روزنامه المنار چاپ قدس اشغالی، در این باره می نویسد، در حالی که مساله قتل «جمال خاشقجی» نویسنده منتقد عربستانی در استانبول، میان «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی با بن زاید، فاصله ایجاد کرده است، نامگذاری یکی از مهم ترین دستگاه های نظامی اردن با نام بن زاید، پرسش هایی را مطرح می کند.
در این میان ناظران سیاسی احتمال مداخله نظامی اردن در لیبی برای کنترل تحولات جاری و درگیری های این کشور را بعید نمی دانند؛ مداخله نظامی اردن در لیبی در مقایسه با جنگ جنایتکارانه ای که عربستان سعودی و امارات علیه ملت لیبی به راه انداخته اند، هزینه کمتری در بر خواهد داشت.
با توجه به این که امارات در لیبی نقش محوری ایفا کرده و در این کشور از گروه ها و همپیمانانی برخوردار است، نسبت به نتایج درگیری های این کشور، نگران است.
در این رابطه روزنامه الکترونیکی رای الیوم با اشاره به اظهارات «ناصر جوده» وزیر امور خارجه پیشین اردن، احتمال مشارکت این کشور در سرنگونی رژیم «معمر قذافی» دیکتاتور معدوم لیبی را بعید نمی داند.
به گفته جوده، در سال 2011 شش فروند هواپیمای نظامی اردن و نیروهای یگان ویژه این کشور با همکاری با نیروهای ناتو به رهبری آمریکا، در آزادسازی طرابلس، پایتخت لیبی نقش داشته و توانسته بودند به مقر قذافی در پایگاه العزیزیه وارد شوند.
از این رو احتمال اعزام تیپ واکنش سریع محمد بن زاید اردن به لیبی برای کمک به ژنرال حفتر، فرمانده ارتش لیبی که از حمایت امارات و مصر برخوردار است، وجود دارد.
بنابراین ایجاد شکاف در روابط میان ولیعهد ابوظبی با بن سلمان که به دنبال قتل خاشقجی پدید آمده است را می توان عامل ورود اردن به ائتلاف بن زاید دانست.
از سوی دیگر ناظران سیاسی در اردن درباره سوق یافتن این کشور به جنگ در خاک لیبی برای حمایت از منافع امارات و تاثیر این اقدام بر منافع اردن و روابط این کشور با دیگر طرف ها هشدار می دهند؛ به ویژه آن که اردن خود با بحران ها و مشکلاتی که مهم ترین آن خطر اسرائیل است، دست و پنجه نرم می کند.
این ناظران در این رابطه به اقدامات عربستان سعودی در خاک اردن و جلب رضایت این کشور برای تبدیل شدن به مرکز آموزش تروریست ها و اتاق عملیات ویژه گروه های تکفیری علیه ملت سوریه با هدف نابودی استقلال این کشور، اشاره دارند.
به اعتقاد نهادهای سیاسی، امارات پس از ماجرای قتل خاشقجی که لرزه بر اندام نظام وهابی عربستان انداخته است، اکنون تحرکاتی را برای به دست گرفتن رهبری کشورهای عربی خلیج فارس، آغاز کرده و سفر بن زاید به اردن نیز در همین راستا انجام شده است.
مترجم: سیده زهرا محب احمدی
بیشتر بخوانید:
اهداف سفر ولیعهد ابوظبی به اردن/ تحلیل