ایران پرس: بحران سیاسی در بلاروس همچنان ادامه دارد؛ مخالفان، خواستار برگزاری انتخابات مجدد ریاست جمهوری در این کشور هستند و کشور‌های غربی نیز با دامن زدن به بحران در صدد تغییر شرایط در بلاروس در جهت منافع خود هستند.

در این راستا کشورهای عضو اتحادیه اروپا، بریتانیا و آمریکا با صدور یک بیانیه مشترک بار دیگر در امور داخلی بلاروس مداخله کرده وضمن متهم کردن مقام های این کشور به رعایت نکردن تعهدات بین‌المللی خود در زمینه حقوق بشر و دموکراسی، از آنها خواسته‌ اند به این تعهدات عمل کنند.

ششمین انتخابات ریاست جمهوری در بلاروس 9 اوت، برگزار شد و بر اساس نتایج اعلام شده «الکساندر لوکاشنکو» با کسب بیش از 80 درصد آرا پیروز انتخابات اعلام شد اما پس از اعلام پیروزی مجدد لوکاشنکو در انتخابات، مخالفان در خیابان‌های شهرهای مختلف بلاروس به روند برگزاری انتخابات اعتراض کرده و با پلیس درگیر شده‌ اند.

در جریان این اعتراضات، تاکنون هزاران معترض بازداشت و صد‌ها نفر زخمی شده‌ اند. مخالفان می گویند درانتخابات تقلب شده است؛ آنها خواهان برگزاری دوباره انتخابات در این کشور هستند، مخالفان همچنین خواستار مداخله کشورهای غربی و اعمال سیاست های تنبیهی علیه بلاروس هستند.

در این راستا رهبران اتحادیه اروپا نیز به این انتخابات واعتراضات پس از آن، واکنش نشان داده واز اعمال تحریم‌ها علیه مقامات بلاروس سخن گفته اند.

«اسوتلانا تیخانوفسکایا» رقیب اصلی لوکاشنکو در انتخابات ریاست ‌جمهوری بلاروس و رهبر مخالفان این کشور، از شورای اتحادیه اروپا خواست آنچه به گفته وی انتخابات ریاست جمهوری ساختگی است را به رسمیت نشناسد و به انتخاب مردم بلاروس احترام بگذارند.

با افزایش اعتراضات در بلاروس واشنگتن نیز مدعی شده است که انتخابات بلاروس نه آزاد بوده نه عادلانه و از مقامات این کشور خواسته است به مذاکرات با شورای مخالفان بپیوندند.

ادعای مخالفان و حامیان خارجی آنها در حالی است که رییس جمهوری بلاروس آمریکا و مداخلات خارجی را دلیل بحران کنونی این کشور می داند. لوکاشنکو اعلام کرد که آمریکا در حال سازماندهی و هدایت ناآرامی های اخیر است و اروپایی‌ها نیز تابع آن هستند.

بلاروس کشوری مهم در صحنه استراتژیک کنونی منطقه محسوب می شود. این کشور از این نظر حائز اهمیت است که آخرین سنگر روسیه در مقابل پیشروی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به مرزهای این کشور به حساب می آید.

سایر همسایگان غربی روسیه در اروپای شرقی شامل لهستان و سه کشور حوزه بالتیک دیرزمانی است که به غرب پیوسته و به عضویت ناتو درآمده اند. از این رو برخی کارشناسان معتقدند که اعتراضات کنونی از خارج از این کشور و توسط آمریکا و متحدانش هدایت می شود، زیرا ادامه اتحاد بلاروس با روسیه مخالف منافع و امنیت اروپا و ناتو است. این در حالی است که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه اخیرا در گفت وگو با صدراعظم آلمان و رئیس جمهوری فرانسه از آنان خواست در امور داخلی بلاروس دخالت نکنند.

«الیزو برتولازی» تحلیل گر مسائل سیاسی روسیه در ایتالیا در این زمینه گفت: "بی نظمی ها در بلاروس بیشتر شبیه به یک انقلاب رنگی است تا بخواهد تظاهراتی مستقل از دخالت خارجی باشد. در واقع در بلاروس انقلابی رنگی در حال شکل گیری است که رهبری آن به دست حزب و یا گروهی نیست بلکه به دست منبع اطلاعاتی است که از خارج تغذیه می شود و رهبر مخالفان نیزاز این کشور فرار کرده و به خارج رفته است. نکته اساسی این که حداقل سازمان اطلاعات آمریکا، در 20 سال اخیر، همیشه پشت تمام انقلابهای رنگی بوده است."

وضعیت در بلاروس وافزایش مداخلات خارجی نگرانی ها را در مورد آینده سیاسی این کشور افزایش داده است؛ چنانکه پوتین نیزهشدار داده است که بازیگران خارجی قصد دارند با تاثیر گذاری بر تحولات بلاروس، تصمیماتی را اتخاذ کنند که مطابق با منافع سیاسی خودشان باشد، در این شرایط موضوع میانجیگری به طور جدی مطرح شده و کشورها بر رایزنی و حل و فصل اختلافات سر میزمذاکره تاکید کرده اند.

به نظر می رسد حل و فصل اختلافات در بلاروس پای میز مذاکره گزینه ارجحی برای موافقان و مخالفان لوکاشنکو باشد، اگرچه ادامه مداخلات خارجی بر بحران سیاسی این کشور دامن می زند.

 نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

انتقاد پوتین از مداخله گری غرب در بلاروس، تلاش مسکو برای حمایت عملی از لوکاشنکو

آیا بلاروس به اوکراین دوم تبدیل می‌شود؟

لوکاشنکو: آمریکا عامل اصلی ناآرامی‌های بلاروس است