ایران پرس: با برگزاری دور پنجم مذاکرات میان ایران و عربستان در بغداد، پایتخت عراق زمینه برای دور ششم مذاکرات نیز فراهم شده است. با وجود اینکه این مذاکرات با میانجی گری عراق آغاز شده است اما در دور پنجم مذاکرات عمان نیز نقش مثبتی ایفاء کرده است.

عمان پیش از این در مذاکرات هسته ای میان ایران و امریکا و همچنین در مذاکرات میان یمن و عربستان ایفای نقش کرده بود و لذا نقش آفرینی عمان در دور پنجم مذاکرات می تواند نشانه ای از وسیع تر شدن دامنه مذاکرات و گسترش آن از ابعاد دو جانبه به ابعاد منطقه ای باشد.

دور پنجم مذاکرات تهران - ریاض به لحاظ افزایش سطح کمی و کیفی هیات های مذاکره کننده و نیز حضور مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق قابل توجه بوده است. گذشته از این ها دور پنجم مذاکرات نقطه پایان مذاکرات امنیتی و ورود به مذاکرات سیاسی است و برهمین اساس گفته می شود دور ششم مذاکرات در سطح سیاسی و در میان وزرای امورخارجه دو کشور خواهد بود. نوع برخوردها و واکنش ها به دور پنجم مذاکرات نیز اطلاعات مفید و درخوری را در اینباره منعکس می کند. ایران بارها آمادگی خود را برای تداوم گفت‌ و گوها با عربستان اعلام و ادامه آن را بستگی به اراده طرف مقابل عنوان کرده و با توجه به استقلال عملی که در حوزه سیاست خارجی از آن برخورداراست، خبر دور پنجم مذاکرات و ثمربخش بودن آن را منتشر کرد. اما طرف سعودی با محافظه کاری و احتیاط عمل کرده و به نظر می رسد یا همچنان دچارغرور کاذب است و نمی خواهد نیازش به مذاکرات آشکار شود تا بزعم خود بتواند از قدرت چانه زنی بالای در دور بعدی مذاکرات برخوردار شود و یا اینکه از این می ترسد که باعث ناخرسندی و حتی خشم رژیم صهیونیستی شود. این رژیم باب آشتی با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را با این هدف باز کرده که در روابط دوستانه تاریخی و ریشه دار این کشورها با ایران آسیب بزند و با توسل به پروژه ایران هراسی آن ها را به سمت خود بکشد.

رژیم صهیونیستی برخی از کشورهای کوچک عربی را که اتفاقا از دوستان و نزدیکان عربستان بوده به سمت خود کشیده و امید داشته در آینده این کشور را نیز به این جرگه وارد کند. از اینرو رژیم صهیونیستی به هرگونه آشتی و کاهش تنش در روابط ایران و عربستان به دیده تهدید نگاه می کند و همین امر می تواند یکی از دلایل عربستان برای پنهان نگه داشتن دور پنجم مذاکرات با ایران باشد. البته رژیم اسرائیل در بی میلی در تنش زدایی از روابط ایران و عربستان تنها نیست و کشورهای غربی بخصوص آن هایی که از فروشندگان بزرگ سلاح به عربستان هستند را نیز در کنار خود دارد. این کشورها با اتخاذ این سیاست ناجوانمردانه و ضد انسانی صدها میلیارد دلار از سرمایه ها و درآمدهای نفتی عربستان که می توانست صرف توسعه داخلی و منطقه ای شود تزریق کارخانجات سلاح سازی خود کرده اند و هزاران نفر را نیزهمچنانکه در یمن مشاهده می شود، به کشتن داده اند.

تاکنون هیچ یک از کشورهای غربی از اعلام موفقیت آمیز بودن دور پنجم مذاکرات ایران و عربستان استقبال نکرده اند و بررسی رویکرد رسانه ها و خبرگزاری های غربی نیز نشان می دهد که یا این خبر را بایکوت کرده اند و یا اینکه بلافاصله بعد از اشاره به خبر دور پنجم مذاکرات ایران و عربستان به نبش قبر روابط تهران و ریاض پرداخته و با توسل به گزاره های تاریخی و یا شکاف های قومی و مذهبی سعی کرده اند این شکاف ها را حداقل در سطح اخبار زنده نگه دارند. این برخوردها نشان می دهد که ایجاد فاصله و دشمنی بین ایران و عربستان و یا هر کشور اسلامی و عربی دیگر به همان اندازه که برای این کشورها افت زا و مصیب زا بوده درست برعکس برای رژیم صهیونیستی و دیگر فروشندگان سلاح در غرب فرصت بوده و به همین دلیل این محافل به هرگونه گشایش در روابط ایران و عربستان به دیده تهدید نگاه می کنند و بی تردید تمام تلاش خود را برای مقابله با این بکار می گیرند و به همین دلیل گشایش های اخیر در روابط تهران –ریاض زمانی به بار می نشیند که با هوشیاری طرف سعودی در برابر این کارشکنی ها همراه باشد. 

نویسنده: احمد کاظم زاده

115