«غلامعلی خوشرو» نماینده ایران در سازمان ملل، دخالت نظامی خارجی را مهمترین علت افراطی‌گری و تروریسم در منطقه غرب آسیا اعلام کرده است.

«غلامعلی خوشرو» در گفت و گو با «پرس تی وی» گفت: در سال‌های گذشته چند دخالت نظامی خارجی در منطقه اتفاق افتاد و در نتیجه آن، افراطی‌گری خشونت‌آمیز سر برآورده است.

منطقه غرب آسیا، بحرانی‌ترین منطقه در جهان است. علاوه بر این که دخالت خارجی، ابعاد بحران در منطقه را دوچندان کرده، باعث تقویت حکومت‌های دیکتاتوری هم شده است. به موازات دخالت خارجی، تعریف سیاسی از خشونت و تروریسم نیز باعث تشدید ناامنی و گسترش این پدیده شوم در قالب ایجاد گروه‌های مختلف تروریستی شده است.

تحولات 11 سپتامبر 2001، جنگ با تروریسم را سرلوحه برنامه‌های دولت‌مردان آمریکا قرار داد اما امروز، برآیند حضور نظامی این کشور در افغانستان و سپس در عراق، کاهش ناامنی و نابودی تروریسم نبوده و برعکس، تشدید خشونت و افراط‌‌گرایی بوده است.  

افزایش ناامنی برآیند حضور مُخرب نظامی خارجی‌ها در افغانستان است

آمریکا در سال 2001 و در پاسخ به حملات 11 سپتامبر به افغانستان لشگرکشی کرد تا طالبان و القاعده را شکست دهد، اما پایان خوشایندی نداشته است. امروز، نه طالبان شکست خورده و نه وضعیت امنیتی و سیاسی افغانستان نسبت به 16 سال پیش بهتر شده است. نظامیان آمریکایی همچنان در افغانستان حضور دارند و در سایه این حضور نظامی، داعش هم در افغانستان اعلام موجودیت می‌کند. افزایش ناامنی و تاحدودی نابسامانی سیاسی برآیند حضور مُخرب نظامی خارجی‌ها در افغانستان است.

با توجه به این شرایط، دولت جدید آمریکا به دنبال افزایش حضور نظامی این کشور در افغانستان است. تداوم دخالت نظامی در افغانستان هرگز به صلح و امنیت در این کشور منجر نخواهد شد و سردرآوردن داعش در افغانستان موید همین موضوع است.

در همین زمینه؛ «وحید مژده»، کارشناس امور افغانستان در گفت و گو با رادیو پشتو برون‌مرزی، تاکید کرد: «آمریکا در 16 سال گذشته از طریق جنگ نتوانست مشکل افغانستان را حل و طالبان سرکوب کند، یا شاید نخواسته این کار را انجام دهد و جنگ در افغانستان به نوعی به بن‌بست رسیده است.» به گفته «وحید مژده»، آمریکا قصد ندارد جنگ پایان یابد و اعزام چند هزار نیرو دیگر به افغانستان شدت بخشیدن به جنگ افغانستان است.

 گسترش تروریسم؛ برآیند جنگ‌افروزی آمریکا در عراق

همین فرایند در جنگ عراق در سال 2003 هم تکرار شده است. «جورج دبلیو بوش» رئیس جمهوری وقت آمریکا، رژیم صدام را رژیم دارای سلاح کشتار جمعی و در عین حال، خطری برای جهان قلمداد می‌کرد و همین بهانه کافی بود تا آمریکا به همراه بریتانیا به عراق لشگرکشی کند. جنگ‌افروزی آمریکا در عراق حدود 9 سال طول کشید، اما برآیند این لشگرکشی همانند جنگ افغانستان، گسترش تروریسم در صدر آن القاعده بود و سپس در سال 2014 به ایجاد داعش در عراق منجر شد.

مسوولان دولت «باراک اوباما»، رئیس جمهوری پیشین آمریکا بارها به صراحت اذعان کردند در فرایند ایجاد داعش نقش داشتند. اکنون ائتلاف آمریکایی ضد داعش در سوریه هم همزمان با سیاست اعلامی جنگ با داعش، این گروه تروریستی را مدیریت می‌کند و در انتقال سرکردگان داعش از «رقه» به «دیرالزور» سوریه دخالت دارد.

تجربه جنگ‌های افغانستان و عراق موید این مساله مهم است که سیاست آمریکا در جنگ با تروریسم و تعریفی که از این پدیده شوم دارد، در خدمت منافع استعماری آمریکا قرار دارد. در همین زمینه؛ پروفسور «بو گروسکاپ» کارشناس و جامعه‌شناس آمریکایی هفته گذشته در همایش بین المللی «ایالات متحده، حقوق بشر و گفتمان سلطه» در تهران اظهار کرد: «مادامی که لیبرال دموکراسی وجود دارد، واژه تروریسم نیز معنای سیاسی خواهد داشت و سیاست آمریکا در جنگ با تروریسم، دراین چارچوب تعریف می‌شود.»118/112

بیشتر بخوانید:

خوشرو: تروریسم در منطقه ریشه در مداخله نظامی خارجی دارد

خوشرو: حل بحران افغانستان نیاز به اقدامات هماهنگ جهانی دارد

خوشرو: حملات تروریستی تهران، نتیجه تلاش عربستان برای صدور ایدئولوژی داعش است