«عبدالاحد ایل بیک» عضو شورای ولایتی فاریاب گفت: "بامداد روز سه شنبه ولسوالی (شهرستان) دولت آباد، در حمله طالبان سقوط کرد و تعدادی از نیروهای امنیتی با تجهیزات در داخل ساختمان فرمانداری محاصره شده و برخی دیگر از نیروهای امنیتی از منطقه عقب نشینی کرده اند."
این مسئول محلی در ولایت فاریاب افزود: کنترل ادارات و مراکز دولتی ازجمله مخابرات در منطقه دولت آباد در اختیار طالبان قرار گرفته است.
روز گذشته هم مسئولان ولایت غور افغانستان گفته بودند که ولسوالی «شهرک» نیز توسط طالبان سقوط کرده است.
در دو هفته اخیر چندین شهرستان افغانستان توسط طالبان سقوط کرده است، اما مقامات دولتی این کشور مدعی هستند که عقب نشینی تاکتیکی انجام دادند.
ادامه سریال تصرف و سقوط برخی مناطق و شهرستان های افغانستان توسط گروه طالبان در روزها و هفته های اخیر باعث بروز نگرانی های جدی در بین مردم این کشور شده است.
دلایل افزایش حملات طالبان در افغانستان
در شرایطی که حملات طالبان و تصرف برخی شهرهای افغانستان توسط این گروه تداوم یافته است، نخستین نگاه ها به سمت ارتش و پلیس این کشور معطوف می شود و ضعف نیروهای امنیتی در مقابله با تهاجم افراط گرایان و خشونت طلبان به عنوان عامل اصلی پیشروی های طالبان محسوب می شود.
قوم گرایی و سیاست زدگی ازجمله عواملی است که در سال های اخیر موجب شده تا نوعی دو یا چند قطبی در بین نیروهای مسلح افغانستان که ماموریت مشترک آنان مقابله با ناامنی، تامین امنیت داخلی و صیانت از مرزهای این کشور است، به وجود آید که این مسئله سبب شده تا توانایی ارتش افغانستان در مبارزه با تروریسم در موقعیت ضعف قرار بگیرد.
وجود اختلافات سیاسی بین مقامات ارشد دولت افغانستان و سرایت آن به مسئولان منسوب آنان در ولایات مختلف این کشور سبب شده تا این مناقشه ها از سطح ملی به محلی کشانده شود و این مسئله به ایجاد شکاف بین نیروهای مسلح افغانستان منجر شده است.
این دیدگاه وجود دارد تا زمانی که نیروهای مسلح افغانستان تحت تاثیر اختلافات سیاسی دولتمردان این کشور قرار داشته باشند، شکاف بین این نیروها آسیبی جدی به راهبرد مقابله حداکثری با خشونت گرایی و تروریسم وارد می کند.
علاوه بر ضعف نیروهای مسلح افغانستان در مقابله با ناامنی و جنگ طلبی طالبان ناشی از تاثیرات مناقشه های سیاسی بر آنان، مسائل فنی وتخصصی در بخش آموزش نظامیان نیز از دیگر عواملی است که در توانایی مورد انتظار برای مبارزه جدی وموثر با گروه های تروریستی تاثیر دارد.
البته همزمانی تصرف برخی شهرستان ها در ولایت مختلف افغانستان با بحث تصمیم آمریکا برای خروج از آن کشور تا سپتامبر آینده نشان می دهد که جریانی درافغانستان در تلاش است تا خروج نیروهای خارجی از این کشور را به ناامنی وبی ثباتی بیشتر گره بزند.
به عبارت دیگر، در شرایطی که آمریکا تصمیم برای خروج از افغانستان اتخاذ کرده است، افزایش ناامنی در این کشور می تواند توجیه جدیدی برای حفظ بخشی از نیروهای خارجی در افغانستان باشد.
البته این دیدگاه نیز وجود دارد که طالبان سعی دارد با افزایش ناامنی وتصرف برخی مناطق در افغانستان از دولت این کشور در فرایند مذاکرات صلح امتیاز گیری کند.
فارغ از علل تاثیر گذار بر پیشروی طالبان در هفته های اخیر در افغانستان، دولت این کشور باید تدبیر ویژه برای توقف سریال ادامه دار این گروه در تصرف شهرها اتخاذ کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117
بیشتر بخوانید:
سایه سنگین توافقنامه آمریکا و طالبان بر صلح افغانستان