در این راستا دولت بایدن روز پنج شنبه برخی گام های نمادین را برای به اصطلاح نمایش حسن نیت خود صورت داد.
ریچارد مایلزRichard Miles نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل طی نامهای به شورای امنیت، موضع ادعایی دولت ترامپ درباره فعال شدن مکانیسم موسوم به مکانیسم ماشه و احیای خودکار تمامی تحریمهای بین المللی علیه ایران را پس گرفت.
در اقدامی دیگر آمریکا با ادعای تلاش برای کاستن از تنشها اعلام کرد که محدودیتهای سختی که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا علیه تردد دیپلماتهای ایران در شهر نیویورک، مقر سازمان ملل متحد وضع کرده بود، کاهش میدهد.
در کنار اینها یک مقام ارشد آمریکایی روز پنج شنبه گفت، اگر اتحادیه اروپا از آمریکا دعوت کند آمریکا آماده گفت و گو با ایران خواهد بود.
پیشتر یک مقام ارشد اتحادیه اروپا گفته بود آماده برگزاری چنین نشستی میان طرف های برجام است که شامل بریتانیا ، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و آمریکا است.
در کنار این گام های به ظاهر مثبت، اما واشنگتن هم چنان رویکرد فشار و تهدید را نیز در قبال ایران دنبال می کند.
در این راستا وزرای خارجه آمریکا و تروئیکای اروپایی (آلمان ، فرانسه و بریتانیا) ) پنجشنبه شب پس از یک دیدار مجازی در بیانیه ای مشترک ضمن ابراز نگرانی از اقدامات قانونی ایران بعد از نقض یکجانبه برجام توسط آمریکا و بدون اشاره به بدعهدی های کشورهایشان در قبال برجام، از ایران خواستند تا از برداشتن گامهای بیشتر، به ویژه در خصوص «توقف اجرای پروتکل الحاقی و محدود کردن بازرسی های آژانس در ایران» خودداری کند.
آنها هشدار دادند که ایجاد هرگونه محدودیت برای بازدید بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته ای ایران «خطرناک» خواهد بود.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا وعده داده بود که درصورت راهیابی به کاخ سفید بار دیگر به توافق هسته ای برجام باز خواهد گشت.
با این حال پس ازحدود یک ماه از تشکیل دولت وی ، آمریکا اقدام مشخصی در این زمینه برنداشته است. «جوزف سیرینسیون Joseph Cirincione» کارشناس سیاسی آمریکایی با تاکید براینکه بایدن تاکنون به کارزار نافرجام فشار حداکثری ترامپ علیه ایران ادامه داده است، گفت: بایدن تا مسیر خود را اصلاح نکند، خطر از دست رفتن توافق حیاتی هستهای وجود دارد.
اکنون با نزدیک شدن موعد اجرای تهدید ایران درباره «توقف اجرای پروتکل الحاقی و محدود کردن بازرسی های آژانس در ایران» که قرار است در 23 فوریه اجرایی شود، غربی ها به ویژه آمریکا به دست و پا افتاده و تلاش می کنند تا با دادن برخی امتیازات به زعم خود، عزم ایران برای عملی کردن اقدامات واکنشی خود را سست کنند.
در حالی که اقدامات روز پنج شنبه دولت بایدن اساسا به دلیل شکست سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران و مقاومت حداکثری ملت ایران صورت گرفته است. امید آمریکا و شرکای اروپایی اش که اکنون در جبهه واحدی در برابر ایران عمل می کنند این است که بدون عملی کردن خواسته اصولی ایران یعنی لغو کامل همه تحریم های آمریکا، راستی آزمایی آن و سپس بازگشت به اجرای تعهدات برجامی، تهران را وادار به کنار گذاشتن اقدامات متقابل کنند.
با این حال موضع تهران ثابت و تغییر ناپذیر است. حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی اخیرا فرمودند، ایران هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این لغو تحریمها مورد راستیآزمایی ایران قرار گیرد.
این، سیاست قطعی و غیرقابل برگشت جمهوری اسلامی و مورد اتفاق همه مسئولان است و هیچکس از آن عدول نخواهد کرد.
هرچند آمریکا بر این گمان است که با دادن برخی امتیازات جزیی، ایران از سیاست اصولی برجامی خود عدول خواهد کرد. با این حال تجربه چند ماه گذشته پس از تصویب قانون" اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران" باید به غربی ها نشان داده باشد که تهران هیچ گونه مماشات و عقب نشینی از خواسته های اصولی و اقدامات متقابل خود صورت نخواهد داد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
112
بیشتر بخوانید:
رئیس شورای اروپا: از اجرای کامل برجام حمایت میکنیم
روحانی: برجام دستاوردی مهم برای دیپلماسی چند جانبه است
احتمالاً «جو بایدن» قصد بازگشت به برجام را اعلام کند