشور‌های جنبش عدم تعهد گفت: "استفاده بی‌پروا و گستاخانه آمریکا از ابزارهای اقتصادی ظالمانه علیه ملت های مستقل، تروریسم اقتصادی است."

روحانی افزود، سلطه‌ آمریکا بر نظام مالی بین‌المللی این فرصت را در اختیار آمریکا قرار داده تا طی دهه‌های گذشته و به‌ویژه در سال‌های اخیر، به کرّات از دلاربرای اعمال فشار سیاسی بر کشورهای مستقل، که عمدتاً از اعضای جنبش عدم تعهد هستند، سوء استفاده کند و با اعمال تحریم های مختلف، دسترسی کشورها به سیستم مالی بین‌المللی را محدود نماید.

این اقدامات در تعارض مستقیم با حقوق و آزادی‌های مشروع ملّت‌های مستقل است و جنبش عدم تعهد می‌تواند گام‌های مهمی برای بی‌اثرکردن این ابزار بردارد.

راه خارج‌کردن این ابزار شوم از دست رژیم خودخواه و مستبد آمریکا، پایبندی بین‌المللی به الزاماتِ پایداری اقتصادی، توسعه روابط تجاری بر پایه پیمان‌های پولی دو و چندجانبه، به‌کارگیری ابتکارات مستقل در حوزه‌ خدمات بانکی و توسعه‌ بهره‌گیری از رمزارزهاست.

البته، این مسیر باید با رعایت قواعد بین‌المللی در حوزه مبارزه با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم طی شود. بسیاری از کشورهای عضو جنبش، از جمله ایران، این مهم را در دستور کار خود قرار داد‌ه‌اند.

 این حق هر کشور مستقلی است که بدون تبعیض  از نظام تجاری چندجانبه قانونمند، شفاف، و فراگیر بهره مند باشد.  

 سازمان ملل در گزارشی درخصوص "تجارت بین‌المللی و توسعه" اعلام کرد،  همکاری‌های چندجانبه تجاری با  فشارهای  ناشی از یکجانبه‌گرایی روبرو بوده و دورنمای تجارت بین‌المللی بر اثر اتخاذ سیاست‌های یکجانبه تجاری با خطر بی‌سابقه‌ای روبرو شده است.

بنا بر گزارش دبیرکل سازمان ملل، اقدامات یکجانبه قهرآمیز نه تنها چشم‌انداز تجارت بین‌المللی را تحت تاثیر قرار داده بلکه نهاد‌ها و سازوکار‌های این نظام را نیز هدف گرفته است.

مقامات آمریکا اما سعی دارد با اتهام سازی های موهوم بر ضد ایران استفاده ابزاری از تروریسم اقتصادی و تحریم های ظالمانه و غیرقانونی علیه ایران را توجیه کنند.

مایک پمپئو وزیر امور خارجه امریکا در سخنانی فریبکارانه در بنیاد هریتیج در تشریح سیاست خارجی دولت ترامپ با یادآوری سخنرانی سال گذشته خود درباره ۱۲ شرط علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: واشنگتن پست آن را نطق احمقانه نامید و نیویورک تایمز هم تیتر زد که از رفتار ایران انتقاد کرد.

وی افزود: در حالی که من در طرفداری از مردم ایران صحبت کرده بودم. این نخستین نطق من به عنوان وزیر خارجه بود و اصل آن کمک به مردم ایران بود و تلاش یکسال و نیم اخیر هم در این راستا بوده است.

وی افزود: ما هر موردی که احساس می کنیم نقض حقوق بشر انجام شده است آنرا مطرح می کنیم حتی درباره دوستان خود هم اینگونه عمل کرده ایم. مراقبت ما برای آزادی مذهبی در سراسر جهان تقویت خواهد شد.

استفاده از تروریسم اقتصادی به عنوان اهرم فشار

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در پاسخ به این دروغ پردازی های امریکا در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی العربی می گوید: "واشنگتن از تروریسم اقتصادی به عنوان اهرم فشاری علیه ملت به منظور تحقق دستاوردهای سیاسی استفاده می کند.

آمریکا به ادعای رئیس جمهور خود وارد جنگی اقتصادی با ایران شده و جنگ، جنگ است و هدف از جنگ اقتصادی نیز فشار بر مردم عادی است."

وزیر امور خارجه همچنین در نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها در باکو نیز گفت :"اعتیاد آمریکا به تحریم، بافت اقتصادی بین المللی و صدها میلیون نفر از مردم جهان را در معرض خطر قرار داده است."

ظریف با انتقاد از یکجانبه گرایی، تروریسم اقتصادی و حمایت آمریکا از کشتار انسانها از بی اعتنایی فزاینده به دیپلماسی چندجانبه گرایی و همکاری در سطح جهانی نیز انتقاد کرد و انرا عاملی در جهت تشدید چالش ها و تشدید بی ثباتی ها در بسیاری از مناطق جهان دانست.

ظریف افزود، در چنین شرایطی حقوق بین الملل، توافقات چندجانبه، قطعنامه های شورای امنیت و هنجارهای رفتار متمدنانه به خاطر جاه طلبی های سیاسی شخصی در معرض خطر قرار گرفته اند.

تروریسم اقتصادی یا «تروریسم مالی» در واقع تعریف دقیقی است تا نشان دهد که این نوع ازتروریسم، به ایجاد بی‌ ثباتی اقتصادی توسط یک گروه مبادرت می‌کند.

این چالش ها می توانند به یک معضل بلند مدت برای اقتصاد تبدیل شوند. اما از نگاهی دیگر همین چالش ها می تواند فرصتی برای ساختن  اقتصادی پویا و مقاوم در برابر فشارها باشد.

استفاده هوشمندانه  از این  فرصت یکی از راه‌ های مبارزه با تروریسم اقتصادی و برون رفت ازتسلیم شدن در مقابل فشارهای  امریکا است.

حضرت آیت‌ا... خامنه‌ای در بیاناتی  در دیدار مجمع‌عالی فرماندهان‌ سپاه پاسداران، سیاست فشار حداکثری آمریکا را سیاستی شکست خورده و بی‌فرجام خواندند و گفتند: آمریکایی‌ها خیال می‌کردند با تمرکز بر فشار حداکثری به‌ویژه در زمینه اقتصادی، می‌توانند ایران را به نرمش و زانو درآورند اما خودشان دچار زحمت و مشکل شده اند.

نویسنده: جمشید امین زاده

تهیه شده در «گروه ایران و خاورمیانه» اداره کل خبر و تفسیر برون‌مرزی

133/118