26 کشور جهان از جمله ایران، سوریه، روسیه، چین و عراق در بیانیه مشترکی با اعلام اینکه تحریمهای اقتصادی یک جانبه و ظالمانه آمریکا و برخی کشورهای غربی علیه برخی کشورهای مستقل جهان به مانع بزرگی برای مقابله با ویروس کرونا تبدیل شده است، خواستار پایان دادن به این وضعیت شدند.
بیانیه مشترک این کشورها روز دوشنبه در جلسه سوم مجمع عمومی سازمان ملل ویژه حقوق بشر توسط نماینده چین خوانده شد. این کشورها خواستار پایان دادن به اعمال تحریمهای اقتصادی یک جانبه آمریکا و دولتهای غربی علیه تعدادی از کشورها شده و تأکید کردند که کشورهای تحریم کننده با نقض حقوق بشر مانع تلاشها برای مقابله با بیماری همه گیر کرونا میشوند.
تحریم؛ ابزار سیاست خارجی آمریکا
آمریکا بزرگترین کشور تحریمکننده در جهان محسوب میشود و در راستای اهداف سیاست خارجی خود بیشترین سابقه را در اعمال انواع تحریمها علیه دیگر کشورها دارد. برخی متحدان واشنگتن نیز در اعمال تحریمها با آن همراهی میکنند. این تحریمها به بهانه مخالفت با سیاستها و اقدامات آمریکا و یا با ادعای تهدید آمریکا از سوی کشورهای مورد تحریم انجام میگیرد.
واشنگتن حتی در برهه حساس کنونی نیز که همه گیری ویروس کرونا، وضعیت وخیمی را برای بسیاری از کشورها به لحاظ اقتصادی و بهداشتی رقم زده، باز هم با شدت هر چه تمامتر رویکرد تحریمی خود را ادامه میدهد. آمریکا علاوه بر اعمال شدیدترین تحریمها در طول تاریخ علیه ایران در چارچوب کارزار فشار حداکثری، تحریمهای یکجانبه زیادی علیه کشورهایی مانند روسیه، چین، ونزوئلا، کوبا، سوریه و کره شمالی وضع کرده است.
تحریمها علیه سوریه؛ چالشی غیرقانونی
از جمله آخرین تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا میتوان به تحریم 17 فرد و نهاد مرتبط با سوریه از سوی وزارت امور خارجه آمریکا در 30 سپتامبر اشاره کرد. "گیر پیترسون" نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه درباره تحریمهای آمریکا علیه دمشق، گفت: تحریمهای یکجانبه تحمیلی علیه سوریه، چالشی برای تأمین مواد غذایی و بهداشتی مورد نیاز این کشور است.
تحریمها و منافع واشنگتن
هر چند تحریمهای آمریکا به بهانههای مختلف سیاسی، تجاری، امنیتی و حتی حقوق بشری علیه دیگر کشورها به ویژه کشورهای رقیب یا خصم آن اعمال میشود، با این همه قطع نظر از دلایل ظاهری، دلیل اصلی ادامه این رویکرد، پیگیری منافع واشنگتن است.
به گفته «الکساندر نوواک» وزیر انرژی روسیه: همه جهان از تحریمهای آمریکا علیه کشورهای مختلف که رهبران آن مورد رضایت واشنگتن قرار ندارند، خسته شدهاند.
اعتراضهای بینالمللی علیه تحریمهای یکجانبه آمریکا
تداوم رویکرد تحریمی آمریکا که به صورت اعمال تحریمهای یکجانبه همچنان با شدت علیه کشورهای مختلف به اجرا گذاشته میشود، موجب اعتراض بینالمللی به این مساله با توجه به همه گیری کرونا شده است. کارشناسان مستقل سازمان ملل اوت 2020 اعلام کردند: تحریمهای یکجانبه اقتصادی علیه کشورهایی مانند کوبا و ونزوئلا رنج و محدودیتهای بیشتری را برای مردم این کشورها ایجاد کرده است.
اکنون کارزاری جهانی و حتی در داخل آمریکا برای وادار کردن دولت ترامپ به رفع تحریمهای ظالمانه و غیرانسانی و یک طرفه آمریکا علیه دیگر کشورها به راه افتاده است. با وجود اثرات مخرب تداوم تحریمهای یکجانبه آمریکا و انتقاد و برخورد یکپارچه کشورها با واشنگتن به دلیل بکارگیری تحریمهای یکجانبه و اعمال آن بدون مجوز شورای امنیت، آمریکا همچنان از تجدیدنظر در به کارگیری اهرم تحریم علیه کشورها خودداری میکند.//114
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
ناتوانی اروپا برای رفع تحریمهای ایران درچارچوب برجام
ظریف: تحریمهای آمریکا مصداق «تروریسم پزشکی» است
مخالفت آلمان با تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران