ایران پرس- سخنگوی ارتش یمن وابسته به انصارالله اعلام کرد که تمامی صنعا در کنترل ارتش و اوضاع امنیتی با ثبات و کاملاً آرام است.

فتنه یا کودتا

بدون شک اینها صرفاً اصطلاحاتی است، برای توصیف آنچه که «علی عبدالله صالح» طی دو روز گذشته در یمن انجام داد.

مهم نیست که این اقدام با چه عنوانی نامگذاری شود؛ بلکه مهم این است که این غائله در کوتاه ترین زمان ممکن خاتمه یافته و یا اثرگذاری خود را از دست داده است.

عبدالله صالح بازنده بزرگ غائله ای بود که از شنبه گذشته در یمن آغاز کرد

اگرچه علل مختلفی را می توان در خصوص شکست این فتنه عبدالله صالح علیه انصارالله یمن مطرح کرد، اما یکی از مهمترین دلایل این شکست، تکیه انصارالله بر «قدرت مردم پایه» است که از آن به هویت‎‏های نوظهور در خاورمیانه نیز یاد می شود.

 «علی کریمی مله»، استاد دانشگاه، در خصوص قدرت مردم پایه در خاورمیانه معتقد است:

"قدرت مردم پایه در خاورمیانه ناشی از تحولات درون‏زا و برون‏زا در این منطقه است که قدرت رژیم پایه و مبتنی بر وابستگی به قدرت‏های بیرونی را به چالش می ‏کشد.

در واقع، قدرت مردم پایه که بر شکل ‏گیری نیروهای مردمی مبتنی است، قدرتی با هدف تامین امنیت درون‏زا در خاورمیانه است که پدیده ای نوپدید در این منطقه است."

سعدالله زارعی، کارشناس مسایل سیاسی نیز بر این باور است:

"امنیت مردم پایه یک امنیت عاریتی انضمامی نیست که شاخه آن در یک کشور و ریشه آن در کشوری دیگر باشد بلکه از متن و دل خود آن کشور است و چون این گونه است می‌ تواند در برابر تهدیدات بایستد."

عنصر و رکن اصلی قدرت مردم پایه، مردم و نیروهای بومی مردمی هستند

تا پیش از تحولات سال 2011 در جهان عرب، تنها حزب الله لبنان بود که در قالب قدرت مردم پایه قرار می گرفت.

پس از سال 2011 در سوریه، عراق و یمن نیز بر قدرت مردم پایه تاکید و رجوع شده است.

تشکیل بسیج مردمی در سوریه، حشد الشعبی در عراق و تقویت انصارالله در یمن از مهمترین موارد قدرت مردم پایه محسوب می شوند.

اگرچه در یمن طی سه سال گذشته میان انصارالله و نیروهای وابسته به حزب کنگره مردمی یمن به ریاست علی عبدالله صالح نوعی همکاری تاکتیکی برای مقابله با ائتلاف سعودی و نیروهای وابسته به منصورهادی، رئیس جمهوری مستعفی به وجود آمد، اما واقعیت این است که مشروعیت انصارالله به واسطه برخورداری از شاخصه «مردمی بودن» قابل مقایسه با دیگر گروهها نیست.

بر همین اساس، کارشکنی های متعددی که عبدالله صالح طی سه سال همسویی با انصارالله و به خصوص طی نیمه دوم سال 2017 انجام داد، با پشتوانه قدرت مردمی انصارالله نتایج مورد نظر صالح را در پی نداشته که غائله اخیر از جمله آن است.

می توان گفت، با ظهور پدیده نوین «قدرت مردم پایه» حتی خاورمیانه نیز طی سال های آینده ساخت قدرت متفاوتی خواهد داشت که از مهمترین شاخصه های آن، کاهش نقش به قدرت های فرامنطقه ای برای تامین امنیت است. 

نویسنده: سید رضی عمادی

133/110

بیشتر بخوانید:

کنترل دفتر « علی عبدالله صالح » به دست نیروهای انصارالله 

چرخش 180 درجه ای «منصور هادی» در حمایت از «علی عبدالله صالح»

علی عبدالله صالح: جنگ یمن، جنگ سعودی- یمنی است

علی عبدالله صالح: عربستان دشمن تاریخی یمن است