21 دسامبر گذشته بود که سخنگوی انصارالله از ورود هیأتی عمانی به این کشور برای ارائه پیشنهادهای جدید در خصوص آتشبس خبر داده بود. این هیأت پس از رایزنی با مقامات ارشد صنعاء از جمله «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی و انتقال مواضع ائتلاف سعودی به مقامات یمنی، صنعاء را ترک کرده بود.
هیأت عمانی در دومین سفر خود در حدود دو ماه گذشته، هفته گذشته به صنعاء پایتخت یمن رفت و مذاکرات خود را با مقامات یمنی آغاز کرد. هیأت عمانی پس از سفری چهار روزه و بدون اعلام نتیجه به همراه محمد عبدالسلام رئیس هیأت مذاکرهکننده صنعاء، یمن را ترک کرده است.
تایید میانجی گری عمان برای ایجاد آتش بس در یمن
محمد عبدالسلام رئیس هیأت مذاکره کننده صنعاء با تایید میانجی گری عمان برای ایجاد آتش بس در یمن، گفت «بحثها با هیات عمانی پیرامون تمهیدات امور انسانی صورت گرفت؛ امری که باعث ثبات وضعیت مردم یمن و مقدمهچینی برای صلح فراگیر و عادلانه و پایان دادن به تجاوزات و محاصره میشود.»
پس از پایان سفر هیات عمانی، «هانس گروندبرگ» نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن نیز روز دوشنبه جهت بررسی موضوع تمدید آتش بس وارد صنعاء پایتخت یمن شد.
گروندبرگ در حالی ماموریت دارد در بحران یمن میانجیگری کند که اخیراً یک وبسایت تحقیقاتی انگلیسی از واقعیتی پرده برداشته است که بسیار فراتر از نقض بی طرفی بوده و آن این که طبق مستندات این وبسایت در زمانی که مارتین گریفیتس مسئولیت نمایندگی ویژه سازمان ملل را در امور یمن برعهده داشته با سرویس اطلاعات انگلیس موسوم به 6 MI در ارتباط بوده است.
تلاشها برای ایجاد آتش بس جدید در یمن در حالی ادامه دارد که آتش بس در یمن از دوم آوریل 2022 با وساطت سازمان ملل محقق شده که دو ماهه قابل تمدید بود و دو بار نیز تمدید شده بود. قرار بود این توافق اکتبر 2022 برای سومین بار تمدید شود ولی عدم تحقق مطالبات دولت نجات ملی که بر اساس توافق بوده، منجر به عدم تمدید شده است.
عربستان سعودی به صورت پایدار به آتش بس پایبند نبود
قرار بود بر اساس این آتش بس، فرودگاه صنعاء بازگشایی شود و موانع ورود کشتیها به بندر الحدیده برداشته شود و حقوق کارمندان دولت که برای سالها بهدلیل جنگ پرداخت نشده است، پرداخت شود، اما عربستان سعودی در فرصت 6 ماهه ای که آتش بس برقرار بود، صرفا به صورت موقتی در برخی از زمانها به تعهدات خود عمل کرد. در واقع، عربستان سعودی به صورت پایدار به آتش بس پایبند نبود و همین نیز سبب شد از دید دولت نجات ملی یمن، آتش بس ایجاد شده به کاهش بحران انسانی در این کشور منجر نشود.
عربستان سعودی همزمان با جنگ، از ابزار محاصره نیز برای اعمال فشار بر دولت و مردم یمن بهره میگیرد. یمنیها بر این باور هستند که آتش بس زمانی مفید خواهد بود که علاوه بر توقف جنگ، محاصره این کشور نیز خاتمه یابد. یک دیپلمات یمنی پیشتر گفته بود: «صنعاء بر شروط خود در مورد پرداخت حقوق تمام کارمندان، رفع محاصره و ممنوعیت هوایی به ازای اجازه ازسرگیری تولید نفت پافشاری دارد.»
برخی منابع در روزهای اخیر از عقبنشینی عربستان و پذیرش شروط یمنیها در خصوص آتش بس خبر دادند. برداشت سعودیها این است که ادامه جنگ نه تنها به نفع آنها نیست بلکه موجب میشود در باتلاق خودساخته یمن همچنان گرفتار بمانند و هزینههای سنگین مادی و غیرمادی بیشتری متحمل شوند.
نویسنده: سید رضی عمادی
113
بیشتر بخوانید:
وزیر خارجه عربستان خواستار پایان جنگ یمن از راه مذاکره شد
ایزنی وزیر خارجه دولت نجات ملی یمن و نماینده سازمان ملل