«الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهوری بلاروس برای دیدار با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه روز دوشنبه وارد شهر سوچی شد. سفر لوکاشنکو به روسیه، اولین سفر خارجی رئیس جمهور بلاروس بعد از انتخابات ریاست جمهوری اخیر این کشور و جنجال غربی ها و تنشهای متعاقب آن بوده است.
لوکاشنکو برای سومین بار در چهار ماه اخیر با ولادیمیر پوتین دیدار و گفتوگو کرد. در بیانیهای که کرملین پیش از شروع دیدار زمامداران دو کشور منتشر کرد موضوعات محوری مذاکرات علاوه بر ناآرامیهای بلاروس، قیمت جدید گاز و بدهیهای این کشور به روسیه عنوان شد.
پوتین در این دیدار تاکید کرد مسکو به تمامی توافقهای خود با مینسک از جمله سازمان پیمان امنیت جمعی و دولت متحد متعهد است. در این دیدار پوتین بر ادامه کمکهای اقتصادی و نظامی روسیه به بلاروس تاکید کرده و به لوکاشنکو وعده پرداخت وام 1/5 میلیارد دلاری داد.
بلاروس که با جدی ترین بحران سیاسی سه دهه اخیر روبهروست، در تلاش است با کمک روسیه، به اوضاع سروسامان دهد. مسکو نیز آماده است همزمان با افزایش مداخلات کشورهای اروپایی و آمریکا در امور داخلی بلاروس، به این کشور بیش از پیش کمک کند.
دو کشور همچنین نگرانی های امنیتی در برابر غرب به رهبری ناتو دارند. این امر در واقع حاکی از نگرانی رئیس جمهوری بلاروس از اقدامات احتمالی نظامی ناتو در جوار مرزهای این کشور است که اخیرا استقرار یک گردان تانک آمریکا در مرزهای لیتوانی و بلاروس به این نگرانی دامن زده است.
در عین حال روسیه نیز برای حفظ نفوذ خود و جلوگیری از فرو غلطیدن بلاروس در دامان غرب، خواهان تقویت روابط نظامی دو کشور است و در این راستا قرار است رزمایش مشترکی از 14 تا 25 سپتامبر در منطقه نظامی «برستسکی» برگزار میشود.
درخواست کمک لوکاشنکو از روسیه با انتقاد «سوتلانا تیخانوفسکایا» رهبر مخالفان بلاروس و رقیب لوکاشنکو در انتخابات بحثبرانگیز ریاست جمهوری که در حال حاضر در لیتوانی و در تبعید بهسر میبرد مواجه شد.
وی اعلام کرد که هرگونه توافقی بین پوتین و لوکاشنکو اعتباری ندارد. تیخانوفسکایا گفت: "به ولادیمیر پوتین یادآوری کنم: هر آنچه را که در نشست سوچی بر سر آن توافق کنید، هیچ ارزش قانونی ندارد."
اهمیت ژئوپلتیکی بلاروس برای روسیه و اروپا
اهمیت ویژه بلاروس، موقعیت ژئوپلتیکی این کشوراست. این کشور از یکسو با اتحادیه اروپا هم مرز است و از سوی دیگر از شرق همسایه روسیه است و در جنوب اوکراین را دارد.
مسکو نگران افزایش بی ثباتی در بلاروس و فروپاشی نظام کنونی آن و در نهایت روی کار آمدن دولتی هوادار غرب در این کشور است. وقوع این امر بی شک منجر به بروز تغییرات ماهوی و مهمی در توازن قوای کنونی در اروپا و افزایش فشارهای غرب علیه روسیه با تکمیل حلقه محاصره آن خواهد شد.
پوتین براین گمان است که غربی ها به ویژه اتحادیه اروپا و آمریکا طرح مشابه آنچه در انقلاب های رنگی در گرجستان و اوکراین صورت گرفت، در دستور کار دارند و در این راستا اروپا و آمریکا با حمایت آشکار از معترضان و نیز تهدید به اعمال تحریم های گسترده علیه مقامات ارشد بلاروس به دنبال فروپاشی دولت بلاروس و کنار گذاشتن لوکاشنکو هستند.
لوکاشنکو اخیراً با اشاره به اعتراضات در بلاروس تاکید کرده که منشا این اعتراضات از خارج از کشور است و به منظور ایجاد یک منطقه حائل بین روسیه و دیگر نقاط اروپا انجام میگیرد.
«گوستاو گرسل» کارشناس مسائل شرق اروپا با هشدار درباره پیامدهای دخالت غرب در بلاروس معتقد است: "درخواست الحاق بیشتر بلاروس به اروپا میتواند برای اتحادیه اروپا و نیز برای بلاروس گران تمام شود."
هر چند شواهد نشان دهنده تداوم تلاش های مستمر غرب برای افزایش فشارها علیه بلاروس و وادار ساختن لوکاشنکو برای کنار رفتن از اریکه قدرت است. با این حال روسیه با همکاری با دولت بلاروس مصمم است که مانع مداخلات غربی ها و تحقق اهداف آنها در این کشور شود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
ادامه نا آرامیها در بلاروس
هشدار لوکاشنکو درباره عواقب فروپاشی بلاروس
تظاهرات مخالفان و دخالتهای خارجی؛ چالشهای سیاسی و امنیتی دولت بلاروس
انتقاد پوتین از مداخله گری غرب در بلاروس، تلاش مسکو برای حمایت عملی از لوکاشنکو